Weeën zorgen ervoor dat je baarmoederhals verstrijkt en dat je ontsluiting krijgt. Dit proces gaat normaal gezien traag verder tot je in actieve arbeid bent. Dan zal je steeds sneller verstrijken en meer ontsluiting krijgen.
Prostaglandine kan de bevalling in gang zetten, maakt de baarmoedermond weker (zachter) en kan weeënactiviteit geven. Voor- en na het inbrengen van de Cytotec wordt u aangesloten op het CTG-apparaat. Hiermee worden de harttonen van uw baby en uw eventuele weeënactiviteit geregistreerd.
Dit kun je merken doordat je krampen in je onderbuik voelt, maar soms merk je er niets van. Normaal gesproken is de baarmoedermond een stug tuutje en staat deze wat naar achter. Tijdens deze fase wordt de baarmoedermond zachter en korter (verstrijken noemen we dat) en komt de baarmoedermond meer naar het midden.
Een verkorte of openstaande baarmoedermond kan spontaan ontstaan, maar ook het gevolg zijn van operaties aan de baarmoederhals (bijvoorbeeld lisexcisies vanwege afwijkende uitstrijkjes of ingrepen in verband met baarmoederhalskanker).
Om ontsluiting te krijgen heb je krampen/weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen/weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.
Verweken en verstrijken zijn belangrijke processen, maar duren vaak erg lang. Je moet dus al heel veel weeën hebben gehad voordat de ontsluiting kan beginnen. Zeker als je voor de eerste keer bevalt zal dit proces lang duren, soms wel 12 uur lang.
Je baarmoederhals moet 4 cm verstreken en 10 cm ontsloten zijn vooraleer je mag beginnen met persen. Eens je actieve arbeid begonnen is, ontsluit je gemiddeld één centimeter per uur. Zo heb je ongeveer een idee van hoe lang het kan duren voordat je 10 cm ontsluiting hebt.
Normaal gezien is je baarmoederhals gesloten, stevig en lang (ongeveer 3,5 tot 4 cm). Wanneer in arbeid bent, wordt je baarmoederhals dunner en wordt het steeds zachter en korter. Dit wordt verstrijking genoemd. Het wordt meestal uitgedrukt in centimeter.
Roken in de zwangerschap verhoogt het risico op spontane vroeggeboorte. Streef naar een gezond lichaamsgewicht voorafgaand aan de zwangerschap. Zowel ondergewicht (BMI < 17) als overgewicht (BMI > 35 kg/m2) geven een grotere kans op vroeggeboorte. Laat uw tandarts regelmatig de gezondheid van uw gebit controleren.
Bewegen is altijd goed, zowel in de zwangerschap als tijdens de bevalling. Tijdens de bevalling kan bewegen er zelfs voor zorgen dat de bevalling sneller gaat. Ga om de bevalling op te wekken wandelen, fietsen of zet een feel good muziekje op en ga lekker dansen. Ook heel goed voor de gelukshormonen!
Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling.
Je kan de baarmoederhals met je vingers in de vagina voelen op ongeveer 10 centimeter naar binnen als een kleine, beetje harde bobbel die terugveert bij aanraking. Het voelt wat aan zoals wanneer je tegen het uiteinde van je neus duwt.
De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
De baarmoederhals (cervix) is tijdens je zwangerschap ongeveer 4 cm lang, door dit 'gerommel' verkort de baarmoederhals, het zo geheten verstrijken. De baarmoederhals wordt week, er ontstaat soms al wat ontsluiting waardoor je je slijmprop kunt verliezen,die in de baarmoederhals zit.
Harde buiken/Oefenweeën
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”. Hiermee bedoelen wij dat je regelmatig harde buiken hebt die soms ook echt wel een beetje pijn kunnen doen. Met deze harde buiken is je lichaam zich aan het voorbereiden op de bevalling.
Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert.
De verloskundige kan met haar vingers meten in hoeverre de ontsluiting is gevorderd. Het voelen van de baarmoedermond. Naarmate de bevalling vordert, wordt de baarmoeder weker en de baarmoederhals korter. Hierdoor kan de verloskundige een inschatting maken van de vordering van de bevalling.
Maak geen geluid, want dan verlies je lucht en daarmee kracht om te persen. Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces.
Wanneer frambozenbladthee drinken? Doordat frambozenbladthee de baarmoeder kan stimuleren zich klaar te maken voor de bevalling, wordt aangeraden deze thee niet voor de 34 weken zwangerschap te drinken. Het beste is zelfs om te wachten tot aan de 37 weken zwangerschap, en dan 1 tot 3 kopjes per dag te drinken.
Seks in de zwangerschap kan geen kwaad.Je kindje zit goed "ingepakt" in de baarmoeder, de vliezen en het vruchtwater. Heel enkel wordt seks wel afgeraden in de zwangerschap, bijvoorbeeld als de placenta over de baarmoedermond ligt.
De beste periode om in bad te gaan is als je ongeveer 5 cm ontsluiting hebt. Als je eerder in bad gaat kunnen de weeën afzwakken door het warme water met als gevolg dat de ontsluiting stagneert. Bovendien neemt het effect van het warme water af als je er te lang in zit.
De baarmoederhals is het uiteinde van de baarmoeder. Je kunt die zelf voelen. Ga met een vinger diep in je vagina. Helemaal achterin de vagina ligt de baarmoederhals.
Komen de harde buiken meerdere keren (6-7) per uur, ben je nog niet zover dat je mag gaan bevallen, vermindert het niet als je een uurtje gaat liggen met een warme kruik, waarschuw dan je verloskundige. Ook als harde buiken pijn gaan doen, en je mag nog niet bevallen, is het verstandig je verloskundige te bellen.
De baarmoederhals is het hele leven van een vrouw gesloten en gaat alleen open tijdens de bevalling. Vanaf het begin van de zwangerschap sluit de kleine opening zich om de veiligheid van de foetus te waarborgen.