Hoe wordt look zwart? Door fermentatie.Bollen look ondergaan een fermentatieproces van enkele weken tot drie maanden lang in een temperatuur van 60 à 90°C en met een vochtigheid van 80 à 90%. Dit zorgt voor een maillard-reactie, die de kleur, geur en de smaak van de look verandert.
Zwarte knoflook ontstaat door een fermentatieproces (= proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken). Witte knoflook wordt eerst 2,5 week in ovens geplaatst en door een verwarmingsproces gefermenteerd. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van knoflook.
Zwarte knoflook is niet een ander soort knoflook, maar gefermenteerde witte knoflook. Dat betekent dat de bol zo'n 30 tot 40 dagen in een warme, vochtige ruimte gecontroleerd heeft liggen rotten. Hierdoor verandert de structuur, smaak en kleur van de knoflook.
De mogelijkheden met zwarte knoflook zijn eindeloos. Voeg een lepeltje toe aan je aardappelpuree, wortelpuree, in je dressings, salsa's, marinades, dips, soep, als snack, op bruschetta, in pastasaus, voeg toe aan hummus, verwerk het in kefir, kombucha, appelazijn, bij je gebakken of gekookte groenten.
Bewaar de zwarte knoflook bij voorkeur op een donkere koele plaats (bijvoorbeeld de koelkast). Net als bij witte knoflook verwijder je het velletje en het harde kontje om de teentjes vervolgens op dezelfde wijze te verwerken als gewone witte knoflook.
De zwarte knoflook is goed te gebruiken als gezonde toevoeging aan je maaltijd of als verantwoord tussendoortje. Knoflook zit boordevol met de mineralen calcium, fosfor, kalium, koper en seleen. Deze mineralen heb je nodig om je lichaam gezond te houden.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Niet alleen toko's of online winkels verkopen zwarte knoflook, je vindt het ook bij de meeste (wat grotere) supermarkten. Het product is gefermenteerd, dus zoek niet bij de verse groenten. Vaak vind je het in een gangpad met meerdere smaakmakers en kruiden, in een klein potje.
Geheugen en hersengezondheid. Zowel knoflook als honing bevatten veel antioxidanten. Deze gezonde chemicaliën helpen je immuunsysteem in balans te brengen en ziekte te voorkomen. Ze kunnen ook je hersenen beschermen tegen veel voorkomende ziekten zoals dementie en de ziekte van Alzheimer.
Knoflook wordt in allerlei gerechten gebruikt, zowel als in vlees- als visgerechten, maar ook bij vegetarische gerechten. Denk ook aan sauzen, salades en marinades. In veel recepten wordt de knoflook eerst even aangefruit in de pan.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk verandert. Dit proces noemen we ook wel fermenteren.
Hoe eet je gefermenteerde groenten? Gefermenteerde groenten lenen zich perfect als bijgerecht, als smaakmaker of om gerechten mee af te werken. Je kan ze aan soep toevoegen, door een saus mengen, in een salade verwerken.
Knoflook is familie van de ui. En net als de ui groeit een knoflookbol zoals een bloembol. De bol groeit onder de grond en haalt voeding uit de aarde. Uit de bol groeit een knoflookbloemstengel met bladeren en na verloop van tijd groeit er zelfs een bloem uit.
Knoflook en gember hebben krachtige ontstekingsremmende, antioxidatieve, antivirale en antimicrobiële eigenschappen. Door ze aan je dieet toe te voegen, kun je je immuunsysteem gezond houden.
MINDER BUIKVET DOOR KNOFLOOK
Wetenschappers laten nu zien dat knoflook ook nog eens een gunstig effect heeft als je (een keertje) te veel vet eet. Het vet wordt door de knoflook beter verwerkt in de lever en dat is op zijn beurt weer gunstig om buikvet te voorkomen.
De heilzame eigenschappen komen het beste tot hun recht als je de knoflook rauw geperst eet. Eet knoflook het liefst in combinatie met een gezonde olie als olijfolie om de opname van de werkzame stoffen te bevorderen.
Hoe kun je zwarte knoflook bewaren? Zwarte knoflookbollen en gepelde teentjes kun je het best bewaren in je keukenkastje op kamertemperatuur. De houdbaarheid is vanaf verpakken 1 jaar. Mocht je de bollen langere tijd willen bewaren, dan kun je ze in een afgesloten pot doen tegen uitdroging.
De gerookte knoflook die je bij Groentebroer.nl kunt kopen heeft een heerlijk licht rook aroma en heeft een rijkere knoflooksmaak dan de normaal verkrijgbare knoflook. De smakelijke knoflook wordt tien dagen achtereen koudgerookt boven een mild vuur.
Knoflook. Je zou het misschien niet meteen denken, maar knoflook staat wel degelijk bekend als een afrodisiacum. In knoflook zit een stofje genaamd allicine, dat zorgt voor een gezonde doorbloeding en gezond libido.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.
Knoflook ondersteunt de leverenzymen die helpen je lichaam bij het ontgiftingsproces. Knoflook heeft ook een hoog gehalte aan allicine en selenium, twee natuurlijke stoffen die helpen bij leverreiniging.
Verse knoflook heeft een zachte frisse smaak en is licht verteerbaar. Daarnaast merk je de dag erna niet veel meer dat je knoflook hebt gegeten.
Er zijn verschillende stoffen in appelazijn die verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten, waaronder actieve enzymen, pre- en probiotica, diverse mineralen en azijnzuur. Appelazijn wordt verkregen uit fermentatie van appels inclusief schil en klokhuis.
Waarom is gefermenteerd voedsel gezond? Door fermentatie neemt ons lichaam moeilijk verteerbaar voedsel makkelijker op. De goede bacteriën kunnen stoffen die onze spijsvertering belasten grotendeels afbreken. Hierdoor heb je minder last van krampen, buikpijn en een opgeblazen gevoel.