U kunt nog wel een paar dagen bloedverlies hebben. Zolang u bloedverlies heeft, is het beter om:geen seks te hebben; niet in bad te gaan; niet te zwemmen; geen tampon te gebruiken. U kunt gewoon douchen.
Na het onderzoek
Het wegnemen van een stukje weefsel veroorzaakt een klein wondje dat kan bloeden. In de meeste gevallen is maandverband voldoende. Meestal stopt het bloedverlies binnen een paar dagen. Zolang u bloed verliest, is het beter om niet te vrijen.
Na het onderzoek
Na een biopsie kan het wondje in de baar- moederhals een paar dagen bloeden. Het is beter om dan niet te vrijen. Ook na een lisexcisie kunt u één à twee weken bloederige afscheiding houden.
Vanaf het moment dat je seksueel actief bent, raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om elke 12 à 18 maanden naar de gynaecoloog te gaan. Ook consulteer je een gynaecoloog bij vragen of bezorgdheden over: Anticonceptie: je wil anticonceptie nemen en je wil weten welke methode best bij je past.
Na de behandeling
U voelt dan wat lichte krampen in de onderbuik. Als het wondje blijft bloeden, brengt de gynaecoloog een tampon in. Deze mag u thuis weer verwijderen. Het bloedverlies verdwijnt meestal vanzelf binnen een week tot 10 dagen.
De biopsie gaat vrij snel en is niet pijnlijk. Dit onderzoek duurt ongeveer een uur. Na het onderzoek plakt de radioloog een pleister op de wond en brengt een drukverband aan.
Het afnemen van een stukje weefsel kan kortdurend een pijnlijk gevoel geven, maar niet zo erg dat plaatselijke verdoving nodig is. Door het nemen van een biopt ontstaat er een wondje aan de baarmoederhals dat kan bloeden. Als er ruim bloedverlies is stipt de arts het wondje soms aan met een etsende stof.
Je kan aan het maagdenvlies niet zien of iemand seks heeft gehad. Ook een dokter kan dit niet zien. Zelfs als je vaak seks hebt gehad, kan het maagdenvlies nog intact zijn.
Periode na de Novasure:
De eerste twee-drie weken kunt u waterige en/of bloederige afscheiding hebben. In deze periode adviseren wij u om geen tampons te gebruiken, niet te baden en niet te vrijen.
Waarvoor dient een biopsie? Bij een afwijkend uitstrijkje en/of op basis van de resultaten van een colposcopie, kan uw arts beslissen om een extra weefselfragmentje (biopsie) af te nemen voor verder onderzoek. Dat wil niet zeggen dat uw arts denkt dat er kanker aanwezig is.
Een HPV-infectie die niet weggaat, kan soms baarmoederhalskanker veroorzaken. Baarmoederhalskanker zelf is niet besmettelijk, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is dat wel. Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich heel langzaam. De kanker heeft namelijk een aantal voorstadia of voorlopers.
HPV is heel besmettelijk, voorkomen is dus moeilijk. Bijna iedereen krijgt ooit in zijn leven een HPV-infectie omdat het virus zo besmettelijk is. Je kan ook meerdere keren besmet raken. Condooms helpen niet genoeg om een HPV-besmetting te voorkomen.
Uw lichaam ruimt het virus bijna altijd weer zelf op. Het duurt 1 tot 2 jaar voordat het virus helemaal weg is. Soms kan uw lichaam het virus niet goed opruimen. U blijft dan veel langer besmet en u heeft een grotere kans op baarmoederhalskanker.
PAP 2 HPV positief In het uitstrijkje zijn enkele cellen aanwezig die er iets anders uitzien dan normaal. Duidelijk afwijkend zijn ze niet. In het uitstrijkje is het HPV virus gevonden. Vanwege het HPV virus krijgt u een doorverwijzing naar de gynaecoloog voor verder onderzoek.
Bij baarmoederhalskanker met uitzaaiingen naar de longen, lever of botten wordt u meestal niet meer beter. U kunt wel een behandeling krijgen om uw klachten minder erg te maken of langer te leven. Bijvoorbeeld bestraling of chemotherapie. U beslist samen met de gynaecoloog welke behandeling u wilt.
PAP 3a: er zijn cellen met een matig ernstige afwijking gevonden. U wordt doorverwezen naar de gynaecoloog voor extra onderzoek. Meestal is er geen of een eenvoudige behandeling nodig.
Op langere termijn kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies weer aangroeit. Herhaling van de behandeling kan dan nodig zijn. Verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie of uterusextirpatie) adviseert de gynaecoloog doorgaans pas als andere behandelingen niet het gewenste resultaat opleveren.
Innesteling bevorderen met warmte
In een goed warme omgeving kan het baarmoederslijmvlies gezonder en dikker worden, zodat de eicel beter kan innestelen. Ook stimuleert warmte de opname van voedingsstoffen, de celdeling en de algehele gezondheid (o.a. de werking van de schildklier en het tegengaan van ontstekingen).
85% Van de vrouwen is tevreden over de behandeling. Kan ik nog zwanger worden na een Novasure behandeling? Het is belangrijk te weten dat, hoewel de kans op zwangerschap is verminderd na een behandeling voor baarmoederslijmvliesverwijdering, het nog steeds mogelijk is zwanger te worden.
Het bloed kan meteen of pas uren na de seks uit uw vagina komen. Het kan weinig zijn, bijvoorbeeld een paar druppels bloed of slijm dat een beetje bruin is. Het kan ook veel zijn. Sommige vrouwen verliezen na de seks meer bloed dan wanneer ze ongesteld zijn.
Wat de reden ook is, u kunt het altijd bespreken met uw gynaecoloog. Tips voor uw eerste afspraak: Als u het zelf prettig vindt, mag u iemand mee nemen. Als u ongesteld bent, kan in principe de afspraak gewoon doorgaan, mits u niet voor een uitstrijkje komt.
Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u dit tijdens een afspraak. Bij een botbiopsie krijgt u de uitslag na 10-14 dagen. Dit duurt langer omdat we het stukje bot eerst moeten ontkalken voordat we het kunnen onderzoeken.
Het biopt wordt in het laboratorium door een arts (patholoog) onderzocht. De uitslag is meestal binnen twee weken bekend. De gynaecoloog bespreekt met u hoe u de uitslag hoort: telefonisch of tijdens een vervolgbezoek. De uitslag van het baarmoederhalsonderzoek door de gynaecoloog wordt uitgedrukt in CIN.
Een biopsie is een afname van een klein stukje weefsel (biopt). Als er verdenking is van een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld kanker of een ontstekingsziekte, dan kan het zijn dat de arts een 'hapje' weefsel laat wegnemen. Dit stukje weefsel kan vervolgens in het laboratorium worden onderzocht.