De paling heeft een bedreigde status. Een van de redenen daarvoor is de smokkel van glasaal, oftewel babypalingen. De visjes zijn op de zwarte markt duizenden euro's per kilo waard.
Hoe ouder de paling, hoe meer dioxines. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal, maar de paling gaat er zelf niet dood aan. Wie paling eet wordt ook niet meteen ziek. Maar dioxines kunnen kanker veroorzaken en verstoren de zogeheten hormoonhuishouding van de mens.
In navolging van enkele andere supermarkten staakt het concern met de verkoop van de vissoort, omdat paling een ernstig bedreigde diersoort is. Dat heeft de supermarktketen donderdag bekendgemaakt. Eerder haalden Jumbo, Dirk, Bas, Digros en Jan Linders paling al uit de schappen.
€ 32,00. BTW) De paling wordt gevangen in Europa, er kan nog een vis haakje in zitten.
Paling is met name gezond door de omega-3 vetzuren die het bevat. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren in de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Vette vis (bijvoorbeeld paling) bevat meer omega-3 vetzuren dan andere vissoorten (zoals tonijn en kabeljauw) en is om die reden gezonder dan magere vis.
De grootste bedreigingen voor de paling zijn: visserij en consumptie, het verdwijnen van leefgebied, vervuiling (dioxines), parasieten, vermaling en verwonding door scheepvaart, gemalen en waterkrachtcentrales, en barrières op de trekroutes, zoals stuwdammen en sluizen.
De viswijzer adviseert om geen paling te eten. Als natuurbeschermingsorganisatie wil Natuurmonumenten de paling een gezond leefgebied bieden, waar geen vangst plaatsvindt.
Gebruik hiervoor je lepel. Leg de paling met het vel naar beneden op de snijplank. Pak met één hand de staart van de paling vast en plaats met je andere hand de lepel tussen het vlees en het vel. Strijk de lepel in één vloeiende beweging naar het einde van de filet om het vlees van het vel te schrapen.
Samen met een stuk lood bied je het geheel aan op de bodem van het viswater. Je gebruikt hierbij geen hengel maar een (peur)stok. Het idee is dat de paling in de wormen bijt en met haar tandjes in het draad blijft haken. Als je beet hebt dan haal je het geheel met één beweging binnen.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
€ 16,50. BTW) 1 Pond Ambachtelijk gerookte paling uit eigen rokerij! Er zitten ongeveer 4/5 palingen in een 1/2 kilo.
De lekkerste gerookte paling vind je bij Holland Paling in Spaarndam. Ja, het is echt waar: de lekkerste gerookte paling vind je bij ons.
In Nederland en België komt de paling in vrijwel alle oppervlaktewateren voor, mits bereikbaar voor jonge paling (glasaal). Dus ook in de gracht in Utrecht of het in slootje achter je huis. Deze paling plant zich voort in de oceaan, vermoedelijk in de Sargasso Zee.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 portie (120 gram) paling. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paling'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Sargassozee. Ze groeien op in meren en rivieren in Europa, maar als ze volwassen zijn en zich willen voortplanten... gaan ze helemaal de Atlantische oceaan over naar die Sargassozee. En tijdens die extreem lange reis eten ze nauwelijks iets.
De Europese Unie (EU) subsidieert een project waarbij gekweekte jonge paling, glasaal geheten, wordt gebruikt voor de kweek van volwassen palingen. Voorheen werd glasaal op zee gevangen voordat het opgekweekt werd. Met dit project is in het wild vangen van jonge palingen niet meer nodig.
Aldi is, samen met Em-Té, de enige supermarkt die nog altijd volhardt in het verkopen van de met uitsterven bedreigde paling.
Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
EPA en DHA dragen bij aan het normaal functioneren van het hart en je zou er 250 mg van moeten binnen krijgen per dag, in gerookte paling zit 0,96 gram EPA en 1,05 gram DHA per 100 gram. Wil je van alles voldoende binnen krijgen via vis dan zou je dus twee gerookte palingen per dag moeten eten!
Deze mysterieuze vis met zijn unieke smaak is heerlijk in salades, snacks en andere gerechten. Sommigen hebben een voorkeur voor gerookte paling, maar je kunt ze ook vers kopen. Stoven, bakken, koken, het kan allemaal.
paling peuren. Korte omschrijving: Peuren is een van de oudste vormen van vissen op paling. Bij het peuren wordt de paling niet met de haak gevangen, maar doormiddel van een aaneengeregen dot wormen.
De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water.
Smaak & bereiding
Paling kan goed worden gerookt, gestoofd, gemarineerd en gebakken. Japanners eten de vis zelfs rauw.
Gemiddelde leeftijd van palingen zo'n 7 jaar
Palingen worden normaal gesproken ongeveer zeven jaar oud, omdat ze vaak zo dik worden dat hun ingewanden stoppen met werken, maar Ale wist de natuur op de een of andere manier om de tuin te leiden en overleefde zelfs twee wereldoorlogen!