Ook hier is die hoek van 45 graden (nu van je spatel) weer belangrijk, want als je zo je bier afschuimt dan vormt zich een klein laagje water op het schuim waardoor het koolzuur gevangen zit onder het schuim.Zo blijft-ie langer vers én lekker.
Functie van een schuimkraag
Deze deken zorgt ervoor dat het koolzuur minder snel vervliegt. En dat is niet de enige functie van de schuimkraag! Het beschermt je bier ook nog eens tegen lucht. Zuurstof kan de smaak van je bier namelijk aantasten.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Bij het tappen van vele andere biertypen, maar ook als je bier uit een flesje schenkt is afschuimen niet perse noodzakelijk, of soms zelf onzinnig. Sommige bieren hebben van zichzelf een mooie stevige schuimkraag, bijvoorbeeld weizen en IPA. Deze bieren hebben geen hulp nodig door het af te schuimen.
Koolzuurbelletjes zijn de basis van het schuim. Koolzuur wordt gevormd door de gistcellen. Het koolzuur in het bier komt vrij in de vorm van bubbels, die naar de oppervlakte stijgen. Onderweg pikken ze de al eerder genoemde middelgrote eiwitten op, die een stevig beschermlaagje om het belletje vormen.
Mannelijke hop of bevruchte hop bevat meer vetten en oliën, dit is de reden waarom Brits bier geen schuimkraag heeft, Maar in Groot-Brittannië is de kwaliteit van de schuimkraag sowieso minder belangrijk, dus. dat geeft niet.
"Nederlands pils is perfect met een schuimlaag van twee vingers dik die bestaat uit minuscule koolzuurbelletjes. Kleine belletjes knappen minder snel en zorgen dus voor stevig schuim.
Even een kort lesje afschuimen
Bier heeft schuim, dat schuim is bitter, maar heeft ook een functie: het houdt het koolzuur en de smaak in het bier. Met een natte spatel haal je de grootste luchtbellen er met rustig strijken vanaf, terwijl je het bier blijft beschermen tegen het 'doodslaan'.
Zet de tapkraan helemaal open in één vloeiende beweging. Laat de eerste straal bier lopen. Positioneer je glas schuin ten opzichte van de tapkraan. Zorg dat het glas een hoek van 45 graden heeft en laat het bier in het glas stromen.
Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
Pilsglazen spoel je voordat je het bier inschenkt. Deze glazen zijn nat en hebben door het spoelen een filmlaagje aan de binnenkant van het glas. Speciaalbierglazen spoel je bij voorkeur niet.
Spoelen of niet
Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.
Plastic is poreuzer dan glas, waardoor de koolstof in het bier makkelijker kan ontsnappen. Het bier verschraalt dus eerder. Glas is bovendien vrijwel volledig smaakneutraal: er vindt geen chemische reactie plaats tussen het glas en het bier. Veel chemicaliën in plastic zouden in je bier kunnen oplossen.
Als je in een kroeg een biertje bestelt krijg je in Nederland bijna altijd gewoon pils. Echter als je goed naar de termen bier en pils kijkt hoort dat niet zo te zijn. Pils is altijd bier, maar bier is niet altijd pils. Bier is namelijk de overkoepelende naam voor diverse biersoorten, waarvan pils er één is.
Het instellen van de CO2 druk voor jouw biertap
Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de CO2 druk moet zijn van je biertap. Andersom geldt hetzelfde als de temperatuur van het bier lager wordt moetje de CO2 druk ook lager zetten. Heb je de druk te laag staan dan komt er veel schuim uit de biertap.
Afschuimen doe je door met een schuimspaan het schuim van het kookvocht te scheppen, bijvoorbeeld als je vlees kookt in bouillon. Door af te schuimen krijg je een mooie heldere bouillon.
Gisten, schimmels en bacteriën nestelen zich ook in de restjes bier die in jouw tap installatie achterblijven zoals in de slangen. Het is dan ook aan te raden je tapinstallatie elke 30 dagen te reinigen en desinfecteren om de kwaliteit van jouw bier te waarborgen.
Drie of vier graden is helemaal geen uitzondering meer, wat minder is dan een gewoon pintje van 5,2 graden. “Mensen zijn veel meer bezig met hoeveel alcohol ze innemen.” Session bier heet het officieel.
Hedendaags gebruik. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland is (was) een pint 0,568261 liter. Deze zogeheten "imperial pint" wordt steeds minder gebruikt, alleen in combinatie met glazen bier of flessen melk is hij nog gangbaar.
Het is ons allemaal weleens overkomen — je strijkt over een zak of knoop met als resultaat glimmende plekken op je lievelingsbroek. Deze glimmende plekken worden veroorzaakt door een strijkijzer die te heet is voor de stof en de vezels laat smelten of verschroeien.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Volgens de conventie is het schuim in het glas twee vingers hoog. Een getapt pilsje wordt gewoonlijk onder een hoek van 45 graden getapt en vervolgens met behulp van een bierafschuimer afgeschuimd om een rechte schuimkraag zonder te grote schuimblazen te verkrijgen.
Bier bestaat voor 93% uit water. Water is een belangrijk onderdeel van het brouwproces: het is nodig voor het spoelen van de flessen, het reinigen van leidingen en het koelen tijdens het brouwproces.