Overleven in de woestijn Toch leven er veel dieren en planten in woestijngebieden en wonen er rond de 650 miljoen mensen (ongeveer een tiende deel van de wereldbevolking).
Je denkt misschien: in de woestijn kun je niet leven. Toch wonen er mensen in de woestijn: nomaden. Deze nomaden trekken over de zandvlaktes, op zoek naar water en gras. Als ze een goede plek vinden zetten ze daar hun tenten op en laten hun vee grazen.
In de woestijn zijn slangen, spinnen, schorpioenen, hagedissen, insecten en knaagdieren.Ook een struisvogelsoort (emoe) en de kameel kunnen er overleven. Er zijn ook nomaden. Dat zijn mensen die met tenten rondtrekken.
Wist je dat? De Sahara is de grootste zandwoestijn ter wereld. Deze woestijn is ongeveer 300 keer zo groot als België! Er zijn niet alleen zandwoestijnen, er bestaan ook ijswoestijnen, zoutwoestijnen en nog andere soorten!
The Tuareg zijn mensen die in de woestijn leven. Ze wonen in tenten en trekken veel rond, van plek naar plek.
Het woestijnklimaat kent een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. Overdag is het tussen de 25 en 45 °C en 's nachts kunnen de temperaturen in enkele gebieden onder het vriespunt dalen.
Er heerst een extreem droog klimaat in de Arabische Woestijn en er valt jaarlijks amper regen. Door de ligging van Dubai aan zee zijn er in de zogenaamde wintermaanden wel kans op neerslag en bewolking, echter is dit over het algemeen in een geringe mate.
De oppervlakte beslaat 266.000 km² en het inwoneraantal 652.271 (2020) ( 2,5/km² (2020)).
De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud. De Sahara is vermoedelijk zeven miljoen jaar oud, en ontstond als gevolg van het krimpen van de Tethysoceaan. Die oceaan bevond zich tussen 230 en 38 miljoen jaar geleden tussen Afrika en het Arabische Schiereiland aan de ene kant, en Europa en Azië aan de andere kant.
Kootwijk is het kleinste dorpje van de Veluwe en heeft de grootste zandverstuiving van West Europa: het Kootwijkerzand. Een bezoek aan dit gebied vanuit uw vakantiehuis op de Veluwe is een unieke ervaring.
Zo'n 40 procent van het aardoppervlak wordt ingenomen door woestijnen en droogteregio's, verspreid over alle continenten.
Hij eet insecten, knaagdieren, vogels, eieren maar ook fruit en plantenwortels. Water krijgt de alleseter via zijn voedsel binnen. Hij kan daardoor lange tijd zonder drinken. Toch drinkt hij graag een flinke slok als hij water tegenkomt.
Geen leven zonder planten
De aarde zou één grote woestijn zijn, compleet met zandstormen. Een goede bodem, die naast zand- en kleideeltjes ook verteerde plantenresten bevat, kan water vasthouden en zal niet zomaar verwaaien.
De droge, warme lucht leidt tot minder wolken en daardoor tot minder neerslag. Om die reden ligt het grootste deel van het woestijngebied op aarde, en de warmste gebieden, in de twee zones op ongeveer 30 graden van de evenaar. Ze worden ook wel subtropische hogedrukgebieden genoemd.
een half uur tot drie kwartier rijden vanaf de boeiende metropool met wel duizenden wolkenkrabbers ligt een stuk verlaten woestijn. En dit zal zo blijven; de woestijn van Dubai (met een oppervlakte van 225 km²!) is namelijk beschermd.
Maar woestijnvissen bestaan wel zeker. De vissoorten tilapia, katvis en meerval stonden 10.000 jaar geleden op het menu van bewoners van de Sahara. Dat publiceren onderzoekers uit Italië en België in het vaktijdschrift voor biologen Plos One.
Met een gemiddelde diepte van circa 60 meter en een oppervlakte van 18.000 vierkante kilometer kun je daar nauwelijks 0,4 procent van die 288.000 kubieke kilometer in kwijt. Maar veruit het grootste deel van de Sahara ligt boven het gemiddelde zeeniveau.”
De voormalige Spaanse kolonie Westelijke Sahara is het enige gebied in Afrika dat wordt bestuurd onder toezicht van de Verenigde Naties (VN). Sinds 1975 oefent Marokko feitelijk gezag uit in het grootste deel van de Westelijke Sahara.
Onder het zand in de Sahara bevinden zich verschillende soorten gesteente.Daarnaast zijn er met behulp van satellieten met speciale sensoren veel drooggevallen rivieren en meren ontdekt onder het woestijnzand. Daaruit blijkt dat de Sahara een paar duizend jaar geleden een vruchtbaar gebied was.
Het gebied is geannexeerd door Marokko. De annexatie wordt internationaal erkend door o.a de Verenigde Staten.
De Westelijke Sahara is een gebied in Noord-Afrika, ten zuidwesten van Marokko en ten westen van Algerije. In 1975 werd het geannexeerd door Marokko, dat het beschouwt als een provincie.
En afgezien van de 'ijswoestijnen' van de Noord- en Zuidpool is de Sahara de grootste woestijn op aarde. De woestijn bedekt het grootste deel van Noord-Afrika en strekt zich uit over ruim 9 miljoen km{sup}2{sup}.
Het bekende emiraat heeft de reputatie dat het vaak zonnig en heel warm is. Temperaturen van 40 graden zijn niet ongewoon. Door het woestijnklimaat is het nooit koud in Dubai. Het voorjaar start in maart met 9 zonuren en een graad of 23 terwijl het eind mei al 31 graden is.
De zomer loopt in Dubai van halverwege mei tot eind oktober. Deze maanden is het weer in Dubai zonnig én bloedheet. Zo loopt de temperatuur op tot wel vijftig graden Celsius. Juli, augustus en september zijn het warmst. Dan ligt de dagelijkse temperatuur rond de veertig graden.
Na het verblijf in de stad Dubai, is het tijd voor de eindeloze Rub Al Khali woestijn die het grootste deel van de Emiraat Dubai opmaakt.