Bladgroenten zoals spinazie, andijvie en sla blijven maar 2 dagen goed in de koeling. Sperziebonen, wortels, broccoli, witlof en bloemkool zijn ongeveer 4 tot 10 dagen (afhankelijk van de groente) te bewaren in de koelkast. Deze groenten kun je tot 12 maanden in de diepvries bewaren.
Verse groenten en fruit
De meeste andere verse groenten en kruiden blijven doorgaans minimaal 3-5 dagen houdbaar in de koelkast. De meeste blijven 1-2 weken veilig en van goede kwaliteit. Wortelgroenten (zoals wortels, aardappelen, yams, zoete aardappelen, gemberwortel en uien) blijven 1-2 maanden houdbaar in de koelkast .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Groenten die het langst houdbaar zijn
Over het algemeen zijn wortelgroenten zoals aardappelen, wortels en winterpompoenen langer houdbaar. Bladgroenten en zachte groenten zoals tomaten, komkommers, aubergine en broccoli zijn korter houdbaar.
KOOL – 4-6 weken
We moedigen je aan om creatiever te zijn met kool, omdat het in zoveel verschillende recepten heerlijk kan zijn. We eten ook graag koolsoepen, salades en in een roerbakgroente.
De meeste mensen zouden er niet voor kiezen om bedorven voedsel te eten . Als ze dat wel zouden doen, zouden ze waarschijnlijk niet ziek worden. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt, maar ze maken je over het algemeen niet ziek. Pathogene bacteriën veroorzaken ziekte.
FRUIT & GROENTEN
Gooi alle rotte, groene, beschimmelde of stinkende groenten en fruit weg. Hier zijn nog meer voorbeelden: Naarmate groenten zoals selderij, bosuien, wortels, sla en bieten ouder worden, verliezen ze hun vocht en zien ze er slap of verwelkt uit.
We kunnen herkennen of groenten bedorven zijn door: Textuur . Vieze geur . Bruine vlekken op het oppervlak .
Bedorven voedsel ontwikkelt een vreemde geur, smaak of textuur door natuurlijk voorkomende bederfbacteriën. Als een voedsel dergelijke bederfkenmerken heeft ontwikkeld, mag het niet worden gegeten.
Bewaar groenten zoals aardappels, uien en knoflook op een donkere, koele en droge plaats, maar niet in de koelkast. Bewaar rauwe groenten nooit in afgesloten bakjes of plastic zakken. Ze hebben goede ventilatie nodig om vers te blijven; anders kunnen ze slijmerig worden en snel bederven.
Zodra de groenten in de gewenste grootte en vorm zijn gesneden, bewaart u ze in luchtdichte containers in de koelkast . Met uitzondering van een paar groenten, was ik de groenten pas als ik ze ga koken. Het extra vocht op de groenten kan ervoor zorgen dat ze sneller bederven.
Hoe lang je eten bewaart in de koelkast is afhankelijk van de temperatuur van de koelkast. Bij 7 graden in de koelkast bewaar je eten ongeveer 2 dagen. Is je koelkast 4 graden?Dan kun je eten 3 dagen in de koelkast bewaren.
Als ze gekookt zijn, blijven overgebleven groenten die in een luchtdichte container worden bewaard, meestal 3-7 dagen houdbaar in de koelkast . Gekookte groenten uit blik, zoals bonen of andere peulvruchten, blijven over het algemeen 7-10 dagen goed als ze goed worden bewaard (2).
Houdbaarheid bloemkool
Verse bloemkool in de koelkast is zeker drie dagen houdbaar, en als je het loof om de kool laat dan blijft de bloemkool tot een week goed. Gekookte bloemkool bederft snel. Een dag of twee in de koelkast is de maximale houdbaarheid. Verse bloemkool bewaren in de diepvries is ook een optie.
Bij alle groenten betekent rotting, schimmel of een vieze geur: niet eten. Voorgesneden en -verpakte groenten hebben een Te Gebruiken Tot (TGT)-datum. Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Dit komt omdat het volgens de levensmiddelenwetgeving onveilig is om het te eten nadat deze datum is verstreken . Bovendien kunnen voedselproducten met deze datum bewaarcondities hebben die gevolgd moeten worden om het voedsel veilig te houden, bijvoorbeeld door het in de koelkast of onder een bepaalde temperatuur te bewaren.
Doe het niet. Tomaten met schimmel op of erin zijn niet veilig om te eten , of ze nu vers of gekookt zijn.
Wortelgroenten
Radijsjes, rapen en bieten blijven ongeveer 2 weken goed . In plaats van in de koelkast, is het beter om aardappelen en zoete aardappelen in de voorraadkast of op een koele, donkere plek te bewaren. Aardappelen die u in de koelkast bewaart, kunnen donkerder worden als u ze kookt en zoet smaken.
Soms bevatten rauwe groenten en fruit schadelijke bacteriën die u en uw gezin ziek kunnen maken, zoals Salmonella, E.coli en Listeria . CDC schat dat bacteriën op verse producten een groot percentage van de door voedsel overgedragen ziekten in de Verenigde Staten veroorzaken. Het veiligste product om te eten is gekookt; het op een na veiligste is gewassen.
Tips voor verse producten
Als uw groenten er verkleurd uitzien, slap aanvoelen of een rotte geur hebben, is het tijd om ze weg te gooien.
Ik leg een papieren handdoek op de bodem van een Mason-pot, leg de groenten erop en sluit het deksel goed af. Behalve komkommers blijven ze op deze manier makkelijk 7-10 dagen goed. Tomaten zijn ook twijfelachtig, maar ze blijven langer goed als je de zaadjes verwijdert en ze droogt met een papieren handdoek voordat je ze opbergt.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.