De absolute nummer 1 is het jachtluipaard. Zij kunnen maar liefst 113 km/uur behalen! In maar liefst drie seconden kunnen zij versnellen van 0 naar 100 km/uur. Het jachtluipaard of cheetah komt alleen nog voor in Afrika en Iran.
De Leeuw is ook erg snel. Hij kan namelijk 80 kilometer per uur rennen. En deze snelheid hebben leeuwen zeker nodig om op de savanne bijvoorbeeld een gnoe of een zebra te vangen.
Jachtluipaard (Cheeta)
De nummer vier, maar wel het snelste landdier op aarde: de jachtluipaard (ook wel: Cheeta). Met ruim 98 km/u en het vermogen om met elke pas 3 meter per seconden te versnellen, maakt de prooi doorgaans weinig kans.
Racemonster. Tijdens een aanval haalt een cheeta binnen drie seconden een snelheid van 100 kilometer per uur. Dat is net zo snel als een auto op de snelweg! De kat houdt dat niet lang vol.
Kleine beestjes zoals mijten en mieren hebben dus relatief meer spiermassa dan grote dieren. Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
De kangoeroe is samen met een ander typisch Australisch dier, de emoe, afgebeeld op de Australische munt. Deze dieren kunnen namelijk allebei niet makkelijk achteruit lopen. Dit symboliseert het streven naar vooruitgang van de Australische samenleving.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
De SSC (Super Sonic Car) heeft in de Nevadawoestijn in de VS 1230 km/h bereikt. Ter vergelijking: een normale lijnvlucht heeft een snelheid van ongeveer 950 km/h, de snelheid van het geluid is 1224 km/h bij een luchttemperatuur van 15 °C.
Ter vergelijking: luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo'n 15 tot 20 uur per dag slapen en in het wild tussen 8 en 9 uur per dag.
Veel dieren waar je het niet direct van verwacht, kunnen prima zwemmen waaronder varkens, olifanten, neushoorns en kangoeroes.
“Een luipaard kan supergoed zwemmen. Hij eet soms zelfs vis of krab!”
De slechtvalk is niet alleen het snelste dier van Nederland, maar van de hele wereld! Tijdens zijn duikvlucht kan hij snelheden tot ruim 250 kilometer per uur halen. De slechtvalk vind je tegenwoordig weer in heel Nederland, ook in de grote steden.
Tijger. Het zijn de sterkste katachtigen ter wereld, en kunnen dus ook leeuwen verslaan. Tijgers zijn echte jagers en hebben alles wat er nodig is om de verschrikking van de natuur in zuidoost Azië te zijn. Wanneer ze in een gevecht belanden kunnen ze op hun achterpoten staan en zo domineren over al hun tegenstanders.
De leeuw (Panthera leo) is een roofdier dat behoort tot de brulkatten uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter.
Maar daar blijft het niet bij: de zon beweegt met een snelheid van zo'n 828.000 km/u door de buitenwijken van ons melkwegstelsel. Zelfs de Melkweg zelf gaat kneiterhard en beweegt met een snelheid van 2 miljoen kilometer per uur ten opzichte van de kosmische achtergrondstraling.
Hoe dat zit? De aarde draait met 107.000 kilometer per uur om de zon en de zon met 828.000 kilometer per uur om het centrum van de Melkweg. Ons hele sterrenstelsel raast met zo'n 2,16 miljoen kilometer per uur door het heelal.
Het snelste vliegtuig ooit is ook een onbemand toestel. De Falcon HTV 2 is ontwikkeld om in een paar minuten op een terroristische aanval te kunnen reageren. Het vliegt sneller dan 20.000 km per uur en kan in 1 uur van Sydney in Australië naar Londen in Groot Brittannië vliegen.
Op basis van het aantal neuronen denken de onderzoekers dat honden ongeveer even intelligent zijn als wasberen en leeuwen, terwijl huiskatten wat betreft intelligentie zijn te vergelijken met beren. De hersenschors van de mens bevat verreweg het grootste aantal neuronen, namelijk zo'n zestien miljard per individu.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren. Ze worden daarom ook wel eendagsvlieg genoemd. Na een bestaan van 2 jaar als nimf in het water veranderen ze in vliegende volwassen insecten, paren en sterven.
Intelligentie. Net zoals andere walvissen staan dolfijnen bekend als zeer intelligente en sociale dieren. Ze hebben relatief grote hersenen, waarvoor overigens ook andere verklaringen bestaan dan hoge intelligentie: dolfijnen kennen geen remslaap en dieren zonder remslaap hebben vaak relatief grote hersenen.
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Alle dieren kunnen hun tong uitsteken. Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten.
Sterker nog, er zijn maar 2 zoogdieren die niet kunnen zwemmen: Giraffen, maar die zijn zo lang dat ze niet snel in de problemen komen, en mensapen, maar die kunnen het wel leren, denk maar aan mensen! O ja, Nijlpaarden zwemmen ook niet echt, die lopen over de bodem!