Veel kant-en-klare maaltijdsalades bevatten namelijk ontiegelijk veel zout, suiker, vet en calorieën. Logisch, want kant-en-klare producten moeten op de een of andere manier smaakvol en houdbaar worden gemaakt.
Maaltijdsalades van de supermarkten zijn helemaal niet zo gezond als de naam doet vermoeden. Ze bevatten veel zout en vet en ze zijn calorierijk. Hoog tijd dus om zelf aan de slag te gaan om een gezonde salade te maken. De Consumentenbond testte de populairste salades (geitenkaas en caesar) van zes supermarkten.
Sommige maaltijdsalades van Albert Heijn blijken ware caloriebommen te zijn. Het Voedingscentrum vindt dat een goede kant-en-klaarmaaltijd tussen de 400-700 kilocalorieën (kcal) zou moeten bevatten per portie. In de AH Mozzarellasalade van Albert Heijn telt maar liefst 779 kcal.
Boosdoeners. Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.
De meest gezonde slasoorten zijn boerenkool en spinazie. Als je niet van deze groentes houdt als sla dan is de meest gezonde “echte” slasoort romaine sla. Hoe donkerder de bladeren van een slasoort en hoe meer de bladeren uit elkaar vallen, hoe gezonder de slasoort.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
De maaltijdsalades bevatten allemaal meer vet dan de pizza. Wel is het gehalte verzadigd vet ongeveer de helft lager. Welke vetten zitten er dan in de maaltijdsalades? De quinoa salade bevat verreweg de meeste vetten.
Wat is een 'gezonde kant-en-klaarmaaltijd' eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum moet een kant-en-klaarmaaltijd 400 tot 700 kilocalorieën en minstens 150 gram groente bevatten; maximaal 100 g vlees, vis, ei of tofu; maximaal 15 gram (onverzadigd) vet en maximaal 2 gram zout.
Neem een minder aantal en kies voor meer soorten. Neem gemiddeld 250 à 300 gram salade per persoon. Neem 1 groot stokbrood voor ongeveer 5 personen.
Hou je in met dressings of grote blokken kaas. Dan kan de salade al snel meer calorieën bevatten dan een bord pasta of roerbakschotel. Wil je de salade als hoofdmaaltijd serveren, dan moet je er ook voor zorgen dat hij aan 'De Schijf van Vijf' voldoet. Gebruik ijsbergsla: dat is de gezondste sla-soort.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Sla is een frisse en gezonde groente, die rijk is aan vitaminen en mineralen. Zo kom je met 100 gram sla al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en K. Ook zitten er verschillende vitaminen B in sla én een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, wat erg belangrijk is voor een sterk immuunsysteem.
Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet. Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, en daarom denken veel mensen dat je het niet te vaak mag eten. Dat advies is echter ingehaald door de wetenschap. Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.
Er zitten vezels in
Sla is ook een bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Per dag wordt geadviseerd zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten.
Alle vers fruit is gezond.
Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …