Bij de met bit bereden paarden waren dit in totaal 1575 pijnsignalen. Bij de bitloos gereden paarden was totale aantal 208. Een vermindering van pijnsignalen met 87% bij bitloos rijden. Een prachtig resultaat waar ook jij niet omheen kan lijkt ons zo.
Door middel van een bit kan de ruiter hulpen geven aan het paard of de pony. Een bit wordt voornamelijk gemaakt van metaal. Het bit ligt in het tandeloze gedeelte van de paardenmond. De paardenmond is erg gevoelig, de zenuwen van de paardenmond zijn namelijk enkel bedekt met een laagje slijmvlies.
Een bitloos hoofdstel kan een nuttige aanvulling zijn op de basistraining van het paard. Zo blijft hij lang gevoelig in de mond en leert hij te reageren op fijne lichaamssignalen zonder in de mond te worden aangeraakt.
Een bit is een onderdeel van het paardentuig dat in het gevoelige tandloze deel van de mond van het paard wordt gelegd om het door de berijder aanwijzingen te kunnen geven.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt.
Je kunt dus concluderen dat bitloos rijden de pijn met 87% vermindert. In totaal verbeterden 65 van de 66 paarden aanzienlijk bij bitloze optoming. Dit bewijst dat het bit an sich de hoofdoorzaak is van pijnbeleving bij paarden. Naast het paardenwelzijn, wel zo veilig voor jou, als ruiter.
“Een bitloos hoofdstel legt de druk op de neus in plaats van in de mond. Maar al bitloos rijdend aan de neus trekken is niet beter dan een bit gebruiken. Je moet de teugels zo voorzichtig gebruiken alsof er een bit aan bevestigd zit, met microacties en zachte hulpen.
Als een paard onrustig is met het bit – door er bijvoorbeeld steeds op te bijten of te schudden met het hoofd – kan dat een teken zijn van gebitsproblemen. Proppen maken betekent dat een paard hooi kauwt, er een balletje van maakt en het daarna weer uitspuugt.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.
Voorkomt dat het bit door de mond van je paard getrokken wordt.Maakt een te groot bit kleiner. Bitringen maken een mondstuk 0,5 cm - 1 cm smaller.
Met een bitloos hoofdstel kan een paard nog evengoed slikken, evengoed ademen en dus ook beter ontspannen.
Als je topsport wilt beoefenen met een paard, dan moet je het dier hiertoe dwingen. Paardensport kan niet bestaan zonder dierenleed. Nederland is een van de grootste spelers in de internationale paardensport.
Momenteel is het in alle takken van de sport, met uitzondering van de springsport en de endurance, nog niet toegestaan om bitloos te rijden op wedstrijden. Ook organiseert de KNHS dit jaar een testwedstrijd voor bitloos rijden.
De werking van het stangbit
Hoe langer de boom of de schaar, hoe groter de hefboomwerking is. Door de hefboomwerking hoef je veel minder hard je hulpen door te geven. De stang werkt vooral in op de mondhoeken, lagen en kin. Geef je grotere druk dan oefent het bit ook druk uit achter de oren.
Een tekort aan zout of andere mineralen merk je meestal doordat je paard likt aan handen, muren, hekken en grond eet. Door een tekort aan zout worden eiwitten en energie uit het voer minder opgenomen, wat een droge huid en snelle vermoeidheid tot gevolg kan hebben.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
De belangrijkste functie van deze zenuw (ook wel drielingzenuw genaamd) is het doorgeven van (pijn)signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen. Waarom is nog niet bekend, maar bij paarden die hoofdschudden is deze zenuw gevoeliger voor het opvangen van prikkels.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Je paard kan heftig reageren op de kleinste dingen. Je paard is erg kijkerig, laat zich niet goed sturen en voelt als een bonk spanning. Ieder zandkorreltje dat verkeerd lijkt te liggen is voor jouw paard een aanleiding om te schrikken. . Je paard schrikt van tegenliggers op één of beide zijdes.
Hoe dik een paardenbit moet zijn, is afhankelijk van de bouw van de mond en de voorkeur van het paard. Belangrijk bij de pasvorm is dat het mondstuk 0,5 tot 1cm mag uitsteken aan beide zijden van de mond. In de mondhoeken van je paard mogen niet meer dan twee plooien zitten.
Eigenlijk zijn er dus niet veel nadelen aan rijden zonder zadel. Het kan alleen slecht voor de rug zijn als de ruiter niet goed zit of als de rug niet goed beschermd is met bijvoorbeeld een barebackpad. Met veel rij ervaring kan het niet veel kwaad.
Het bit hoort op de lagen te liggen, dat is het gedeelte waar geen tanden en/of kiezen zitten. Het bit hoort niet tegen tanden of kiezen aan te komen.
De hackamore heeft een relatief scherpe inwerking door de hefboomwerking van de scharen die extra druk geeft op de neus, de kin en de nek. Hoe langer de scharen zijn, hoe scherper de inwerking. Vaak wordt een hackamore gebruikt in de springsport, al dan niet gecombineerd met een bit.