Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak. Vergelijkbaar met Pandanrijst, maar dunner, langer en droger. Perfect voor (Indiase / Thaise) curry's. Zilvervliesrijst: een vezelrijke, lekker stevige rijstsoort met een bite.
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd. Omdat de korrel fijner is, is basmati net iets sneller gaar dan witte rijst. De smaak is iets aromatischer maar de voedingswaarde is vergelijkbaar met die van witte rijst. Er bestaat ook volkoren basmatirijst.
Mediumkorrelige rijst (ongeveer 2 keer zo lang als breed) krijgt een zachte textuur na het koken.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Basmatirijst: een droogkokende witte rijst met nootachtige smaak. Vergelijkbaar met Pandanrijst, maar dunner, langer en droger. Perfect voor (Indiase / Thaise) curry's.
Basmatirijst is best gezond! Met één bordje krijg je namelijk al een groot deel van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1, B6, E en K binnen. En ook mineralen als zink, calcium en magnesium vinden we er volop in terug. Net als flink wat eiwitten en koolhydraten die je goed kunt gebruiken als je gaat sporten.
Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Risottorijst heeft een hoog zetmeelgehalte. Het zetmeel komt vrij tijdens het koken en bindt zich met het vocht, zodat je een smeuïge massa krijgt. Risotto is heel voedzaam en je kan er eindeloos mee variëren.
Niet gaar. Is al het water al verdampt maar de rijst nog keihard? Dan heb je waarschijnlijk het vuur te hoog gezet. Gelukkig is dit probleem het makkelijkst op te lossen: voeg extra water toe, ongeveer een half glas en dan snel het deksel terug op de pan.
Kleefrijst (meestal met een ronde korrel) heeft van nature een flinke portie zetmeel. Ze nemen minder water op dan andere rijstsoorten. Dat heeft samen tot gevolg dat de rijst na het koken goed aan elkaar blijft plakken.
Langkorrelige rijst, zoals basmati of jasmijnrijst, heeft een lange korrel. De soorten kunnen verschillen in textuur en aroma. Wel hebben ze allemaal een relatief laag zetmeelgehalte. Als je ze juist bereidt, krijg je een licht en droog, niet plakkerig resultaat.
Droog: basmatirijst, pandanrijst en Surinaamse rijst zijn droogkokende soorten met een lange, stevige korrel.
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe. Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
In vergelijking met andere soorten rijst heeft basmatirijst een langere korrel en een intense, nootachtige smaak met een bloemig aroma. Basmati wordt dan ook letterlijk vertaald in 'geurig'.
Rijst koken in veel water
Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Basmatirijst is een rijstsoort die zijn oorsprong vindt aan de voet van de Himalaya in Nepal, maar die tegenwoordig ook veel geteeld en gegeten wordt in India, Pakistan en Bangladesh. In vergelijking met andere soorten rijst heeft basmatirijst een langere korrel en een intense, nootachtige smaak met een bloemig aroma.
Langkorrelige rijst koken heeft wat meer tijd nodig dan andere soorten rijst, en de rijst zal niet snel aan elkaar plakken in het kookproces. Deze rijstsoort is de meest gebruikelijke rijstsoort in Nederland en vele andere westerse landen.
De naam jasmijnrijst of parfumrijst verraadt het al een beetje, deze rijst heeft een wat bloemige en nootachtige geur en smaak. Het is een langkorrelige rijstsoort die een klein beetje kleverig is. Deze rijst gebruik je vooral in Thaise, Indonesische en Chinese gerechten.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Zilvervliesrijst past in een gezond voedingspatroon, het advies luidt om witte rijst te vervangen door zilvervliesrijst. Dit komt doordat zilvervliesrijst vezels bevat en die zorgen voor een goede darmwerking.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Het zetmeel voelt niet alleen wat gek aan maar heeft ook grote invloed op de structuur van je gekookte rijst. Zetmeel kleeft van nature aan elkaar vast en wie zijn rijst niet wast voor het koken, krijgt al snel een kleverige boel.
Doe de basmatirijst in een pan op hoog vuur en voeg 1,5 keer zoveel water toe.Wanneer het water kookt draai je het vuur omlaag en laat je de rijst in ongeveer 8 minuten rustig gaar worden. Schep af en toe even om en proef of de korrels al klaar zijn.
Witte basmatirijst is licht verteerbaar en kun je ook goed gebruiken in typische Ayurvedische gerechten, zoals kitcheri.