Na het openen van de verpakking is het brood wel beperkt houdbaar. Je kunt hem dan nog een 7 dagen goed houden in de koelkast. Behalve lekker is roggebrood ook enorm voedzaam en vullend. Per 100 gram bevat donker roggebrood namelijk 8,3 gram vezel.
Roggebrood. Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Ongeopend is roggebrood ongeveer 4 weken houdbaar in de vriezer. Na deze periode wordt het brood niet slecht, maar begint het wel uit te drogen. De houdbaarheid van een geopende verpakking is zowel bij donker als licht roggebrood ongeveer 7 tot maximaal 14 dagen.
Bewaartip voor dit product
Bewaar het goed ingepakt op een koele, droge plaats. Bij voorkeur in de kelder en anders in de koelkast.
Een licht zure smaak komt voor bij roggebrood waar zuurdeeg in is verwerkt. Voornamelijk bij Limburgse en Gelderse soorten die in de grensstreek met Duitsland worden geproduceerd. Een te zure smaak is echter onaangenaam.
Volkoren granen leveren altijd veel mineralen. Ook roggebrood bevat onder andere kalium, magnesium, zink en selenium. Vooral het gehalte aan ijzer is hoog: 1 plakje Fries roggebrood levert je al 10 procent van wat je op een dag aan ijzer nodig hebt.
Laat roggebrood dan links liggen. Roggebrood bevat namelijk veel koolhydraten (54 gram per plakje). Gelukkig zijn het hele gezonde koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI). Deze koolhydraten veroorzaken geen piek in uw bloedsuikerspiegel, maar zorgen voor langdurige energie.
Fries/Gronings roggebrood
In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd. In deze streken wordt roggebrood gebakken van gebroken roggekorrels. Het binnenste van het roggebrood, ook wel kruim genoemd, is vochtig. Het roggebrood is donker van kleur.
Bron van voedingsvezels
Eén van de belangrijke kenmerken van roggebrood is dat het vol zit met voedingsvezels. Deze vezels helpen bij een goede stoelgang en zorgen voor een beter verzadiging. U heeft dus langer het gevoel dat u nog vol zit. Daarnaast bevat roggebrood minder koolhydraten dan bijvoorbeeld volkorenbrood.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Combinaties met roggebrood
Roggebrood met spek en erwtensoep is een klassieker, een gerecht dat bij voorkeur in de winter wordt gegeten. Ook is roggebrood met haring een gangbare combinatie. Ook zalm smaakt goed op roggebrood, net als 30+ kaas met appelstroop, tomaat of komkommer.
Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van ouder brood neemt overigens niet af.
Qua voedingswaarde ben je met roggebrood goed bezig.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs). In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd.
Helaas is roggebrood dus niet glutenvrij.
Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder 'volkoren' ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
Brabants roggebrood wordt kort gebakken, bevat voor de helft tarwebloem en wordt met gist of zuurdesem bereid. Bovendien wordt het van gemalen rogge gemaakt. Fries roggebrood kent daarentegen een lange baktijd, wordt met geweekt en gekookt oud roggebrood aangemaakt en bevat geen gist of desem.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Toast het roggebrood. Smeer er een laagje hummus op, beleg met fijngeprakte avocado en bestrooi met wat paprikapoeder. Top met kiemen en serveer. Nog meer lekkere beleg ideetjes?
De houtsnip is dus ook een boterham met kaas en roggebrood. Het wordt een bijzondere variant met brood van Raat en schapenkaas van Mark van Alderwegen of de kruidenkoemelkkaas van De Spil.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.