Elke nieuwe vlo wordt binnen 24 uur gedood. Het kan wel maanden duren voordat een vlooienbesmetting is verholpen.
Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen (98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood).
Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.
Was matten, kleden en kussenhoezen of ander stof regelmatig op 60 graden in de wasmachine. Voeg eventueel een scheut azijn toe, schoonmaken met azijn is niet alleen goed voor de machine maar werkt ook tegen de insecten. Hierdoor dood je de eitjes en larven.
De Spot On pipetten doden volwassen vlooien en sommige pipetten bevatten ingrediënten die ook eitjes en larven aanpakken. Dit middel kan tegen water, alleen als u uw hond of kat om een speciale reden vaak moet wassen is een ander middel beter geschikt.
Was uw huisdier NIET vlak voor of na de vlooienbehandeling. Veel eigenaren hebben de neiging hun hond eerst goed te wassen om de vlooien weg te krijgen. Als men daarna een pipet toedient werkt deze NIET. Het middel verspreidt zich via de vetlaag van de huid en deze heeft u met het wassen letterlijk om zeep geholpen.
Door de vlooienpipet in de nek en/of tussen de schouderbladen aan te brengen zorgt u ervoor dat uw hond er niet aan kan gaan likken.
Manden en dekens wassen
Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine. Het allerbeste is om vervolgens 15 tot 20 minuten de was in de droger te stoppen. Door de hetelucht in de droger worden de eitjes, larven en vlooien gedood.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Vlooien zitten vaak verstopt in kieren en naden. De woonkamer en slaapkamer zijn de meest gekozen plekken van de vlooien, omdat hier veel schuilplaatsen zijn, zoals op de bank of in het tapijt.
Vlooien springen in bed. Dit in tegenstelling tot bedwantsen die alleen lopen in bed. Vlooien zijn overdag ook actief, terwijl bedwantsen vooral 's nachts actief zijn. Vlooien vinden een plekje midden op je matras prima.
Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen. Ze geven de voorkeur aan huisdieren zoals katten en honden, maar kunnen zich ook prima voeden met het bloed van mensen.
De eitjes vallen op die plekken waar het huisdier komt, dus de vloer, de mand, de bank, het bed en alle andere plekken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt de cyclus die hierna komt enkele weken tot maanden. Daarom zie je in de winter minder vlooien.
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.
Vlooien kunnen wel 350 keer hun eigen lichaamslengte springen! Een vlo behoort tot de categorie gevleugelde insecten. De vlooien zijn echter hun vleugels in de loop van hun evolutie verloren. Een vlo heeft een ontzettend sterke lichaamsbouw met hele krachtige poten.
De vlooienband werkt namelijk 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken. Dit is veel langer dan de druppels die je op de huid van je hond aanbrengt. Daarbij werkt het doeltreffend tegen besmette teken, vlooien, luizen en larven van vlooien. Breng wel op tijd een nieuwe vlooienband aan.
Een middel zoals bijvoorbeeld de Stronghold of Beaphar is één van de meest moderne en bovendien ook veiligste middelen tegen vlooien bij honden. De werking van een pipetje tegen teken is 3-4 weken. Een pipetje in de nek is bovendien zeer eenvoudig toe te dienen.
Heet wassen
Vlooieneitjes en vlooien zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Daarom is het raadzaam om dekens, knuffels, manden en alle andere voorwerpen waar je huisdier graag op ligt in de wasmachine te wassen op minimaal 60 graden, maar het liefst op 90 graden.
Om ervoor te zorgen dat uw kat niet aan het anti-vlooienmiddel gaat likken brengt u de pipet in de nek en/of tussen de schouderbladen aan. Het beste kunt u de vloeistof over meerdere plekken verspreiden. Hierna neemt de talglaag van de kattenhuid het middel op en verdeelt het zich over de rest van het lichaam.
Dieren die besmet zijn met vlooien hebben baat bij een Dreftbad. De sterk oppervlaktespanningverlagende werking van Dreft zorgt dat de vlo tot in alle kiertjes van het vlooienlijf kletsnat wordt, waardoor ze spoedig verdrinken, en niet gered worden door de luchtbel om hen heen.
Maandelijks een pipet Stronghold of Vectra Felis in de nek houdt uw kat en huis vlovrij. Deze middelen zijn bij uw dierenarts te krijgen. Gebruikt u bij een vlooienplaag in uw huis bovendien Indoor-X Omgevingsspray om uw huis vlovrij te maken.
Elke maand ontvlooien
Als je een vlo spot, ontvlooi dan ook een aantal maanden achter elkaar; met een pipetje ben je er vaak met vanaf. Mocht je kat een vlooienallergie hebben is het helemaal van belang de kat wel elke maand een pipet te geven; het dier heeft namelijk extra veel last van een vlooienbeet.
Chemische stoffen uit anti-vlooienmiddel in het nieuws
Producten met fipronil werden illegaal gebruikt om bloedluis in kippenstallen te bestrijden. Hierdoor zat er fipronil in de eieren van kippen uit deze stallen. Te veel fipronil kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen en voor het milieu.