Trainen op de bokszak is geschikt voor (professionele) vechtsporters, maar net zo goed voor mensen die willen afvallen of fitter willen worden. Op de bokszak kun je als beginner goed ervaren hoe je trappen en stoten moet uitvoeren. Je voelt steeds beter wat je moet doen en kunt eindeloos oefenen.
Je zou een bokszak zelfs kunnen gebruiken om te kickboksen. Een boksbal is dat echter niet. Deze ”sparringpartner” is meer geschikt voor het trainen van snelheid. Een boksbal geeft minder weerstand en het trainen hiermee vraagt meer behendigheid.
Krachttraining
Door te stoten en trappen tegen een bokszak maak je je spieren sterker. De weerstand die een bokszak biedt, helpt je spieren zich te ontwikkelen. Tijdens een training voer je combinaties uit, je wisselt af tussen verschillende trappen en stoten. Zo blijf je jezelf steeds uitdagen.
Met boksen train je alle spieren in je lichaam. Je gebruikt de been- en bilspieren om stabiel te blijven staan, maar traint tegelijkertijd ook je schouders, rug én buikspieren. Het is dan ook een full-body workout waarbij je lichaam flink op de proef wordt gesteld. Top training, zo'n boksles!
Boksen is een goed voorbeeld van een HITT training (High Intensity Interval Training) aangezien je continu in verschillende hartslagzones zit. Het is goed voor je algehele lichaamskracht, conditie, balans, coördinatie, vetverbranding en je geest. Je kan letterlijk al je jouw negatieve gevoelens en stress eruit slaan.
Doe je twee tot drie keer per week een intensieve bokszaktraining, dan zul je snel merken dat je conditie met sprongen vooruit gaat, je vet begint te verbranden en je meer spiermassa krijgt.
Je zou denken dat je met kickboksen vooral aan je armen en benen werkt, maar bij een boksoefening span je altijd je buikspieren aan - als je het goed doet. Een sterke core zorgt er ook voor dat je boksmoves nog beter worden.
Als je altijd minimaal drie keer per week krachttraining (fitness) hebt gedaan, zit het meestal qua kracht wel goed. Boksen is echter een combinatie van beide. Dus als onervaren sporter raden wij twee keer per week aan. Als ervaren sporter is dit zo'n drie tot vier keer per week.
Boksen. De vele torsobewegingen die je tijdens het stoten en slaan maakt, zijn mogelijk niet ideaal voor je rug. Mocht je je uurtje in de ring toch niet willen overslaan, zorg er dan voor dat je je core constant aangespannen houdt om blessures te voorkomen.
Bokszaktraining is één van de meest effectieve manieren om vet te verbranden, spieren op te bouwen en natuurlijk je conditie te verbeteren. Er zijn door heel Nederland sportscholen te vinden waar je specifieke bokszaktraining kunt volgen.
Je verbrandt veel calorieën
Als je af wil vallen is het belangrijk om meer calorieën te verbruiken dan dat je binnenkrijgt, zonder jezelf uit te hongeren. Door een kickbokstraining aan je workout routine toe te voegen, verbrand je tijdens een intensieve training circa 475 tot wel 800 kcal per uur.
Om je toch een beeld te geven; een persoon van 60 kg verbrandt gemiddeld ruim 350 kcal per uur met trainen op een bokszak.
Zo kunt u bij ons de Classic bokszak kopen voor slechts 44,95 euro, maar ook het complete bokszakpakket van Victory Sports voor 100 euro, een kant en klaar pakket inclusief bokszak van 150cm, muursteun voor de bevestiging en stevige zakhandschoenen.
Wordt de bokszak ook gebruikt om tegen aan te trappen zoals bij kickboksen en MMA dan voldoet een bokszak van 150 of 180 CM. Let wel, een bokszak voor volwassenen moet wat zwaarder zijn anders beweegt het alle kanten op, tenminste 25 kilo voor een bokszak van 120 CM en tenminste 35 kilo voor een langere bokszak.
Als je wil trappen en stoten, kies je voor een bokszak van 140 tot 180 centimeter. Om enkel te stoten volstaat een bokszak van 100 tot 130 centimeter. Voor kinderen tot en met 12 jaar is een bokszak van 80 tot 90 centimeter een goede keuze. En voor jongere kinderen kies je voor een bokszak van 60 tot 70 centimeter.
Er is het risico op een hersenschudding en daarbij behorende klachten als duizeligheid en misselijkheid. Word je vaker op je hoofd geraakt, zoals professionele boksers, dan is er kans op blijvende schade.
Oefening 2: Planken
Dit is een oefening bedoeld om je buik- en rugspieren te versterken. Ga op je buik liggen en plaats je ellebogen recht onder je schouders. Strek vervolgens je hele lichaam als een plank en steun alleen nog op je onderarmen en je knieën. Zorg ervoor dat heupen, rug, schouders en nek in een lijn zijn.
6 buikspieroefeningen waarbij de rug niet belast wordt: sit-up (crunch), double leg lift, brug, de fiets, de plank, en de zijdelingse lichaamslift.
Boksen is veelzijdig, maar ook zeker intensief. De bokshouding in combinatie met de kracht, snelheid en het uithoudingsvermogen zorgen ervoor dat er behoorlijk wat belasting komt op het lichaam. Niet zo vreemd dus dat boksers nog weleens bij ons komen met pijn, bijvoorbeeld door een schouder blessure.
Tijdens een bokszak training richt je dus laag op de bokszak. Het is de bedoeling dat je goed indraait vanuit je heup, zodat je met je scheenbeen haaks op het dijbeen van je tegenstander raakt. Dit kan zowel met het linkerbeen als het rechterbeen. Bij een high kick richt je op het hoofd van de tegenstander.
Voor optimale prestaties tijdens je kickbokstraining of wedstrijd eet je: 1 – 1,5 uur van tevoren vooral simpele koolhydraten of; 1,5 – 3 uur van tevoren vooral complexe koolhydraten en eiwitten of; 3+ uur van tevoren: een volledige maaltijd van complexe koolhydraten, eiwitten en vetten.
1) Het maakt je fitter. Enkele jaren geleden heeft de ESPN samen met een groep onderzoekers bewezen dat boksen de sport is, die je de meeste conditie geeft. Een goede bokser zijn, vereist veel uithoudingsvermogen, kracht, dicipline en een behoorlijke hoeveelheid snelheid en behendigheid.
Boksen is cardio- en krachttraining ineen. Niet alleen train je je kracht en conditie, maar ook je reactievermogen, behendigheid, evenwicht en coördinatie. Boksen is daarom een uitstekende training voor lichaam en geest. Daarnaast versterkt het gevoel van zelfvertrouwen.
Wanneer je bijvoorbeeld voetbalt kan creatine helpen bij de explosieve kracht die geleverd moet worden bij het sprinten. Maar dat kan ook voor mensen die aan basketbal, handbal of hockey doen. Daarnaast kan creatine goed gebruikt worden in verschillende vechtsporten zoals kickboksen, muay thai en boksen.