Je kunt een restje met boerenkool 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast. Warm het zo'n 7 tot 12 minuten op in de magnetron: dit is het makkelijkst. Lekkerder is boerenkool opwarmen in de koekenpan, met een klontje boter erbij. Bak het zo'n 4 minuten op middelhoog vuur, tot het warm is.
Groenten die veel nitraat bevatten, zoals spinazie, wortels, boerenkool, raap en selderij , mogen niet opnieuw worden opgewarmd . Ze kunnen carcinogeen worden (de potentie om kanker te veroorzaken) als u ze in de magnetron zet.
Stamppot opwarmen
Zet het eten bij voorkeur een dag van tevoren in de koelkast, zodat het langzaam kan ontdooien. Je kunt stamppot opwarmen in de magnetron, maar nog lekkerder is het om de maaltijd een halfuur in een oven op 180 graden te zetten of een paar minuten op te bakken in de pan.
Dat is het zeker! Boerenkool stomen in de magnetron is een fantastische manier om essentiële voedingsstoffen zoals calcium te behouden .
Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht). Hussel wat olijfolie door de boerenkool (+ specerijen naar keuze) en spreid uit over een bakplaat. Zet in de oven en bak in 7 minuten de boerenkool knapperig. Breng op smaak met zout.
Een restje bereide boerenkool kun je 1-2 dagen later nog opwarmen in een pan. Dat geldt ook voor boerenkoolstamppot. Doe het opwarmen door en door, tot stomend heet. Dat kan bijvoorbeeld in de magnetron, maar het allerlekkerst is boerenkoolstamppot nog even op te bakken in een koekenpan.
Kurkuma: Kurkuma is een specerij die wordt gebruikt om boerenkool meer smaak te geven. Knoflook: Knoflook is een veelgebruikte specerij en het voegt een heerlijke smaak toe aan boerenkool. Ui: Ui is een smaakmaker en voegt een heerlijke smaak toe aan jouw boerenkool.
Kook de groente niet te lang, want dan wordt hij papperig en daardoor minder lekker. Als je boerenkool wilt roerbakken, doe je dit ca. 15 minuten. In de magnetron kun je boerenkool in 7 tot 12 minuten bereiden.
Er zijn namelijk diverse groenten die nitraten bevatten waardoor je het niet een tweede keer kunt opwarmen in de magnetron. Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
3 kopjes, gesneden boerenkool (gekookt, gekookt, uitgelekt, zonder zout) bevat 109 calorieën . De macronutriëntenverdeling is 67% koolhydraten, 11% vet en 23% proteïne. Dit is een goede bron van vitamine A (295% van uw dagelijkse waarde), vitamine C (178% van uw dagelijkse waarde) en vitamine K (2655% van uw dagelijkse waarde).
Je kunt een restje met boerenkool 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast. Warm het zo'n 7 tot 12 minuten op in de magnetron: dit is het makkelijkst. Lekkerder is boerenkool opwarmen in de koekenpan, met een klontje boter erbij. Bak het zo'n 4 minuten op middelhoog vuur, tot het warm is.
Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden. Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius.
Breng de boerenkoolstamppot op smaak met een beetje peper, zout en nootmuskaat.
Het artikel benadrukte de gezondheidsrisico's en textuurveranderingen die gepaard gaan met het opwarmen van bepaalde voedingsmiddelen. Het noemde rijst, spinazie, aardappelen, eieren, kip, zeevruchten, champignons, bladgroenten, pizza, roomsausen, gebak en noedels met saus als items die niet opgewarmd hoeven te worden.
Boerenkool bewaren in de koelkast
Ongesneden, verse boerenkool is 3 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Bewaar ze in de groentelade in een papieren of open zak. Voorgesneden boerenkool kan je 1 tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Gekookte boerenkool kan je tot 2 dagen bewaren in een goed afgesloten bakje.
Gekookte boerenkool blijft maximaal 5 dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast .
Daarom zijn de adviezen om maximaal 2 keer per week een nitraatrijke groenten te eten en nitraatrijke groenten niet te combineren met vis opgeheven. Nitraatrijke groenten zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, bietjes, andijvie, raapstelen, postelein, koolrabi, spitskool, venkel en Chinese kool.
Je kan stamppot afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 15-20 minuten. De rookworst en jus kunnen afgedekt ook in de oven, ca. 5-10 minuten. Afgedekt opwarmen in de magnetron kan eventueel ook op 600 Watt, de stamppot ongeveer 6-8 minuten en de rookworst en jus 3-4 minuten.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.
Hoe kun je het beste stamppot opwarmen? Stamppot opwarmen doe je in de magnetron of in de pan. In de magnetron is je stamppot het snelste warm, maar in de pan blijft de meeste smaak behouden.
Toch maak je de stamppot zelf nog lekkerder door tijdens het kookproces een klein scheutje azijn toe te voegen. De boerenkool wordt dan een stuk zachter.
Meng de boerenkool vervolgens lichtjes met 1 tot 2 eetlepels olijfolie, citroensap en zout (of welke dressing je ook wilt gebruiken) en laat het een nachtje afgesloten in de koelkast staan . Waarom het werkt: De zuurtegraad van de dressing verzacht de taaie textuur en geeft de boerenkool over het algemeen een zachtere smaak.