Je kunt een nieuw aangeschafte orchidee op water zetten, maar ook orchideeën die al enige tijd in huis staan te schitteren zijn geschikt. Sommige plantenliefhebbers zetten zelfs orchideeën die al een tijd meegaan op water om ze een nieuw leven in te blazen.
Voor alle soorten orchideeën geldt dat ze het mooist blijven onder 'liefdevolle verwaarlozing'. Het volstaat om eens in de 10-14 dagen de kluit een half uurtje onder water met orchideeënvoeding te laten staan. Gebruik steeds water op kamertemperatuur. Laat daarna goed uitlekken.
Nooit potgrond gebruiken, dat overleeft je orchidee niet. Gebruik speciale orchideengrond. Een orchidee moet via de wortels lucht binnen krijgen, dus de grond waarin de orchidee staat moet open en luchtig zijn. Gewone potgrond is veel te dicht en dus kan de orchidee niet meer 'ademen'.
De orchidee staat graag op een lichte plek, en in de meeste huizen is de woonkamer de ruimte waar het meeste daglicht komt. Zet de plant niet in direct zonlicht, want haar bladeren kunnen verbranden. De ideale kamertemperatuur voor een orchidee ligt tussen de 20 en 22 graden. Dus pas op met tocht en bij de verwarming!
Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.
De Phalaenopsis orchidee is zeer gemakkelijk te verzorgen maar let er wel op dat ze de juiste hoeveelheid water en licht krijgt en in een voldoende vochtige omgeving staat. Onder de juiste omstandigheden kan een orchidee langer dan 2 maanden bloeien.
Heeft jouw pannenkoekplant nog niet genoeg wortels om zelfstandig te groeien? Dan kan je het stekje laten wortelen op water. Zorg ervoor dat de blaadjes en steeltjes van de plant niet in het water staan, dit kan ervoor zorgen dat de blaadjes gaat rotten.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.
Dat planten water nodig hebben om te leven wist je natuurlijk al, maar wist je ook dat sommige planten volledig op water kunnen staan? Alle potgrond is dan van de wortels afgespoeld, waardoor je heel mooi ziet hoe de wortels zich onder water ontwikkelen.
De meeste orchideeënsoorten bloeien één keer per jaar zo'n zes tot tien weken. De bekende Phalaenopsis (ook wel vlinderorchidee of maanorchidee genoemd) is een uitzondering. Deze orchidee bloeit zo'n twee tot zes maanden en soms wel twee tot drie keer per jaar!
Een uitgebloeide Phalaenopsis kan je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).
Zet je orchidee niet vlak boven de verwarming en let ook op met tocht. Hier kan de kamerplant niet goed tegen.
In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen. Naast water heeft hij ook voeding nodig.
Wat kan ik doen om mijn orchidee te redden? Als de orchidee luchtwortels heeft, hoeft u de plant niet weg te gooien. In dat geval kunt u de luchtwortels als nieuwe wortels gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond.
Geef liefst vroeg op de dag water. Nog beter is het om de pot gedurende 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Vervolgens kan uw orchidee gerust zeven dagen zonder water.
Wortelrot kun je herkennen aan gele vlekken op de bladeren, bladeren die afvallen of slap hangen of, bij een cactus of vetplant; een snotterige stam of stengel. Wortelrot kun je natuurlijk beter voorkomen dan dat je het moet oplossen. Let er daarom altijd op dat je niet teveel water aan je plant geeft.
De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant, is een makkelijke kamerplant. De plant staat het liefst op een plek met veel indirect zonlicht. De plant krijgt verder het liefst regelmatig kleine scheutjes water, zodat de grond lichtvochtig blijft.
Je kent het principe van een plant in het water natuurlijk van het stekken, maar er zijn ook grotere kamerplanten die in een vaas, fles of karaf met water kunnen overleven. Dit zijn bijvoorbeeld de begonia, monstera, pannenkoekplant, philodendron, klimop, avocadoplant en anthurium.
De luchtwortels van een orchidee hebben eigenlijk niet echt een functie. Je zou ze dus kunnen afknippen, maar noodzakelijk is het niet. Je kunt ze ook gewoon terug in de grond stoppen.
Een orchidee bloeit enorm lang. Na de bloei kun je hem verzorgen, zodat hij weer opnieuw gaat bloeien. Knip de takjes terug net boven het derde oog en hij zal daar weer een nieuwe scheut geven met nieuwe bloemen. Dit is ook een mooi moment om de plant te verpotten.
Ze houden dus van warmte. En wordt het te koud, dan kunnen de knoppen en de bloemen eraf vallen. Dat komt doordat de wortels dan niet meer actief zijn. Zeker als de orchidee te nat wordt gehouden, op de tocht staat of te weinig licht heeft, gaat de bloei niet meer zoals het hoort.