Met een Scoville-waarde van meer dan 1 miljoen, is de Ghost Pepper naar schatting vierhonderd keer heter dan Tabascosaus en bijna driehonderd keer heter dan de jalapeño.
De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina. Met Scoville Units van 800,000 ~ 1.001.300 is deze peper “nucleair” te noemen.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
De Carolina Reaper is extreem pittig van smaak. Deze peper heeft een waarde tussen de 1.500.000 tot de 2.200.000 op de Scovilleschaal.
Deze peper, gekweekt door een Amerikaan met de toepasselijke naam Ed Currie, werd in 2013 door het Guiness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Het eten van de Carolina Reaper is niet zonder gevaar.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, Tabasco iets hoger met 5000. Jalapeño's variëren tussen de 2500 en 30000, en habanero's kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.
De Madame Jeanette is een zeer hete en aromatische West-Indische pepersoort, waarschijnlijk de heetste peper die er bestaat, wees daarom voorzichtig bij het verwerken en het eten van deze peper. Hij is nauw verwant aan de Habanero, een Mexicaanse pepersoort.
Spaanse peper
De rode is ongeveer net zo pittig als Sambal oelek en soort een 3. De oranje- en gele- Spaanse peper zijn ietsje pittiger dan de rode en groen is juist de minst hete peper.
Ongetwijfeld één van de pittigste sauzen ter wereld. Reaper Squeezins bestaat uit maar liefst 92% 'Carolina Peppers'. Je mond staat gegarandeerd in de fik.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
Het in Nederland populaire Sambal oelek scoort 2.000 op de Scovilleschaal, tabascosaus 5.000 en Jalapeños ongeveer 6.000. De pittigheid van deze pepers stelt niks voor bij de scherpste pepers in de wereld, er zijn pepers met meer dan 2 miljoen Scoville-eenheden, vergelijkbaar met de scherpte van Pepperspray!
Tortillachips fabrikant Paqui heeft de heetste chips ter wereld gelanceerd: de Carolina Reaper Madness. Deze smaakpapilverzengende creatie is zo heet dat hij per stuk is verpakt, in een metaforisch doosje in de vorm van een doodskist.
Je slijmvliezen worden hyperactief in een poging de aanval af te wenden. Daardoor gaan je ogen tranen, je neus lopen en je mond wateren, hoewel dat misschien ook kan komen omdat je inmiddels huilt van de pijn. Als je slikt, gaat je keel branden en moet je mogelijk hoesten of kokhalzen.
Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.
Zwarte peper
De zwarte korrels hebben de sterkste smaak en zijn het scherpst van alle soorten. Gewoonlijk staan ze naast een potje zout te blinken op tafel, de golden couple. Vers gemalen zijn ze de ideale smaakmaker voor elk gerecht.
Ze zijn beide even heet. Wel is het zo dat de Habanero duidelijk de zoetige smaak mist, die de Madame Jeanette wel heeft. Ook de Habanero peper scoort 350.000 op de Scoville schaal. Habanero's komen voor in Zuid Amerika en Mexico.
Jalapeño smaak
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
De Habanero peper is een van de heetste pepers ter wereld. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. De Habanero is dus alleen voor echte liefhebbers van pittig eten.
De verschillende soorten sambal
Dan is het misschien het beste om met sambal manis te starten. Manis betekent zoet, en deze sambal is dan ook de minst pittige in zijn soort.
Als je van de smaak van sambal wilt genieten maar je kan niet zo heel pittig eten, dan is sambal Manis een goede keus. Manis is Indonesisch voor zoet. Deze soort sambal is nog minder pittig dan sambal Badjak, en de meeste mensen kunnen sambal Manis dan ook prima verdragen door de toevoeging van suiker.
Spaanse peper
De chilipeper die we in het Nederland het vaakst tegenkomen en altijd aanwezig is in de supermarkt, is de Spaanse – ook wel rode peper genoemd. De pittigheid kan een beetje variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 op de schaal van Scoville.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
In peper zit vitamine A en C, die je bloedvaten versterken. Daarnaast zit peper vol met capsaïcine, een stof dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper zou ook helpen tegen slechte cholesterol.