Een vaccinatiecertificaat van basisvaccinatie (1/1 voor Johnson&Johnson, 2/2 voor Moderna, Pfizer, AstraZeneca of Novavax) is na 14 dagen en gedurende 270 dagen (9 maanden) geldig, te tellen vanaf de dag van vaccinatie. Na de boosterprik blijft het vaccinatiecertificaat voor onbepaalde duur geldig.
Heeft u de CoronaCheck-app gebruikt? Dan blijven uw test- en vaccinatiegegevens hierin zichtbaar tot en met 31 december 2023. Heeft u uw coronabewijs voor 1 juli 2023 gedownload en/of geprint via CoronaCheck.nl? Dan kunt u dit vanaf dat moment nog een jaar gebruiken.
Voor een vaccin met twee doses betekent dit 270 dagen vanaf de tweede dosis, of vanaf de eerste dosis voor iemand die hersteld is van Covid-19. De lidstaten mogen deze geldigheidsduur niet inkorten of verlengen.
De beschermingsduur van uw vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Om je certificaat te vernieuwen, druk je in de CovidSafe-app op de knop “Controleer op nieuwe certificaten”.Meld je vervolgens aan via itsme of eHealth.
Let wel op: deze certificaten kunnen “vervallen” en moet u na een jaar vernieuwen. U opent daarvoor uw covid safe app en gebruikt de knop 'Controleer op nieuwe certificaten' om vaccinatiecertificaten van ouder dan 1 jaar terug als geldige certificaten te activeren.
In de meeste gevallen is dit een PCR test, maar sommige landen aanvaarden ook een Ag test afgenomen door een zorgverlener. Indien een pre-reistest nodig is, is de procedure hier te vinden. Deze pagina bevat ook een kaart met de testcentra in de verschillende regio's.
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden.U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt.3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een herhaalprik halen.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
De herhaalprik brengt uw bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Iedereen vanaf 12 jaar die de basisserie van de coronavaccinatie heeft afgerond, kan een herhaalprik krijgen.
Bij de omikron(sub)varianten is de incubatietijd meestal 3 tot 4 dagen.
Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Bij mensen die een milde infectie met het coronavirus hebben gehad, bevinden zich daarna antistoffen in het neusvocht. Deze antistoffen zijn tot wel negen maanden na de infectie aanwezig in de slijmvliezen van de neus. Dit tonen onderzoekers van het Radboudumc aan in een publicatie in Nature Communications.
Besmetting en besmettelijkheid na vaccinatie
Het is mogelijk om na de coronaprik nog corona te krijgen. De kans om daar (ernstig) ziek van te worden is wel kleiner, omdat vaccinatie daartegen beschermt. Ook gaat het virus minder makkelijk over van de ene persoon naar de andere.
Voor de reis kun je er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haal je bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.
De reactie van het immuunsysteem is vaak beter als er een langere tijd zit tussen twee prikken. Daarom is de periode tussen 2 coronaprikken ten minste 3 maanden.
Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis A? Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming.Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Dit biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen de ziekte. Bij een diepe wond waarin vuil is gekomen is het daarom verstandig een nieuwe inenting te halen als de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden is.
Bij de BCG-vaccinatie wordt er in de huid van de linker bovenarm een beetje vloeistof gespoten. Op de plaats van de vaccinatie kan na 4-8 weken een zweertje ontstaan. Deze verdwijnt na een aantal maanden en laat dan een litteken achter op de linker bovenarm.
De test moet worden gefactureerd door een klinisch bioloog (arts of apotheker). De codes en bedragen verschillen per soort test: een PCR-test via de code 554934 – 5554945, voor 43,63 euro. een standaardantigeentest via de code 554956 – 5554960 voor 18,18 euro.
Als u zelf corona krijgt
Bent u op vakantie in Nederland en heeft u een positieve zelftest? Dan volgt u het advies om luchtweginfecties te voorkomen. U hoeft niet meer in isolatie.
De PCR- en RAT testen worden niet langer vergoed. Andere tests, inclusief de zelftest of tests voor mensen die naar het buitenland reizen, zijn voor rekening van de persoon die getest wordt of de instantie die de test uitvoert.
Een certificaat is altijd twee jaar geldig.
Na een boostervaccinatie is het vaccinatiebewijs weer geldig. De geldigheid van het herstelbewijs wordt 180 dagen. Ook deze geldigheid wordt met terugwerkende kracht aangepast. De geldigheid van de bewijzen wordt automatisch aangepast in de CoronaCheck-app.