Je terras schoonmaken is essentieel, zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen. Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Het voorjaar is dé periode om het terras te reinigen.
Tuintegels schoonmaken doe je bij voorkeur het hele jaar door. Wie zijn tegels regelmatig schoonmaakt, houdt zijn terras, tuinpad of oprit mooi en voorkomt onkruid tussen de tegels. Ook groene aanslag krijgt op deze manier minder kans.
Wanneer kunt u het beste groene aanslag verwijderen? Doordat groene aanslag minder goed tegen zon en warmte kan, is het voorjaar het uitgelezen moment om de groene aanslag te verwijderen. Juist als de dagen mooier en warmer worden, wilt u natuurlijk genieten van een mooi, schoon terras.
Een mengeling van groene zeep en baksoda kan ook helpen met het reinigen van je terras. Los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in 10 liter water. Giet het over de tegels en laat het inwerken. Schrob dan de vloer met een harde borstel of spuit het schoon met de tuinslang.
Je terras laten reinigen door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf is redelijk goedkoop. Je kan je verwachten aan een gemiddelde prijs tussen 3,50 en 4 euro per vierkante meter. Sommige schoonmaakbedrijven hanteren wel een minimumtarief voor kleine oppervlakken.
Het schoonmaken van zonnepanelen doe je ongeveer eens per 5 jaar. Vaak is dat voldoende. Kijk hierbij wel goed naar de weersomstandigheden. Als het weinig regent, is het verstandig om de zonnepanelen wat vaker te reinigen.
Meestal volstaat het om de klinkers eens goed te vegen met een harde borstel en af te spoelen met water. Klinkers reinigen met javel, in een combinatie met zout en water kan ook. Het is dan wel nodig om de oprit achteraf nog te vegen zodat de mossen en algen kunnen afsterven.
Na de winter ligt een terras er vaak onverzorgd en vuil bij. Het voorjaar is dan ook het ideale moment om jouw terras eens grondig onder handen te nemen, zodat je er in de lente en zomer optimaal van kan genieten.
Groene zeep ook wel bruine zeep, zachte zeep of goudzeep genoemd is een veel gebruikt schoonmaakmiddel dat al sinds grootmoeders tijd bekend is.
Werkt groene zeep tegen groene aanslag? Een tip die al lang bestaat is het gebruik van een sopje van warm/lauw water in combinatie met groene zeep (ongeveer 5 eetlepels op 10 liter water). Giet dit over je bestrating en laat het goedje een uur inwerken. Vervolgens boen je met een harde bezem het terras schoon.
De beste aanpak is om de groei van groene aanslag te voorkomen. Dit kun je doen door je tuin van een goede afwatering te voorzien. Hierdoor blijft er geen water liggen op je bestrating en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan het ook helpen om te snoeien.
Met schoonmaakzijn kun je groene aanslag heel eenvoudig van zowel tegels als tuinmeubels en dakpannen verwijderen. Waarom groene aanslag en azijn zo goed samengaan? Omdat de zure azijn dodelijk is voor algen en mossen waardoor het een zeer effectief bestrijdingsmiddel is.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Vul een emmer met 10 liter warm water en los hier 10 eetlepels vloeibare of zachte groene zeep in op. Gooi de emmer leeg over het terras en gebruik een harde borstel om de houten vlonder of tuintegels schoon te maken. Laat het een half uur intrekken.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Soda & groene zeep
Soda: meng 50 gram sodavlokken met 1 liter heet water en breng dit aan op je terras. Laat het enkele dagen goed intrekken en schrob dan al het groen weg met een harde borstel en heet water. Groene zeep: wrijf een mengsel van water en groene zeep op je terras en laat dat de hele nacht inwerken.
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
Er zijn verschillende soorten groene zeep te koop, allereerst heb je natuurlijk het bekendste merk genaamd Driehoek. Daarnaast heb je ook Tricel, Dylon en Sunlight.
Zwarte aanslag of atmosferische vervuiling zijn talloze minuscule roetdeeltjes die zich aan allerlei oppervlakken hechten. Deze organische vervuiling vormt een voedingsbodem voor algen en mossen.
Schrob het schoon met een ruwe borstel, spoel het af en je terras is weer een hele tijd goed! Groenaanslag van algen en mossen verwijder je dan weer het best met een speciaal product. Je kunt een houten terras ook reinigen met een hogedrukreiniger – érg effectief!
Soda is eigenlijk niets anders dat een vrij agressief schoonmaakmiddel. Chemische middelen en de natuur gaan absoluut niet samen. Je tuin is een aaneenschakeling van natuurlijke processen die met elkaar samenhangen.
Azijn, bleekwater of zout zijn af te raden. Waspoeder is ook een slecht idee. Het bevat fosfaten die de bodem verzuren.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Stoeptegels en klinkers schoonmaken met azijn
Azijn of schoonmaakazijn is een ouderwets wondermiddel. Het bestrijd onkruid, mos en groene aanslag. Om met schoonmaakazijn uw stoeptegels schoon te maken hoeft u alleen maar in een plantenspuit de azijn te mengen met water en uw tegels onder te sproeien.