De waarde van een verzilverd bestek hangt af van het model, het merk maar vooral van de staat van het verzilverde laagje. Als het laagje versleten is dan is de waarde weg. De slijtage is het beste te zien bij de tanden van de vorken en aan de achterzijde van de lepelbak waar de bak de tafel raakt.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Het meeste bestek voor thuis wordt gemaakt uit edelstaal, messen zijn vaak deels of geheel van molybdeenlegeringen, die beter scherp blijven. In de horeca wordt ook roestvast staal gebruikt, dat voordeliger maar minder glanzend is dan edelstaal.
Edelstaal 18/10 bestek wordt ook als RVS bestek aangeduid. De getallen 18/10 staan voor de toevoeging van 18% chroom en 10% nikkel aan het bestek. Hierdoor roest het bestek niet en krijgt het de mooie glans. Heb je een nikkelallergie, kies dan voor 18/0 bestek.
Staal dat bekend staat als 'roestvrij staal' is zeer goed bestand tegen roest. Het metaal vormt een beschermende laag op het oppervlak, een zogeheten 'oxidelaag'. Bij beschadiging van het oppervlak, bijvoorbeeld bij krassen op een mes, zal zuurstof uit de omgeving direct een nieuwe beschermlaag vormen.
Villeroy & Boch is een bijzonder bekend en sterk gewaardeerd merk wanneer je op zoek moet naar nieuw bestek. Het zal dan ook niet verwonderen dat heel wat gebruikers Villeroy & Boch beschouwen als veruit het beste merk.
Het komt vaak voor dat mensen denken dat ze een zilveren bestek hebben, maar dat het dan gaat om een verzilverd bestek. Dit is vaak erg teleurstellend, want een verzilverd bestek heeft enkel een dun laagje aan de buitenkant dat van zilver is en heeft daardoor aan zilver nauwelijks waarde.
Door de hoge kwaliteit van 18/10 staal zijn de producten corrosiebestendig en behouden ze de glans, ook als je ze in de vaatwasser doet. 18/0 is ook bekend als Chroomstaal. Dit betekent dat het is opgebouwd uit 18% chroom en geen aandeel nikkel. Dit zorgt voor een hoge corrosiebestendigheid.
Bij Goudwisselkantoor verkoopt u al uw zilveren bestek. Dat kunnen enkele losse zilveren lepels of vorken zijn, maar ook een compleet bestek.
Met een magneet kun je onderzoeken of je sieraad van echt goud of zilver is gemaakt. IJzer en nikkel worden aangetrokken door de magneet, goud en zilver niet.
Handige manier om je oude bestek te recyclen! Buig een aantal lepels om en schroef ze vast aan de muur of op een plankje. Ideaal als amuselepel, als kandelaar (met een theelichtje) of om je sleutels te bewaren.
Wat is een goudmerk of zilvermerk? Gouden en zilveren voorwerpen die in Nederland binnenkomen, worden eerst onderzocht op echtheid. Wanneer de echtheid van dit goud of zilver bewezen is, wordt er een goudmerk of zilvermerk in het voorwerp aangebracht.
Bij oud zilver is het ook heel makkelijk om te zien of het om echt of nep zilver gaat. Als zilver oud wordt, wordt het zwart. Als je een kleur ziet als een olievlek wilt het zeggen dat je geen echt zilver in handen hebt. De geur van het metaal zegt ook veel.
Tenzij anders opgegeven door de fabrikant (raadpleeg de verpakking), zijn zilver en verzilverde voorwerpen niet geschikt voor de vaatwasmachine. Wij adviseren je dergelijke producten met de hand te reinigen met Ecover-afwasmiddel.
Het aantal personen
Heeft u een gezin met 2 kinderen en regelmatig bezoek dan kan een 9-delig bestek een betere keuze zijn dan een 6-delig bestek. Stel u heeft een 6-delig bestek en 's middags een aantal bestekdelen gebruikt, dan is er bij 2 eters extra al snel een probleem en moet u voor het avondeten weer afwassen.
Een standaard bestekset is over het algemeen 6-delig. Heb je dus een gezin dat uit 4 personen bestaat, zou je zomaar eens in de “problemen” kunnen komen als je bijvoorbeeld lekker geluncht hebt. Je zal dan óf meteen de vaatwasser moeten laten draaien of zelf je bestek af wassen voor het avond eten.
Dat zilver zwart wordt, heeft te maken met zwavelverbindingen uit de lucht en de vochtige deeltjes die daarin zijn opgelost en die zich als zwavelzilver op het metalen oppervlak afzetten. Dit kun je voorkomen door enkele schoolkrijtjes in de besteklade te leggen die het vocht opnemen.
Sola is al meer dan veertig jaar actief in het produceren van bestek en tafelgerei. En dat zie je terug. Waan jezelf in een andere stad of land met de besteksets van Sola. Deze collecties bestaan uit verschillende stijlen, van klassiek tot modern in RVS, en blijft zich ontwikkelen.
Eerst wordt er een ontwerp (tekening) van het bestek gemaakt. Wanneer het ontwerp goedgekeurd is, wordt het bestek gemaakt. In de fabriek wordt een groot stuk staal of metaal verhit. Vervolgens worden uit het stuk metaal/ staal de messen en vorken gestanst.