Een donzen dekbed gaat zo'n 7 tot 10 jaar mee. Daarna zult u merken dat het dekbed de warmte steeds minder goed vasthoudt. Vroeger werd het dons om de 7 á 10 jaar gereinigd en aangevuld. Dat kan bij de meeste moderne dekbedden niet meer en het gebeurt dan ook steeds minder vaak.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als je een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende.Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Volgens de index heeft de productie van dons een lagere impact op het milieu dan wol en polyester; de impactscore van dons is 19 terwijl die van polyester 28 is en van wol zelfs 71. Omgerekend in procenten komt het er op neer dat dons 32% beter scoort dan polyester en wel 72% beter dan wol.
Gebruikte donzen dekbedden kunnen ingeleverd worden in de daarvoor bestemde blauwe containers op de gemeentewerf. Het doel van de samenwerking is de kringloop volledig te sluiten. Niet alleen het dons en de veren uit de dekbedden worden hergebruikt, ook de restmaterialen worden circulair ingezet.
Dons komt van honderden miljoenen eenden en ganzen in de intensieve pluimveehouderij, waar ze over het algemeen een miserabel leven lijden. In Nederland zijn er ongeveer 50 eendenhouderijen waar eenden gehouden worden die na de slacht geplukt worden voor hun dons.
Dons is duurder dan veren. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen.
Wanneer dons nat wordt, verliest het al zijn isolerende eigenschappen, omdat water tot 25 keer sneller warmte van het lichaam weg transporteert dan lucht. Het zal ook aankomen in gewicht en het ademend vermogen zal aanzienlijk worden verminderd, waardoor je je koud, nat en ongemakkelijk gaat voelen.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als u een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende.Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden.
Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma. Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.
Er bestaat ook dons dat 'geraapt' wordt van ganzen in de rui.De opbrengst is lager en dat maakt het ook duurder. Bij goedkoop dons bestaat het risico dat het van levende ganzen geplukt is.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Voor een comfortabele nachtrust doe je er dus verstandig aan om dons boven een synthetisch materiaal zoals microvezel of polyester te verkiezen. Dons staat erom bekend zeer goed te isoleren.In tegenstelling tot synthetisch materiaal is er relatief weinig dons nodig om warmte vast te houden.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Wanneer moet je een dekbed vervangen? Een dekbed is na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe. Dat komt doordat de tijk en de vulling van het dekbed slijten. Hierdoor isoleren ze niet meer voldoende.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Een katoenen dekbed voorkomt nachtzweten
Synthetische en donzen dekbedden reflecteren je lichaamswarmte. Hierdoor krijg je het steeds warmer in bed. Daar komt bij dat dons geen vocht opneemt. Denk maar aan het feit dat dons is bedoeld om kleine eendjes warm te houden in het water.
De hoogte die het dons bereikt wanneer het gewicht verwijderd wordt, geeft de vulkracht aan (in millimeter per 30 gram dons). Dons met een vulkracht van 120 mm/30gr tot een waarde van 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Goed”.Dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Excellent”.
Kwaliteit van het dons
De kwaliteit van het dons (uitgedrukt in vulkracht) is net zo belangrijk als de hoeveelheid dons waaronder u slaapt. De verwende slaper slaapt het liefst onder een licht dekbed dat goed warm houdt, daarom leveren wij uitsluitend donskwaliteit 90/10 (90% dons en 10% veertjes) of hoger.
Waarom wordt het beddengoed geel? Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Zon onttrekt vocht aan het dons en de veertjes.Deze verliezen hierdoor hun elasticiteit waardoor uw slaapgenot vermindert. In de winter kunt u uw dekbed over de verwarming leggen. Maar let u wel op de temperatuur, deze mag niet hoger zijn dan lichaamstemperatuur anders treedt wederom verlies aan elasticiteit op.
De buitenstof van een donzen jas is het liefst waterafstotend, maar ademend. Bij regenachtig weer kun je het best een waterdichte jas over je donsjas dragen. Daarna kun je de jas het best behandelen met een specifiek reinigingsproduct voor dons. Voorzie je jas dan ook meteen van een waterafstotend laagje.
Zo is dons lichter en warmer dan synthetische isolatie wanneer de vulkracht gelijk is, alleen isoleert dons niet als het nat is.
De warmste winterjassen zijn gevuld met dons
Allereerst zijn de meeste warme donsjassen gevuld met eenden- of ganzendons. Daarbij speelt de kwaliteit van het dons een grote rol in de warmte van de jas. Hogere kwaliteit dons betekent een hogere vulkracht en isolatiewaarde van de jas, oftewel: een warmere winterjas.