Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Ook met Rawit is het oppassen in de keuken. De 'hot scale' van Nature's Pride, die de pittigheid van pepers aanduidt, geeft een score van 8 (uit 10). Op de internationale Scoville-schaal heeft de Rawit maximaal 480.000 eenheden gehaald, een score die maar weinig pepers benaderen.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.
Waarin kun je deze gebruiken en hoe gebruik je de pepers? " Mme Jeanette pepers behoren tot de heetste pepers ter wereld! Ter vergelijking: de Mme Jeanette is even heet als de Scotch Bonnet, de peper die ik at in Jamaica bij een aflevering van Plat Préféré.
De Rawit peper is een kleine, pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Rawit peper is tussen de 82.500 tot 480.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de groep zeer hete pepers.
Ondank deze kleine smaak verschillen en andere structuur is dit wel een goede vervanger voor wanneer de Madame Jeanette niet beschikbaar is. Voeg de gedroogde pepers bijvoorbeeld in zijn geheel toe aan gerechten zoals stoofschotels, chili of sauzen. Laat ze zachtjes meekoken om hun smaak volledig te laten ontwikkelen.
Nummer 1: Carolina Reaper (1.5 miljoen tot 2.2 miljoen Scoville) Last but not least, de Carolina Reaper. De Carolinea Reaper is de heetste peper ter wereld.
De Madame Jeanette rood bevat veel vitamine A en C en hebben mogelijk ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, waardoor je mogelijk minder snel verkouden wordt en het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Carolina Reaper sambal (extreem heet) De heetste sambal ter wereld! Toepassing: Ideaal bij gegrilde kip, vlees en in de soep.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een pittige, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer scherp, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. De smaak is enigszins fruitig en doet denken aan mango en ananas. De peper groeit aan een struikachtige plant.
Paprika – 0 SHU
Paprika's zijn heel gewoon. Ze worden vaak vers gebruikt in salades en sandwiches, gegeten als snack of gebruikt als gekookte groente in vlees-, rijst- of roerbakgerechten.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
Je kunt pepers ook in zijn geheel invriezen. Droog ze na het wassen goed af en leg de pepers in de diepvries. Zorg dat ze niet aan elkaar kleven, want dit zorgt voor beschadiging als je ze eruit wilt halen. Als je een peper nodig hebt, haal hem dan uit het vriesvak en spoel hem af onder warm water.
Hoe meer capsaïcine, hoe scherper de peper en hoe hoger de peper scoort op de schaal van Scoville. De bekendste peper is misschien wel de paprika, deze is gelijk ook het minst scherp (eigenlijk helemaal niet, zelfs wat zoetig) en heeft dus een score van 0.
De Lombok setan of Cabé Rawit is klein, groen van kleur, heel scherp en wordt zowel vers als gedroogd verkocht. Onder "Lombok" verstaat men meestal de lange, rode lombok, die minder scherp van kleur is en die veel gebruikt wordt voor het maken van sambal ulek.
Naarmate een peper langer rijpt, neemt het gehalte aan capsaïcine toe, waardoor hij heter wordt. Dit betekent dat binnen dezelfde soort rode pepers heter zijn dan groene. Een volledig gerijpte chipotle peper, die eigenlijk een gerookte en gedroogde rode jalapeño is, is dus pittiger dan een onrijpe groene jalapeño.
Sambal Manis: de minst hete variant sambal, doordat de rode pepers worden gebakken en vanwege de toevoeging van ui en vooral suiker. Deze milde, zoete sambal is heerlijk voor het marineren van vlees en vis, maar ook lekker door wokgroenten of bij een snack.
Sambal wordt vaak beschreven als een pittige Indonesische relish. Het hoofdingrediënt, chilipeper, is echter niet afkomstig uit Zuidoost-Azië, maar komt oorspronkelijk uit Amerika . Veelvoorkomende varianten die in sambalrecepten worden gebruikt, zijn cayennepeper en bird's eye chilipeper (beide varianten van Capsicum annuum).
De Madamme Jeannette is altijd geel, rode Madammen bestaan niet! De Madamme Jeannette: minder heet. maar veel warmer en kruidiger van smaak.
De Carolina Reaper werd vijf jaar geleden door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot heetste peper ter wereld. Eetwedstrijden en challenges met hete pepers zijn niet ongevaarlijk, zo waarschuwt arts Sanjeev Jain van de Columbia Astma- en allergiekliniek in Huffington Post.
Madame Jeanette pepers zijn erg heet, met een Scoville-score van 125.000-325.000 . De pepers rijpen naar roodachtig-geel, vergelijkbaar met Scotch Bonnet pepers, maar zijn groter en niet symmetrisch.
Op de Scoville Heat Scale varieert de Carolina Reaper van 1.400.000 tot 2.200.000 SHU. Sinds 2013 is de Carolina Reaper de heetste bekende chilipeper ter wereld. Het is de enige peper op onze lijst die zijn eigen record heeft verbroken.
Pepers zijn powerfoods
In een klein pepertje van 14 gram zit ongeveer 10 procent van de vitamine C die je op een dag nodig hebt. Ook bevatten pepers veel antioxidanten die ons lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen en daarmee tegen allerlei ziekten zoals kanker.
Op de Scovilleschaal haalt de adjuma 100.000 tot 400.000. Er zijn rode en gele varianten. De planten worden ongeveer 70 cm hoog en de vruchten kunnen 4 tot 6 cm worden.