Laat de referentie aan de persoon lezen om toestemming te krijgen. Als je echt iets waardevols kunt zeggen over zijn/haar kwaliteiten, sterke eigenschappen of werkstijl. Alleen als je positieve dingen te zeggen hebt over de persoon in kwestie en je de persoon zou willen aanbevelen aan anderen als collega of werknemer.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Geachte [naam contactpersoon], Van [datum] tot [datum] heeft [naam] stage gelopen bij [organisatie]. Als [functie] heb ik het genoegen gehad om hem/haar te mogen begeleiden. Ik heb [naam] leren kennen als een [opsomming karaktereigenschappen].
Denk bijvoorbeeld aan je voormalige werkgever, je oude manager of leidinggevende. Maar deze personen hoeven zeker niet per se werkgerelateerd te zijn. Je oude scriptiebegeleider, lievelingsdocent of stagebegeleider zijn natuurlijk ook top voorbeelden van personen die een goede referentie kunnen zijn.
Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Indien je begint met het schrijven van een aanbevelingsbrief is het goed om jezelf voor te stellen en te schetsen waar je de werknemer van kent. Bijvoorbeeld in welke periode je samen hebt gewerkt, in welke functies jullie toen werkzaam waren en hoe jullie samenwerking eruit zag.
Een referentie is een verwijzing naar informatie ter ondersteuning van een bewering. Voorbeelden: de aanvulling op een sollicitatiebrief: referentie (sollicitatie) de verwijzing naar een voetnoot of naar een bronvermelding in de lopende tekst.
Hoeveel referenties kun je opgeven in je CV? Over het algemeen is het gebruikelijk om twee tot vijf referenties in je CV op te nemen. Na een aantal gesprekken weet een potentiële werkgever meer dan voldoende over jou. Meer dan vijf is dan ook niet nodig.
Een referentie is een verklaring met argumenten over het functioneren op werk. Via deze weg hoort een aspirant-werkgever van een ander hoe jij als werknemer en collega functioneerde.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Een referentie is een contactpersoon bij een eerdere werkgever of onderwijsinstelling. Referenties worden vaak gevraagd met bij een sollicitatieprocedure. Een toekomstige werkgever kan bij de genoemde referenties navraag doen over het functioneren van de sollicitant.
Het kan voor een toekomstige werkgever prettig zijn om van iemand anders te horen dan van jouzelf wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld van een ex-werkgever, een vorige leidinggevende of een oud-collega. Deze persoon noemen we ook wel de referaat.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Referentie betekent letterlijk verwijzing. Met referentie wordt vaak een verwijzing bedoeld naar een bron die meer informatie kan verschaffen over een bepaalde situatie of bewering. Een referentie dient dan als bewijs van die situatie of bewering.
Maak duidelijk wat jouw rol is en hoe jij je verhoudt (of hebt verhouden) tot de persoon waarover je de aanbeveling schrijft. Het is hierbij van belang dat je duidelijk maakt dat je écht veel hebt samengewerkt met deze persoon, en dat je een goede indruk hebt van deze persoon.
Voorbeeld aanbevelingsbrief
Geachte heer/ mevrouw, In de periode van (datum) tot (datum) heb ik het genoegen gehad om samen te werken met (naam). We hebben een intensieve samenwerking gehad, waarin (naam) in de functie van (functie) werkte en ik zijn/ haar direct leidinggevende ben geweest.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Om écht een goed beeld te krijgen, kun je een referentiecheck doen. Door mensen te ondervragen die met jouw potentiële nieuwe collega hebben samengewerkt, ontdek je misschien wel dingen die je ervan weerhouden hem daadwerkelijk aan te nemen. En dat scheelt uiteindelijk een hoop tijd en geld.