Maar als iedereen zit, poets je misschien alleen de bovenkant. Maar de onderkant wordt natuurlijk het eerste geel omdat daar de urinespetters tegenaan komen. Een kunststof bril kan best wat hebben, maar op een gegeven moment gaat het in de poriën zitten en dan krijg je uiteraard een gelige uitslag.”
Om aanslag in de wc-pot te verwijderen, giet je simpelweg een flinke kop (schoonmaak)azijn in de wc. Laat dit een paar uur (of de hele nacht) zitten. Schrob de aanslag weg en spoel de wc vervolgens door. Als het nodig is, kun je dit proces een paar keer herhalen tot je wc-pot weer stralend schoon is.
Schoonmaakazijn. Azijn is een uitstekend middel om mee schoon te maken. Het nadeel is dat deze wel een poosje moet intrekken. Giet voor het slapen gaan een flinke scheut in de pot en laat het een nachtje weken. 's Ochtends kunt u met de toiletborstel de aanslag makkelijk verwijderen.
Urinesteen verwijderen met Azijn en Bakpoerder Of Borax.
Meng het azijn met het bakpoeder( baking soda) of 2 theelepels borax in een kan met 1,5 liter water. Breng het mengsel op de wc-pot aan, schrob en wacht een uur voordat je spoelt. Herhaal indien nodig de cola-behandeling.
Dat kan, bijvoorbeeld, met een epoxy-spuitbus. Spuitverf is gemakkelijker voor dit werkje omdat het anders moeilijk is om alle onderdelen van de wc pot goed te bereiken. Bovendien kan je hiermee ook de wc-bril spuiten.
De mythe dat je een SOA kunt krijgen van een wc-bril is ontkracht en het is zeer onwaarschijnlijk dat je een soort van ziekte krijgt, maar openbare toiletbrillen zijn een broeinest voor bacteriën en je zou een infectie kunnen oppikken.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Wc-papier beschermt niet, integendeel
Sterker nog: de kans dat je met een lading bacteriën op je kont het toilet verlaat is juist groter als je de bril eerst bedekt met wc-papier.
De verhouding is: meer zeep dan water, laten we zeggen drie eetlepels groene zeep om twee eetlepels water. Dan krijg je dus een soort papje. Geen heet water! En gebruik alsjeblieft geen schuurmiddel, want een schuurmiddel schuurt en dan wordt de bril juist poreus en trekt alles erin.”
Op nummer één staat de thermoplast Tiger wc bril met Easy Clean. De duroplast wc bril van Schütte heeft Soft Close. Iets minder functionaliteiten maar zeker een fijne wc bril is de wc bril van Plieger. Succes met de zoektocht naar de juiste wc bril!
Je kunt het beste je bril schoonmaken onder schoon, stromend lauw water. Hiermee spoel je de harde stofdeeltjes van de glazen weg. Met een zachte zeep verwijder je vervolgens eventuele vetresten. Maar let op: een kunststof montuur (acetaat) kan je beter niet met zeep schoonmaken.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
De badkamer is één van de meest vieze plekken in je huis. Er groeien bijvoorbeeld duizenden bacteriën en schimmels in het toilet. Om deze kleine indringers op afstand te houden, kun je een teentje knoflook in het toilet leggen.
Urinesteen ontstaat uit kalk in combinatie met zouten die in urine voorkomen. Doordat dit verschillende soorten zouten kunnen zijn, bestaan er ook diverse soorten urinesteen. Ook buiten het lichaam kan urinesteen nog neerslaan, in de vorm van een bruine aanslag in toiletten en urinoirs.
Wanneer de concentratie urinezuur in het bloed hoog oploopt kunnen zich urinezuurkristallen vormen. Deze urinezuurkristallen slaan neer in gewrichten en andere weefsels. Dit veroorzaakt een jichtaanval: heftige ontstekingsreacties waardoor de betreffende gewrichten pijnlijk, opgezwollen stijf en rood worden.
Urinezuur is een giftig afvalzuur dat wordt gevormd bij de stofwisseling van purines. Purines zijn stoffen die vrijkomen bij de afbraak van cellen in het lichaam. Tevens komen purines vrij bij de vertering van purinehoudend voedsel. Verhoging van de urinezuurproductie is erfelijk bepaald, daar kunnen we niets aan doen.
Bruine aanslag in de WC is een combinatie van kalkaanslag en urinesteen. Kalk zit in het water waarmee je doorspoelt en urinesteen zijn minerale zouten die in urine zitten. Kalk en urinesteen zorgen samen voor hardnekkige bruine aanslag in het toilet.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
Spoel je bril dagelijks met helder water om te voorkomen dat lichaamszuren op het montuur inwerken en droog na met een microvezeldoekje. Gebruik geen detergenten of afwasmiddelen en zet je bril zeker niet in de afwasmachine! Eerst haarlak spuiten, daarna bril op.
In principe moet de wc-bril zo exact mogelijk op het toilet passen, waarbij afwijkingen van minder dan 5 mm over het algemeen geen probleem vormen. Bij grotere afwijkingen kunt u echter liever een beter passend model nemen. Ga voor een wc-bril van hoogwaardig materiaal, zoals duroplast of hout.
Giet wat schoonmaakazijn in de toiletpot en maak met de toiletborstel de pot van binnen helemaal schoon (niet te hard). Zorg ervoor dat er een dikke laag schoonmaakazijn aan de binnenkant van de toiletpot zit. Laat dit een paar uur of een hele nacht intrekken en de volgende ochtend is de kalkaanslag verdwenen.
Doordat de QuickRelease technologie ervoor zorgt dat de wc bril gemakkelijk kan worden losgemaakt van het toilet, wordt het ook veel gemakkelijker om het toilet schoon te maken. De toiletzitting kan worden losgemaakt door beide kanten van het scharnier in te drukken.
Kom je in aanraking met sperma, vaginaal vocht of bloed, dan loop je het risico een soa te krijgen. De organismen die soa's veroorzaken overleven buiten het lichaam echter heel kort: van een vieze wc-bril krijg je dus geen soa.
Nee, dat is een mythe. Als je blaas echt te vol zit, dan leegt die zich simpelweg via je urineweg. Zit je dan niet op de wc, dan heb je een probleem. Ook wel logisch: je sluitspier is de zwakste plek van je blaas.