Lachgas geeft een roes: het lijkt een beetje op dronken zijn. Mensen voelen minder pijn en hun spieren ontspannen. De effecten duren kort. Na 1 tot 5 minuten is lachgas uitgewerkt.
Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte (en soms sterke) roes en is na 1 tot 5 minuten uitgewerkt. Als lachgas geleidelijk wordt ingeademd is het effect minder sterk, als een ballon in één keer wordt geïnhaleerd is het effect sterker.
Hoe lang het precies duurt voordat je helemaal niet meer onder invloed bent van lachgas is niet zo goed onderzocht. Over het algemeen wordt gezegd dat je minimaal een uur moet wachten na de laatste dosis lachgas voordat je weer in staat bent om te rijden, maar dit kan per persoon verschillen.
Je kunt je heel blij voelen.Je wordt minder helder in je hoofd.Het voelt alsof je bijna weg bent, bijna bewusteloos. Dingen die je ziet of hoort kunnen veranderen, ze zien er anders uit of klinken anders.
In 2016 publiceerde het RIVM een rapport over de gezondheidsrisico's van lachgas. Hierin gaven zij aan dat er bij recreatief gebruik, gedefinieerd als vijf tot tien ballonnen (=patronen) lachgas per keer en maximaal één keer per maand, geen nadelige gezondheidseffecten te verwachten zijn.
Er zijn geen duidelijke signalen waaraan je kunt zien dat je kind lachgas heeft gebruikt. Het is al na een paar minuten uitgewerkt en je ziet dan eigenlijk niks meer aan iemand.
Zelfs ons ziekenhuis en het gezaghebbende Trimbos Instituut komen niet veel verder dan dat lachgas niet gebruikt moet worden voor de lol en dat er op de lange termijn misschien wel nadelige effecten te vrezen zijn van het gebruik. Nou, dan is alcohol toch onomstotelijk bewezen schadelijker..
Als je lachgas inademt, blokkeert het receptoren (prikkelontvangers) in de hersenen.Daardoor verandert je waarneming.Alles wat je ziet, voelt, proeft, hoort en ruikt ervaar je anders. Mensen die lachgas gebruiken moeten dan vaak lachen.
Wijziging Opiumwet
Per 1 januari 2023 staat lachgas (distikstofmonoxide, CAS-nummer 10024-97-2) op lijst II van de Opiumwet en wordt daardoor gekwalificeerd als een softdrug [1].
Het gas is namelijk zo koud, dat je longen kunnen bevriezen. Of je lippen, neus en stembanden. Je krijgt een tekort aan zuurstof in je hersenen. Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen (out gaan).
De strafmaat voor het in bezit hebben van lachgas voor recreatief gebruik binnen Nederland, het vervoeren en verkopen ervan varieert. Zo moet er afstand van worden gedaan en kunnen taakstraffen en geldboetes worden opgelegd tot gevangenisstraffen aan toe. Als gebruikershoeveelheid wordt 1 ampul/1 ballon aangehouden.
Afhankelijk van de Algemene Plaatselijke Verordening, kan er een boete van €100,- opgelegd worden voor het openbare gebruik van lachgas.
Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel. Sinds 1 januari 2023 staat het onder jongeren populaire lachgas op de lijst met verboden middelen.
Verkrijgbaar vanaf 2kg lachgas (inhoud) = 250 ballonnen = circa 1.075 liter.
Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Je wilt dan telkens weer lachgas gebruiken. Dit wordt craving genoemd. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt.
Zoals eerder vernoemd kan overmatig gebruik van lachgas leiden tot zowel een geestelijke als een lichamelijke verslaving. De kans op craving wordt naarmate er meer wordt gebruikt steeds groter, waardoor een verslaving op de loer ligt.
Lachgas kan leiden tot zuurstoftekort in de hersenen. Daarbij kun je concentratiestoornissen of hoofdpijn krijgen, duizelig worden, je evenwicht verliezen, verward zijn, misselijk worden, last hebben van gevoelloosheid of tintelingen of flauwvallen. Het risico is dat je hard kunt vallen.
Het kan bijvoorbeeld leiden tot misselijkheid, duizelingen, tintelingen in armen of benen en zelfs verlamming. Gebruikers veroorzaken verkeersongelukken als zij onder invloed de weg opgaan. Daarom is lachgas sinds 1 januari 2023 als genotsmiddel verboden.
Extreem gebruik van lachgas kan ook psychotische klachten veroorzaken. Psychotische klachten zijn bijvoorbeeld dat je achterdochtig wordt of het gevoel krijgt dat je wordt afgeluisterd of achtervolgd, terwijl dit niet zo is.
Driekwart van de patiënten loopt moeilijk en sommigen zijn zelfs gedeeltelijk verlamd, omdat lachgas het ruggenmerg aan kan tasten. Een kleine groep heeft last van plas-, ontlastings- en erectieklachten. Maar ook psychoses en beginnende dementie komen voor.”
Gebruik van lachgas kort voor of tijdens deelname aan het verkeer is net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol. Een ander risico is verkeerd gebruik. Als het lachgas onder te hoge druk in de longen terechtkomt, kan de gebruiker een klaplong oplopen.
De aanwezigheid van een grote hoeveelheid lachgas (≥ 50 liter) levert strijd op met het Bouwbesluit 2012 (artikel 7.6). Vanuit het Bouwbesluit 2012 is te stellen dat de opslag van een grote hoeveelheid lachgas in een huurwoning wel gevaar oplevert en daardoor tevens leidt tot slecht huurderschap.
Lachgas (N2O, distikstofmonoxyde) was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Lachgas is een van vele vluchtige snuifmiddelen. Lachgas wordt gebruikt via gaspatronen voor slagroomspuiten of uit gasflessen (tanks).
De lachgas komt uit patroon, of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in de ballon geleegd. Een lachgas ballon bevat gemiddeld 8 gram N2O of 4,3 liter lachgas onder atmosferische druk. In Nederland gebruikt van 86% van de lachgasgebruikers minder dan 10 ballonnen per gelegenheid.
Bij minderen of stoppen kun je last krijgen van onthoudingsverschijnselen (soms afkickverschijnselen genoemd). Deze kunnen 3 tot 7 dagen duren. Na 24 uur zijn ze op hun hoogtepunt. Er zijn lichte onthoudingsverschijnselen en ernstige.