Hoelang is het vliegen naar Antarctica? U vliegt via Buenos Aires naar Ushuaia in Argentinië, de meest zuidelijke stad ter wereld. De gemiddelde reisduur is ongeveer 20 uur. Ushuaia ligt aan het Beaglekanaal in Vuurland en is daarmee een uitstekende uitvalsbasis om Antarctica te ontdekken.
Vliegen naar Antarctica
De vlucht duurt ca.3 uur en de hele reis per vliegtuig duurt vaak maar een week.
Met het vliegtuig letterlijk vliegen naar Antarctica is maar voor weinigen weggelegd. Enkel onderzoekers die in de naam van de wetenschap naar het 'zevende werelddeel' afreizen, geraken per vliegtuig tot in de ijzige vlaktes.
Met een beetje - heel veel - geluk betaal je voor een tweeweekse reis naar Antarctica zo'n 2.500 euro, maar prijzen vanaf 4.000 euro tot maar liefst 30.000 euro zijn meer aan de orde van de dag. Dit is vooral afhankelijk van welke route en wat voor soort schip je neemt.
Antarctica is het gebied rond de Zuidpool, het koudste gebied op aarde. Het eiland Vostok (3420 meter) heeft een jaargemiddelde temperatuur van -55 graden en is daarmee de koudste plek op aarde. Aan de kust liggen de temperaturen in de zuidelijke winter tussen -15 en -30 graden en 's zomers tussen -5 en +5 graden.
Antarctica is een heel bijzonder en kwetsbaar gebied. We noemen het ook wel de Zuidpool. Het is belangrijk dat we met zorg met dit gebied omgaan. Iedereen die vanuit Nederland activiteiten wil ondernemen in het Antarctisch gebied, heeft daarom een vergunning nodig.
Het Antarctische Continent is niet in het bezit van een land en wordt dus ook niet als zodanig beheerd.
Ice Runway (ICAO: NZIR) is de primaire luchthaven van het Amerikaanse onderzoeksstation McMurdo, Ross Dependency, Antarctica.
Op 1 december 1959 ondertekenden twaalf landen het Verdrag van Antarctica: Argentinië, Australië, België, Chili, Frankrijk, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de toenmalige Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Nederlands heeft geen grondgebied op Antarctica.
De makkelijkste manier om in Antarctica te komen is via het zuidelijkste puntje van Argentinië: Ushuaia.Hier stap je op een cruise, zeilschip of expeditieschip die je in ongeveer twee dagen naar het vasteland van Antarctica brengt. Deze boten vertrekken dagelijks.
Er leven geen mensen op Antarctica. Er verblijven alleen wetenschappers in speciale onderzoekstations. Bijna alle dieren leven aan de kust van Antarctica. In de rest kunnen alleen speciale bacteriën leven.
Zuid-Amerika ligt het dichtst bij Antarctica.
De gemiddelde oppervlakte van Antarctica is ruim 14 miljoen km² en dat is ongeveer 450 keer zo groot als Nederland. Door het groeiend pakijs neemt die oppervlakte in de winter toe tot grofweg 20 miljoen km². Het grootste gedeelte van Antarctica wordt bedekt door een dikke ijskap.
Het is volgens het Antarctic Treaty niemand toegestaan om permanent op het Antarctisch Schiereiland of ergens anders op Antarctica te wonen. Voor onderzoekers is het echter wel mogelijk om voor een beperkte tijd op Antarctica te verblijven.
Azië is geografisch (naar oppervlakte) gezien het grootste continent.
Antarctica herbergt een enorme hoeveelheid water onder het oppervlak. Onderzoekers vermoedden al enige tijd dat onder het ijs grondwater zou kunnen zitten, maar tot nu toe was daar geen onomstotelijk bewijs voor. Binnen in de ijskap van Antarctica bewegen stromen van relatief snel bewegend ijs richting de oceaan.
Nee.Antarctica is zeer afgelegen, en het extreme terrein en het onvoorspelbare weer kunnen toeristische reizen in Antarctica moeilijk en uitdagend maken. Oceanwide Expeditions heeft echter de ervaring, kennis en expertise om veilig in Antarctica te reizen.
Deze landen zijn: Brazilië, Bulgarije, China, Ecuador, Finland, Duitsland, India, Italië, Zuid-Korea, Nederland, Peru, Polen, Spanje, Zweden en Uruguay. Het beheer wordt geregeld door de samenkomsten van de consultatieve leden (landen met onderzoeksactiviteiten op Antarctica).
De hoge pieken van de Himalaya
“De hoge ligging van de luchthavens en de ijle lucht in Nepal maken het moeilijker voor vliegtuigen om de stuwkracht en lift te krijgen die ze nodig hebben om veilig op te stijgen en te landen.”
Antarctica is kouder dan koud, met 's winters temperaturen die bovenop de vier kilometer dikke ijskap tot wel 90 graden onder nul kunnen dalen. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd.
Hoewel het logisch lijkt dat er een één-op-één link is tussen de warmste steden ter wereld en de warmste landen ter wereld, is dat niet helemaal het geval. De 5 warmste landen ter wereld zijn namelijk Libië, Saoedi-Arabië, Irak, Algerije en Iran.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica.