CHEDDAR. Cheddar Kaas vindt zijn oorsprong in het kleine Engelse stadje Cheddar, het centrum van de Engelse zuivelindustrie sinds de 15e eeuw. Cheddar is bij lange na de bekendse en meeste gegeten kaassoort ter wereld.
MOZZARELLA – DE MEEST POPULAIRE KAAS TER WERELD.
De meest gegeten kaas in Nederland is de jong belegen Goudse. Geitenkaas: De uitgesproken smaak is licht pittig, ook wel omschreven als een beetje aards of kruidig.
Top 10: beste kazen ter wereld
Op nummer 1 staat een kaas die haast iedereen weleens gebruik: Parmigiano Reggiano – oftewel Parmezaanse kaas. Onmisbaar over de pasta natuurlijk, al is de kaas ook lekker door risotto of bij klassieke carpaccio. De tweede plek is voor Mozzarella di Bufala Campana.
Hoewel Nederland een echt kaasland is, staat het niet op de eerste plek qua kaasconsumptie. De meeste kaas wordt namelijk gegeten in Denemarken. Daarna volgt Griekenland, waar vooral veel feta in gerechten wordt verwerkt. IJsland staat op de derde plaats en Frankrijk op de vierde.
CHEDDAR. Cheddar Kaas vindt zijn oorsprong in het kleine Engelse stadje Cheddar, het centrum van de Engelse zuivelindustrie sinds de 15e eeuw. Cheddar is bij lange na de bekendse en meeste gegeten kaassoort ter wereld.
Met 38 kaassoorten die oorspronkelijk uit Nederland komen, waaronder wereldwijde favorieten als Goudse kaas en Edammer, is het geen verrassing dat Nederland het land is met de grootste kaasliefhebbers ter wereld!
De duurste kaas ter wereld is de Pule Kaas.
Deze kaas wordt namelijk gemaakt van ezelinnenmelk uit Servië. Alleen voor de Pule kaas zijn er ongeveer 100 ezelinnen. Voor 1 kilo kaas is er wel 25 liter melk nodig. Hier leg je gemakkelijk 1037 euro voor neer.
Met meer dan 400 verschillende soorten kaas is het geen verrassing dat Frankrijk een welverdiende reputatie heeft als een van de, zo niet de grootste producent van kaas. Franse kazen zijn culinaire iconen geworden, van de romige en aromatische Camembert tot de pittige Roquefort en de veelzijdige Comté.
Noorse kaas valt in de categorie beste ter wereld. Drie van onze kazen hebben zelfs de World Cheese Awards gewonnen in 2016, 2018 en 2023! Lees over de Noorse melkveehouderijen en ontdek waar je deze heerlijke kazen kunt proeven.
Natuurlijk wordt op de kaasboerderij Goudse kaas gemaakt welke binnen Nederland toch echt de bekendste kaas is. In het buitenland is echter Edammer kaas de bekendste kaassoort uit Nederland.
Goudse kaas is een Nederlandse kaas die behoort tot het type ongekookte geperste kaas. Het is waarschijnlijk de populairste kaas in Nederland, samen met Edammer. Dit zuivelproduct wordt gemaakt van gepasteuriseerde, magere volle koemelk.
Een Goudse kaas heeft traditioneel de vorm van een wiel en weegt om en nabij 15 kilo waarvoor ongeveer 150 liter melk nodig is. Goudse kaas wordt in Gouda nog op één boerderij de “Oudersvrucht” zelf gemaakt. Het maken van kaas ging over van moeder naar dochter.
Brie staat bekend als de "Koningin der Kaas" en is geliefd om zijn lichte, boterachtige, zoute smaak en gladde, romige textuur. Brie heeft een dikke pasta die heerlijk vloeibaar wordt als hij op kamertemperatuur wordt bewaard en heeft een eetbare, bloeiende korst. Brie is een van de populairste soorten kaas om een charcuteriebord te sieren.
De term 'Cheddar' heeft geen specifieke 'beschermde oorsprongsbenaming' , 'cheddar' kan vrijwel overal ter wereld worden gemaakt. Ironisch genoeg was het de industrialisatie van het cheddarproductieproces in Amerika en goedkope import in het VK die de prijs omlaag dreef en ook de Britse Cheddarproductie bijna lamlegde.
De landen die het minst getroffen zijn door kaasconsumptie hebben ook hun rangschikking. We vinden China (0,1 kg per persoon), Mongolië (0,3 kg per persoon) en Zimbabwe (0,6 kg per persoon) . Daarna kunnen we onszelf ook de vraag stellen: eten Scandinaviërs kwaliteitskaas? Want er is kaas en kaas, hè...
Frankrijk. Frankrijk is wel het land der kaasplateaus. Aangezien de gemiddelde Fransman de meeste kaas per jaar eet ter wereld, weet deze als geen ander verschillende kazen te proberen en waarderen.
Mozzarella overtrof cheddar als populairste kaas in Amerika voor het tweede jaar op rij. Ondanks de recente daling in cheddarconsumptie, zijn de twee kazen samen goed voor 63 procent van de kaasbeschikbaarheid.
1. Pule Cheese . Pule cheese, ook wel bekend als de duurste kaas ter wereld, wordt gemaakt van de melk van Balkan-ezels uit Servië. Er is ongeveer 25 liter ezelinnenmelk nodig om slechts één kilo Pule cheese te produceren, wat bijdraagt aan het hoge prijskaartje.
Deze week vonden in Portugal de World Cheese Awards plaats. Daar werden dit jaar 4.786 kazen uit 47 landen getest door 240 juryleden. Slechts één kaas kon als de winnaar uit de bus komen en dat was dit jaar de Queijo de Ovelha Amanteigado, een schapenkaas uit … Portugal.
Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro. Letterlijk Hollands goud", vertelt Marcel Verheul van De Groot-Verburg. ,,Onze Gooische Pikante heeft twee jaar op rij goud gewonnen met de lekkerste oude kaas van Nederland-verkiezing.
In 2024 consumeerde de Europese Unie ongeveer 9,5 miljoen ton kaas, een hoeveelheid die de consumptiecijfers in andere delen van de wereld ver overtrof. In 2019 consumeerde China, dat een bevolking heeft die drie keer zo groot is als die van de EU, naar schatting slechts 409 duizend ton kaas.
Alsof we je hiermee verbazen.. Nederlanders zijn echte kaaskoppen! Uiteraard zijn er ook heel wat andere landen waar je kaas kan proeven maar de typische Hollandse kazen hebben hun eigen smaak, vorm en structuur. Een van de bekendste kazen in Nederland en zelfs wereldwijd is de Goudse kaas, afkomstig uit Gouda.
Franse kazen staan wereldwijd bekend om hun kwaliteit, variëteit en rijke geschiedenis. Met meer dan 400 verschillende soorten kaas die in het hele land worden geproduceerd, kan Frankrijk bogen op de meest uitgebreide kaastraditie ter wereld.