De gemiddelde levensverwachting voor mensen met een donorhart is zo'n tien tot vijftien jaar. “Ik ben daar niet zo mee bezig. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven en zo veel mogelijk te genieten. Ik sport veel, kan zelfs weer hardlopen.
'Al snel bleek dat je na een harttransplantatie gemiddeld tien jaar leeft. Ik was tweeëntwintig, dus dat kwam wel binnen. Tien jaar, dan zou ik pas tweeëndertig zijn!
Hoelang duurt een harttransplantatie? De operatie duurt vier tot zes uur.Heeft u een steunhart dan duurt de harttransplantatie langer: ongeveer acht uur.
Je leeft met een steunhart totdat er een donorhart beschikbaar is.
Uw kind kan na de harttransplantatie een zo normaal mogelijk leven leiden. Uw kind moet wel dagelijks de medicijnen innemen en regelmatig voor controle naar het ziekenhuis komen. De levensduur van een donorhart bij kinderen is 15 tot 20 jaar.
De totale winst in levensjaren na harttransplantatie is onzeker maar ligt misschien boven de 10 jaar. De kosten van het huidige Nederlandse transplantatieprogramma bedragen 40 miljoen gulden bij 80 harttransplantaties per jaar; de kosten per gewonnen levensjaar per patiënt zijn daarna ongeveer ƒ 50.000,-.
U mag tijdens uw leven een orgaan of weefsel afstaan aan iemand die dit nodig heeft, bijvoorbeeld een nier of deel van de lever.
In 2021 stierven ruim 7.500 mensen aan hartfalen. Per dag zijn dit zo'n 11 vrouwen en 9 mannen. Jaarlijks zijn er ruim 31.000 ziekenhuisopnamen voor hartfalen. Vrouwen zijn gemiddeld 87 jaar als ze overlijden aan hartfalen en mannen gemiddeld 83 jaar.
' Het probleem is dat hartfalen een erg onvoorspelbaar beloop kan hebben. Veel mensen overlijden dus binnen een jaar, maar Van Pol heeft ook patiënten die al 20 jaar op de poli komen.
Door betere behandelingsmogelijkheden is de prognose van hartfalen met verminderde ejectiefractie de laatste 30 jaar wel verbeterd, maar de prognose is nog steeds somber. Een Europees onderzoek meldt dat 12 maanden na de diagnose 83-93% van de patiënten nog leeft ( Maggioni et al. 2013. (2013)).
Man leeft 17 maanden zonder hart in zijn lichaam.
Eind 2020 stonden er in totaal 1.257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan).
Eenmaal na transplantatie is de overleving uitstekend. Tot 90% van de patiënten is nog in leven 1 jaar na transplantatie. De gemiddelde overleving na harttransplantatie is bij volwassenen ongeveer 16 jaar. Bij kinderen kan dit wel tot 20 jaar zijn.
Eenmaal afgestorven hartcellen kunnen in het volwassen hart niet opnieuw gevormd worden, waardoor het hart niet voldoende kan herstellen na een hartaanval of andere beschadiging.
Jaarlijks worden tegenwoordig ongeveer veertig harttransplantaties uitgevoerd in ons land. In 10 procent van de gevallen stopt het hart meteen na de transplantatie, 5 jaar na dato functioneert in 78 procent van de gevallen het hart nog steeds. Het gemiddelde donorhart houdt het na de transplantatie ruim 10 jaar vol.
Patiënten overlijden dan aan snelle kamerritmen, kamerfibrilleren en trage hartritmen, die overgaan in asystolie (onvoldoende samentrekking van de hartspier).
Hartfalen is niet te genezen. De meeste mensen met hartfalen krijgen langzaam steeds meer klachten. De klachten kunnen ook een lange tijd hetzelfde blijven. Soms kunnen de klachten een tijd veel erger worden en dan weer minder.
Gezonde mensen hebben een ejectiefractie van 60 of 70 procent, maar een ejectiefractie van 40 procent is nog redelijk normaal. Bij een ejectiefractie van 30 procent gaat een dokter zeker aan hartfalen denken. Uit het aanvullende onderzoek moet dan blijken of er inderdaad sprake is van hartfalen.
Het percentage patiënten dat 5 jaar na een hartinfarct nog in leven is ligt tussen 49-75%; na 10 jaar is dat tussen 29-56% (tabel 1). Het is van groot belang patiënten met een slechte levensverwachting te herkennen.
Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.
Houd je hart veilig
Verrassend genoeg zijn jonge, werkende mensen het meest vatbaar voor de maandag, voor hen gold een hoger risico van maar liefst 20%. Wat betreft de verschillende maanden in een jaar: december was het meest risicovol, juli het minst.
Kan ik donor zijn als ik ongezond leef? Ja, ook als u ongezond leeft heeft het zin om 'ja' in te vullen in het Donorregister. Als er niet op tijd een donororgaan komt voor iemand op de wachtlijst, gaat die patiënt dood. Dan kunnen bijvoorbeeld longen van een roker nog beter zijn dan de eigen zieke longen.
U bepaalt zelf of u dit aankan. Als u het te zwaar vindt kan dit betekenen dat u sommige organen niet kan doneren. Uit het vooronderzoek kan blijken dat niet alle organen geschikt zijn voor transplantatie. Bij orgaandonatie is het helaas niet mogelijk om thuis te overlijden.