Het is een manier waarop ze hun moeder laten weten waar ze zijn en dat het goed met ze gaat. Spinnen helpt ook de band tussen een kitten en moeder te versterken en moeders gebruiken hun spinnen ook als slaapliedje. Verlichting – Veel katten spinnen wanneer ze pijn hebben.
In hun verdere leven spinnen katten ook voornamelijk als ze zich comfortabel voelen en het fijn hebben. Het is dus absoluut een uiting van geluk en tevredenheid. Je kat kan gaan spinnen als ze geaaid wordt, geborsteld wordt, maar ze kan ook spinnen als ze eet of lekker in een warm zonnetje ligt.
Door bijvoorbeeld luid te spinnen, vraagt hij om aandacht. Deze vragende vorm van spinnen is volgens wetenschappers een variant die pas na de domesticatie van de kat is ontstaan. Een kat die op schoot ligt of zit, kan spinnen om zijn eigenaar aan te moedigen om hem te aaien of om lekker hiermee door te gaan.
Als je kat regelmatig spint betekent dit dat hij gelukkig is. Hij voelt zich hoogstwaarschijnlijk op zijn gemak en vertrouwt je volledig.
Je kat kan spinnen om rustig te worden
Bijvoorbeeld als hij naar de dierenarts moet. Poezen spinnen zelfs als ze bevallen van kittens. Katten spinnen om rustig te worden. Dit betekent dat je kat niet alleen zal spinnen als hij lekker bij je op schoot ligt, maar ook in een stressvolle situatie of als hij pijn heeft.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Het spinnen van katten is een vorm van een rustige oefening. Je kat spint dus tijdens het slapen om hun energie te sparen. Het is onderzocht dat wanneer katachtigen spinnen, daardoor trillingen worden veroorzaakt. Deze trillingen helpen de spieren en botten te stimuleren zonder veel inspanning en energie.
Als uw kat niet spint, kan het zijn dat hij andere manieren heeft om te communiceren, zoals het gebruik van lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen, of dat zijn gespin te zacht is om te horen of dat hij gewoon een tekort aan zijn stembanden of ademhalingssysteem heeft waardoor hij niet kan spinnen.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Uit onderzoek van de Amerikaanse Oregon State University blijkt dat katten wel degelijk van mensen kunnen houden. Voor het onderzoek moesten 38 katten kiezen tussen menselijke aandacht, speeltjes en geuren. De helft van de beestjes koos zonder twijfel voor menselijke aandacht.
Je kat kan spinnen om rustig te worden
Bijvoorbeeld als hij naar de dierenarts moet. Poezen spinnen zelfs als ze bevallen van kittens. Katten spinnen om rustig te worden. Dit betekent dat je kat niet alleen zal spinnen als hij lekker bij je op schoot ligt, maar ook in een stressvolle situatie of als hij pijn heeft.
Wanneer een kat het koud heeft
Hebben ze het koud? Dan zoeken ze lekker warme plekjes op. Daarom moeten autobestuurders in de winter extra goed controleren of er geen kat onder hun auto ligt te slapen wanneer zij weg willen rijden.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Huiskatten worden vaak gescheiden van hun broers en zussen op jonge leeftijd. Het is onbekend hoe lang katten hun familie dan nog blijven herinneren. Het lijkt erop dat ze hun nestgenoten en hun moeder al na een paar maanden niet meer herkennen.
Je kat aankijken …
Een kat aankijken is geen enkel probleem. Integendeel, een goed gesocialiseerde kat zoekt zelf oogcontact met je. Met name als ze iets van je wil, zoals eten of aandacht, weet ze precies wat ze moet doen om dat te krijgen. Een kat kijkt ook naar jou om je gedrag te observeren.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.