In het nest worden drie tot tien eitjes gelegd. Bij de meeste soorten worden de eitjes uitgebroed door zowel het mannetje als het vrouwtje, dit duurt elf tot achttien dagen. Na het uitkomen duurt het nog ongeveer drie weken voordat de jonge vogels uitvliegen.
Als een vogel 2 jaar is begint ze sporadisch een ei te leggen. Het 2e legseizoen leggen ze al behoorlijk wat eieren en als ze 5 jaar zijn, zijn ze eigenlijk pas volwassen en kan een hen per seizoen tussen de 40 en 50 eieren leggen.
Vogels hebben een cloaca, die ze tijdens de paring tegen elkaar leggen.Zo kunnen de eitjes bevrucht worden. Het aantal eieren dat wordt gelegd, verschilt sterk van soort tot soort. Eens die zijn uitgebroed, staat de opvoeding van de kroost voor de deur.
Vogels met inwendige bevruchting
Bij alle vogelsoorten verloopt de bevruchting inwendig. Dat wil zeggen dat het mannetje zijn zaadcellen direct in de geslachtsopening van het vrouwtje brengt, waar ze de rijpe eitjes in de eierstok kunnen bevruchten.
In de loop van het voorjaar sluiten vogels die zijn weggetrokken zich aan. Er kan gebroed worden tot in juni. De broedduur bedraagt 23 tot 28 dagen. Meestal worden 3 tot 5 eieren gelegd, soms 6 en bij uitzondering 2 of 7.
We vinden meestal wel een slapende koolmees in bijna elke nestkast die we controleren, soms is het aantal bezette kasten meer dan 80% . Mannetjes slapen vaker in nestkasten dan vrouwtjes.
De meeste vogels broeden tussen maart en juli, dit noemen we het broedseizoen. Er zijn een aantal uitzonderingen zoals de bosuil die al in februari begint of de meerkoet die rustig tot augustus door gaat. De meeste vogels maken elk jaar een nieuw nest om hun kroost in groot te brengen.
Een haan die met een hen wil paren, pakt eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop, zodat zij niet kan weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. De cloaca van de haan stulpt uit, waardoor de zaadcellen in de cloaca van de hen komen. Die bevruchten dan de eicellen in de eileider.
Vanaf de start van het broeden duurt het ongeveer 13 dagen tot dat de eitjes uitkomen.
Ónze ogen zijn gevoelig voor rood, groen en blauw. Maar met rood, groen en blauw kun je geen UV mengen. De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV!Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij!
Bij de paring leggen vogels hun cloaca tegen elkaar. De cloaca is de opening waar bij vogels, reptielen en amfibieën zowel ontlasting, urine als eieren naar buiten komen. Via de cloaca kunnen uit de zaadbuis de zaadjes bij de eileider van het vrouwtje komen. Paren doen vrouwtjes met één of met meerdere partners.
Een onbevrucht ei is heel licht geel van kleur en een beetje dof. Een bevrucht ei is heel licht blauw van kleur met wat meer glans. Probeer het eens uit, heeft u de eieren goed bekeken zonder lampje? Ga dan eens kijken met een schouwlampje om te zien of u het goed “gegokt” heeft.
Heeft in die periode één tot twee legsels met elk 7-13 eieren. Broedduur: 13-15 dagen. Pimpelmezen broeden behalve in boomholtes ook graag in nestkasten. De jongen zitten 18-21 dagen op het nest.
Help, een ei!
Een pop (vrouwtjesvogel) kan altijd een eitje leggen, bevrucht of onbevrucht. Je kunt deze weghalen, maar jouw pop zal dan opnieuw een ei leggen vanwege de behoefte tot broeden. Als je dit blijft doen loopt het popje het gevaar om een kalktekort op te lopen.
Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40).Grote vogels zoals zwanen en ganzen halen ook wel eens een jaar of 20. Maar kleinere vogels zijn vaak prooidier met alle risico's van dien. De oudste koolmees was 'slechts' 12 jaar.
Vogels brengen nakomelingen voort door eieren te leggen. Eieren worden meestal in een nest gelegd en door de ouders uitgebroed. Na het uitkomen van het ei is er vaak sprake van een periode van ouderlijke broedzorg. Verschillende gedomesticeerde vogelsoorten zijn voor de mens een bron van eieren, vlees en veren.
Een 1 à 2 uur zal geen kwaad kunnen maar dan houdt het wel op. Dit afhankelijk van de temperatuur natuurlijk. Als het bebroede ei in de kou ligt dan is het snel gedaan. Maar bewaard bij kamer temperatuur dan lukt het wel.
Het vrouwtje begint met broeden als 8-10 eieren zijn gelegd. De eieren zijn wit met rode vlekken. Broedduur 13-15 dagen. Kuikens worden gevoerd door beide ouders.
De nestbouw duurt ongeveer 9 dagen, daarna kunt u het eerste ei verwachten. Het vrouwtje legt dan iedere dag 1 ei en start met broeden als het legsel compleet is [6 tot 14 eieren]. Het broeden duurt 12 dagen, dan komen de eieren uit.
Liever op de grond
Er hoeft niet altijd iets mis te zijn, sommige kippen slapen ook graag op de grond. Lekker dicht tegen elkaar aangekropen en warm op de bodembedekking. Ook moeder en kuikens kunnen ervoor kiezen om liever op de bodem te slapen. Zeker als de kuikens nog klein zijn en niet kunnen vliegen.
Wist je dat kippen mensen herkennen en gezichten onthouden? Ze hebben een goed geheugen waarmee ze ook soortgenoten van elkaar onderscheiden in de pikorde. Als je kippen jou goed gewend zijn, rennen ze weleens achter jou aan voor aandacht of een lekkernij.
Iedere kip heeft nood aan een goede slaapplaats. De meeste kippen slapen op een stok. Hun nest is enkel bedoeld om eieren in te leggen.
Maar niemand zal ontkennen dat winterkoning, kwartelkoning, baardmannetje, snor, mannetjesputter, kemphaan, paapje, frater, goudhaantje, monniksgier, secretarisvogel en bokje allemaal eieren leggen; en dat het hier om mannetjes gaat mag uit hun naam wel duidelijk zijn.
Veel vogelsoorten bouwen hun nest tussen de takken van dichtbegroeide heggen. Daar zijn de eieren en jonge kuikens beschermd tegen roofdieren (bijvoorbeeld katten) en slecht weer. Een nest met kuikens in een heg. Of en wanneer je een hond moet aanlijnen, verschilt per locatie.
Veel vogelsoorten broeden in de periode maart tot en met juli. Er zijn echter ook vogels die veel vroeger beginnen, zoals de blauwe reiger en de bosuil die in februari al broeden. En er zijn veel soorten die meerdere broedsels hebben en doorgaan tot in augustus, zoals de meerkoet of de wilde eend.