De zalm wordt gerookt door een Nederlandse rokerij en is van zeer hoge kwaliteit. De plakjes zijn dwars afgesneden en daardoor ideaal voor op een toastje of boterham. De gerookte zalm kan langer dan een week bewaard worden in de koelkast of 6 maanden in de vriezer.
Na het roken is dit warm gerookte zalm mootje direct vacuüm verpakt waardoor hij 2 tot 3 weken houdbaar is in de koelkast.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen gerookte zalm die er raar uitziet of niet goed ruikt.
De gerookte zalm is ongeveer voor 10 dagen houdbaar, mits in de koelkast bewaard.
Let op: het is niet nodig om de verpakking te doorboren als de vis snel in koud water wordt ontdooid. Restjes koudgerookte zalm moeten in de koelkast worden bewaard en binnen drie of vier dagen na het ontdooien worden gegeten. Schadelijke bacteriën genaamd Listeria monocytogenes kunnen zich ontwikkelen als het te lang wordt bewaard.
Om te bepalen of gerookte vis veilig is om te eten, controleer je de houdbaarheidsdatum en bestudeer je de kleur, het uiterlijk en de textuur. Als de vis er verkleurd of grijs uitziet, extra slijmerig of droog is, of schimmel of een andere vorm van groei heeft , aarzel dan niet om hem weg te gooien.
Hoe lang zalm bewaren na ontdooien
Vis is snel bederfbaar. Daarom wordt ook afgeraden om deze te lang te laten liggen na ontdooien. Het bederfproces gaat namelijk vrij snel wanneer vis op kamertemperatuur komt. Bewaar de zalm, ook na ontdooien, in de koelkast voor maximaal 3 dagen.
Na het roken wordt de zalm vacuüm verpakt, waardoor je het product eenvoudig kunt invriezen. In de koelkast kun je de gerookte zalmfilet 12 dagen bewaren en diepgevroren is gerookte zalm minimaal 3 maanden houdbaar.
Omdat gerookte zalm vetzuren zoals omega 3 bevat, is het best gezond. Toch eet je het best niet dagelijks, onder andere omwille van het zoutgehalte. Gemiddeld bevat gerookte zalm 2,5 g zout per 100 g: kies liefst een zalm die maximum deze hoeveelheid zout bevat.”
Koudgerookte zalm is gepekelde zalm die bovendien op lage temperatuur wordt gerookt. Zalm is een voedzame, vette vis, maar dat betekent niet dat het eten van gerookte zalm elke dag goed voor je is. Zowel lox als koudgerookte zalm worden rauw gegeten, dus ze behoren tot de voedingsmiddelen die voedselgerelateerde ziekten kunnen veroorzaken.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
15 procent gerookte zalm bevat Listeria. nieuws Volgens een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond bevat 15 procent van de gerookte zalm Listeria. De bond onderzocht 60 monsters van 20 merken. In 9 daarvan werd Listeria monocytogenes aangetroffen.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Wij roken de zalm op een lage temperatuur, waardoor de smaak wat frisser is dan een warm gerookte zalm. Door het speciale rookproces is de koud gerookte zalm ook wat zouter en vettiger van smaak. Bovendien worden er meer natuurlijke vetten bewaard.
Het blijft tot een week goed in de koelkast of tot 2 maanden in de vriezer . Wordt gekonfijte zalm warm of koud geserveerd? Je kunt er op beide manieren van genieten. Eet het direct uit de koelkast of verwarm het in de magnetron.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Houdbaarheid : 14 dagen in vacuum mits gekoeld bewaard, Na openen 5 dagen.
Listeria in vis
Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Dit geeft de listeria-bacterie de kans zich te vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De kans dat je ziek wordt is groter.
De voordelen van gerookte zalm kunnen zijn:
Rijk aan omega-3-vetzuren, die een gezond hart kunnen ondersteunen. Kan hersenfunctie ondersteunen. Kan ontstekingsremmend werken. Kan beschermend zijn voor het zenuwstelsel en cholesterol verbeteren .
Als je je afvraagt: "Hoe lang is gerookte zalm houdbaar?" Het hangt ervan af hoe je het bewaart. In de koelkast is het ongeveer een week houdbaar. Als het nog in de afgesloten verpakking zit, kan het tot 2 weken houdbaar zijn. Maar als je het invriest, kan gerookte zalm tot 6 maanden bewaard worden!
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
In de vacuüm verpakking is de zalm ongeveer 21 dagen houdbaar.
Zalm kan tot twee dagen in de koelkast worden bewaard volgens de richtlijnen van USDA, zodra het volledig is ontdooid. Wanneer u het in de koelkast bewaart, zorg er dan voor dat de temperatuur 40F/4.4C of kouder is om te voorkomen dat het binnen twee dagen bederft.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.