Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen.
Als je huidbarrière al beschadigd is of je er zeker van wilt zijn dat je huid niet beschadigd raakt, kun je het beste huidverzorgingsproducten met huidherstellende ingrediënten gebruiken. Denk hierbij aan onder andere vetzuren, cholesterol, ceramiden, hyaluronzuur en glycerine.
Een beschadigde huidbarrière herkennen
Een gezonde huidbarrière voelt zacht en glad aan. Heeft een normale huidskleur en weinig roodheden. Ook heeft een gezonde huid weinig tot geen last van huidontstekingen. Als de huid beschadigd is voelt deze juist ruw en bobbelig aan.
Het duurt 4 dagen tot de roodheid weg is en dan zal de huid volledig vervellen. Het kan een week duren voordat de verbrande huid weg is. De pijn kan aanhouden totdat de wond genezen is, wat weken tot maanden kan duren.
Hoe lang duurt huidherstel? Het is uiteraard afhankelijk van de beschadiging hoe lang het huidherstel duurt. Een kleine beschadiging aan de bovenste huidlaag kan zich in 5 dagen goed herstellen, mits de huid optimaal wordt gehydrateerd.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Nieuwe huidcellen
Het duurt ongeveer een maand voordat de nieuw aangemaakte cellen naar boven schuiven. Het dode, verhoornde materiaal sterkt af en wordt afgestoten in de vorm van schilfertjes. Het aantal nieuw aangemaakte cellen en de cellen die afsterven zijn met elkaar in evenwicht.
Een geïrriteerde huid is rood, gevoelig bij aanraking en licht schilferig op sommige plaatsen. Het kan lijken op eczeem of een allergische reactie, maar een huidirritatie is doorgaans van tijdelijke duur. Na enkele dagen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
Hoewel het niet mogelijk is om de huid volledig te herstellen, zijn er enkele tips die je kunt volgen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème, het dragen van beschermende kleding en het vermijden van de zon tijdens de heetste uren van de dag.
Hallo Peter, mag de Cetomacrogol ook als dag en nachtcreme voor een droge huid gebruikt worden.
De opperhuid is de bovenste laag van je huid en die vormt de huidbarrière. De opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur (dode huidcellen). Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.
Het meest schrijven artsen voor ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel (zinkolie) of zinkoxidepasta. Deze huidmiddelen beschermen de huid en werken licht indrogend en verkoelend. De jeuk vermindert snel. De vochtige huid droogt in en kan sneller genezen.
ALHYDRAN is een wetenschappelijk bewezen littekencrème die de zichtbaarheid van littekens vermindert. De crème is geschikt als nazorg van de beschadigde huid.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Gebruik. Smeer tweemaal daags de crème op het litteken.
Een spray met thermaal water is ook een goed alternatief om je huid te verkoelen en te kalmeren. Gebruik milde verzorgingsproducten die zo min mogelijk parfum of alcohol bevatten. Dit zijn ingrediënten die irritatie op de huid kunnen veroorzaken.
De huid krijgt een grauwe, grijzige gloed en ziet er energieloos uit. Ten tweede zorgen de dode cellen ervoor dat de huid er oneffen uitziet. De cellen hopen zich op en zorgen voor kleine bultjes op de huid. Tot slot kunnen dode huidcellen de poriën verstoppen.
In de regeneratiefase wordt de beschadigde huid vervangen door nieuw weefsel. De aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd en er wordt nieuw weefsel gevormd. Dit is vochtig, helderrood en korrelig. Cellen aan de wondrand vermenigvuldigen zich en bedekken het weefsel.
Een litteken die rood blijft, kan dus een afwijkend litteken zijn. Dit litteken blijft rood, omdat je lichaam een teveel aan littekenweefsel aanmaakt en bloed blijft sturen naar deze plek op de huid. Wanneer je litteken normaal herstelt neemt de verdikking/roodheid af binnen een paar weken.