Het hangt af van de pigmentvlekken hoeveel behandelingen u nodig heeft. Meestal zijn binnen 1 tot 3 behandelingen de pigmentvlekken verdwenen. Tussen de behandelingen door heeft uw huid vier weken rust nodig.
Behandeling. Als de onderliggende oorzaak verdwijnt of behandeld wordt, verdwijnt de postinflammatoire hyperpigmentatie in de loop van de tijd meestal vanzelf (na ongeveer 12 tot 14 maanden). Bij mensen met een donkere huidskleur of wanneer het pigment dieper in de huid zit kan dit langer duren.
Limoen en citroen zijn goede middelen om pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen. Biedt bavetten namelijk een zuur dat melanine kan afbreken. Melanine bepaalt de kleur van de huid en wordt aangemaakt in de pigmentcellen. Limoen en citroen staan er om bekend dat ze gezichtsvlekken aanzienlijk kunnen verminderen.
Het pigment in de huid beschermt je doorgaans tegen schadelijke straling en invloeden van buitenaf. Als er een opeenhoping ontstaat en er dus donkere vlekken ontstaan, dan kan dit natuurlijk storend zijn. In veel gevallen kunnen we een pigmentvlek goed behandelen met een laser, een peeling of een crème.
Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.
Maar werkt dit middel echt of is het een fabel? Dit is een fabel. Citroen bevat fruitzuur en kan de huid enorm irriteren. De huid droogt uit en kan vol met bultjes komen te zitten, door het sap van citroen heb je kans op phytophotodermatitis.
Een post-inflammatoire hyperpigmentatie is een pigmentvlek dat eruit ziet als een donker litteken. De pigmentatie neemt meestal de vorm aan van het huidtrauma dat is opgelopen, zoals van het acne of eczeem. De kleur is afhankelijk van de huidskleur en kan variëren van geel tot donkerbruin.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Een behandelde pigmentvlek zal nooit meer terugkomen
Pigmentvlekken kunnen terugkomen onder invloed van bijvoorbeeld zonlicht. Het is daarom erg belangrijk om de huid met regelmaat goed in te smeren met zonverzorging.
Een druppel appelazijn kan 's avonds voor het slapengaan worden aangebracht op pigmentvlekken en littekens van puistjes. De azijn helpt bij het vervagen van de plekjes. 's Ochtends was je de appelazijn er weer af. Gebruik het niet onverdund over je hele gezicht, daar is appelazijn te sterk voor.
Bio-Oil is een olie welke is ontwikkeld om de huid te herstellen en te verbeteren. De ingrediënten in de Bio-Oil zijn zo samengesteld dat zij littekens, striae en pigmentvlekken zichtbaar verminderen.
De oorzaak: overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur. Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-strale en absorbeert de warmte van de zon.
Voedende arganolie is een goed middel om je ouderdomsvlekken mee te behandelen. Dit middeltje bevat namelijk vitamine E, wat bekend staat om zijn blekende werking. Daarnaast vermindert arganolie de aanmaak van melanine, waardoor je huid dus minder donker pigment aanmaakt.
De keerzijde is dat de zon er ook voor kan zorgen dat de melanine productie op hol slaat. Dit leidt tot donkere vlekken op de huid die ook na de zomer op je gezicht blijven plakken. Naast uv-straling kunnen ook bepaalde medicijnen, hormonen en ontstekingen pigmentvlekken veroorzaken.
Daarbij is het niet alleen belangrijk om je tegen de zon te beschermen om de witte pigmentvlekken te voorkomen. Je moet de witte pigmentvlekken zelf ook beschermen tegen de zon. Door het gebrek aan pigment op deze plekken kan de huid namelijk snelle verbranden.
Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig, maar zoals we aangaven zijn ook moedervlekken vormen van pigmentvlekken. Soms kan een moedervlek zich ontwikkelen tot een melanoom, dat beter bekend staat als huidkanker. Wanneer de moedervlek donkerder of groter wordt, ga dan direct naar de huisarts.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Rond het tweede levensjaar worden de pigmentvlekken meestal donkerder en dus beter zichtbaar. Vaak groeien ze bij het groter worden mee. Heb je een donkere huid? Dan is de kans op café-au-lait vlekken groter.