Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen.
Wat je zelf aan het herstel bij kan dragen, is regelmatig koelen. Kou zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten nauwer worden en de hoeveelheid vocht in de knie af zal nemen. Wanneer er een trauma heeft plaatsgevonden, is koelen vooral direct na het trauma en de eerste 24 tot 48 uur erna hulpvol.
De ophoping van het vocht in uw knie kan leiden tot een Bakerse cyste, een zwelling in de knieholte waarbij de holte zich vult met vocht. Dit kan pijnlijk zijn. Wanneer de zwelling dusdanig ernstig is, moet het vocht mogelijk worden verwijderd.
Beschadigde spieren of kraakbeen
Knieblessures die vanuit sport veel voorkomen zijn een gescheurde meniscus of gescheurde kruisbanden. Is er sprake van schade aan de banden of meniscus dan maakt het lichaam vocht aan om het gewricht te beschermen. Dit vocht leidt dan tot een dikke knie.
Behandeling van te veel vocht in de knie
Ook het dragen van hulpmiddelen zoals kniebeschermers, braces of drukverband helpt zwelling te verminderen. Bij Podobrace hebben verschillende soorten kniebraces die helpen tegen de zwelling.
Als eerste komen er tekenen van ontsteking; de knie zal rood zien, opzwellen en warm aanvoelen. Bij aanraking van de knie kan dit pijnlijk aanvoelen, vooral aan de binnenzijde net onder de knieschijf. Vaak zal ook het bewegen van de knie kan pijnlijk zijn en ook wat beperkter, vooral het buigen kan meer last geven.
Bij vochtophoping houdt het lichaam te veel vocht vast waardoor zwelling ontstaat van, met name de benen, handen en buik. De zwelling ontstaat doordat het vocht op die plaats niet via de bloedsomloop kan worden afgevoerd. Vochtophoping kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen.
Uw knie kan opeens pijn doen en dik worden door een verkeerde beweging of val. Vaak is dit een verrekte of gekneusde knie. Soms een gescheurde knieband of meniscus. Uw knie kan ook af en toe pijn doen.
Als u vaak op uw knieën zit of valt, kunt u een slijmbeursontsteking in de knie krijgen. Dit komt vaak voor bij bijvoorbeeld stratenmakers en stoffeerders. Het komt ook voor bij sporten, zoals judo en worstelen. Pijn aan de buitenzijde van uw knie tijdens of na het sporten kan een lopersknie zijn.
Oorzaken van kniepijn
Een gescheurde knieband of kruisband. Wanneer u hier last van heeft, heeft u moeite met het buigen van de knie. Gescheurd kraakbeen of een kapotte meniscus. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er kleine scheuren ontstaan in het kraakbeen of de meniscus.
Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
Pak een stuk tape van 15 centimeter en plak deze aan de buitenkant van de knie schijf. Volg zowel boven als onder de ronding van de knie schijf en druk het tape voorzichtig op je huid. Druk de tape nadat het op je huid zit goed aan.
De binnenste knieband kan overbelast zijn of er kan sprake zijn van een zekere mate van scheuring. Bij overbelasting zal de fysiotherapeut je in eerste instantie aanraden om veel rust te nemen. Eventueel kan ook de stand van de voeten en knieën worden geanalyseerd om de rek op de binnenste knieband te verminderen.
Wanneer de kniebanden van uw knie overbelast zijn, voelt u symptomen als een stekende pijn die erger wordt als u de knie meer belast. Als gevolg van een afwijkende functie van de knieën of voeten kunnen de kniebanden geïrriteerd raken.
Bepaalde voedingsmiddelen hebben van nature een vochtafdrijvend effect. Ideaal dus als je vocht vasthoudt. Zet kruiden op het menu zoals bleekselderij, mierikswortel en peterselie. En maak thee op basis van guldenroede, rozenbottels, berkenblad of jeneverbes.
Behandeling vocht in de benen
Bij vocht in de benen zijn er drie adviezen wat betreft de behandeling: steunkousen, zwachtelen en beweging. Deze behandelingen zijn bedoeld om de bloeddoorloop in uw benen te verbeteren. Als de klachten mild zijn, kunt u kiezen voor het dragen van elastische steunkousen.
Na een trauma is het belangrijk om de knie te koelen en te laten rusten. Koelen mag 4-5 keer per dag ongeveer 15 minuten, waarbij het belangrijk is dat er geen direct contact is tussen het ijs en de knie. Met rusten wordt bedoeld dat je regelmatig niet op je been staat en je been bijvoorbeeld laat rusten op een krukje.
Probeer een speciaal ontworpen kussen tussen uw knieën te leggen als u op de zij slaapt. Zodat de gevoelige gewrichten niet op elkaar drukken. Of een kussen onder uw knieën als u op de rug slaapt, om een comfortabele slaaphouding te vinden. Zorg ook voor een goede, ondersteunende matras.
Bel uw huisarts als u pijn aan de zijkant van u knie heeft en 1 of meer van deze dingen voor u kloppen: U bent minder gaan sporten maar u blijft toch veel pijn houden. Na 4 tot 6 weken heeft u nog altijd pijn aan uw knie. U krijgt ook andere klachten aan uw knie, zoals een dikke knie.
Een brace biedt knieondersteuning en helpt bij het voorkomen van pijn en slijtage aan het kniegewricht. Met een kniebrace kun je weer makkelijker bewegen tijdens het dagelijkse leven of tijdens je favoriete sport. Kort samengevat, een kniebrace: Biedt ondersteuning aan de knie.
Het vocht in de knie noemen we hydrops. Als het vocht uitpuilt in de knieholte kan dat na langere tijd tot een uitstulping van het kapsel leiden, er ontstaat een cyste (Bakerse cyste). Zo'n cyste is vrijwel altijd een gevolg van een aandoening in de knie.
De brace moet dus stevig zitten en mag niet verschuiven. Echter, niet zo strak dat uw hand of voet blauw verkleurt. Er mag geen doof of tintelend gevoel optreden. Verschuift de brace, dan kunt u deze iets strakker aantrekken.