Analoge radio ontvangen met een FM-antenne Dit signaal stopt nu. De enige manier om dit analoge radiosignaal nog te kunnen ontvangen op uw Hi-Fi stereo-installatie, receiver of losse tuner is via de lucht. Hiervoor heeft u een FM Dipool antenne nodig.
In sommige landen, bijvoorbeeld Noorwegen, is er al geen FM radio meer. In België is 2022 het laatste jaar dat landelijke zenders analoog via de ether kunnen uitzenden. In Nederland is de einddatum nog niet vastgesteld. Vergunningen voor verschillende landelijke FM-zenders zijn verlengd tot 2027.
Analoge radio stopt. Kabelmaatschappij Ziggo/ Vodafone is de laatste aanbieder die de stekker uit dit bij velen geliefde medium trekt. Eind 2021 moet de hele transitie definitief zijn en is de analoge ontvangst via de kabel niet meer beschikbaar.
Je kunt je bestaande (auto)radio dus geschikt maken voor DAB+ door er een module op aan te sluiten. Dat gebeurt vaak via de AUX-ingang, maar er zijn ook modules die je via USB of bluetooth koppelt. De interface moet dus wel compatibel zijn.
Het einde van analoge radio via FM is nog lang niet in zicht. De nieuwe uitzendlicenties hebben een duur van twaalf jaar. FM blijft dus in ieder geval tot 2035 bestaan.
gaat van FM verdwijnen per 1 september. Eigenaar Mediahuis heeft maar twee frequentiepakketten verkregen bij de frequentieveiling en gaat die inzetten voor 100% NL en Radio Veronica. Toch is het bedrijf tevreden.
Blijven op de FM: Qmusic, Radio 538, Radio 10, SkyRadio, Radio Veronica, 100%NL, BNR Nieuwsradio.
DAB+ alleen te ontvangen met speciale radio
Je hebt er een speciale radio voor nodig die het digitale signaal uit de ether oppikt. Veruit de meeste nieuwe auto's bieden al autoradio's met een ingebouwde ontvanger voor digitale radiozenders. Thuis heb je ook een radio nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen.
Met een DAB-radio ontvang je alle radiozenders en ben je niet meer afhankelijk van goed bereik. Ook stappen veel moderne radiozenders over op DAB. Die zijn dan dus niet meer te ontvangen via een FM radio. Je kan gemakkelijk zappen!
Analoog, digitaal, FM en DAB+
Je hebt analoge radio, kort gezegd is dat radio via de ether en via de kabel. Het is beide het bekende FM-signaal. Dan heb je digitale radio, kort gezegd is dat radio via een internetverbinding, DAB+, digitale kabel, satelliet, Digitenne of IPTV.
Wie een analoog signaal om wil zetten naar een digitaal signaal heeft niet voldoende aan een simpel kabeltje. Hier heb je namelijk een converter voor nodig. Het analoge signaal moet namelijk omgezet worden naar een digitaal signaal. Als dit niet gebeurt, kan het digitale apparaat het signaal namelijk niet ontvangen.
Negen commerciële radiostations gaan na veiling tot 2035 landelijk uitzenden. DPG Media, Business Nieuws Radio, Financial News Radio, Mediahuis en Talpa Radio hebben vergunningen gewonnen om vanaf 1 september 2023 tot en met 2035 uit te zenden met landelijke commerciële radiostations.
Voor het ontvangen van muziek via de radio, heeft je telefoon een FM-ontvanger nodig én een headset die als antenne dient. Op deze manier kun je alleen radio luisteren via oortjes. Het geluid ontvang je daarmee via de radiofrequentie, niet via internet.
Waarschijnlijk als het een hele oude radio is dan is het een MW of LW ontvanger maar bij de meeste kan er ook nog wel UKW op zitten. UKW is ook wel bekend als FM dus dan zit je goed en moet je een van de grote knoppen indrukken om om te schakelen naar die band toe.
Met een FM-antenne
Met een radio-antenne kun je het makkelijkst radio luisteren. Je hoeft alleen maar de kabel te vervangen voor deze antenne. 30 radiozenders. Bijvoorbeeld niet te ontvangen: NPO Radio 5, Arrow Classic Rock en ClassicNL.
U zou, mits uw versterker een beschikbare line ingang heeft, een AudioCast of digitale radio tuner kunnen aansluiten op de line in ingang (jack of optical) en via uw mobiel of digitale tuner o.a. radio kunnen beluisteren.
DAB – Digital Audio Broadcasting – staat voor glasheldere radio zonder ruis.Deze techniek wordt in Nederland ook wel Digital Radio genoemd.
Wat is DAB en DAB+?
DAB staat voor "Digital Audio Broadcasting". Kortom het uitzenden van radio via de ether, maar dan digitaal. DAB+ is niet meer dan een verbeterde versie van DAB en maakt gebruik van de nieuwste audiocodering. Deze vormen van uitzenden brengen enorme voordelen met zich mee tegenover de klassieke FM.
Weet jij niet zeker of je analoog luistert? Dat is eenvoudig te checken. Heeft je radio geen antenne, kijk dan of er naast de stroomkabel nog een kabel van de radio naar de muur loopt.Is dit het geval, zoek dan de radiofrequentie 98,8 op.
Voor het beluisteren van het digitale radio-aanbod van de tv-provider heb je altijd een televisie, tv-decoder of DVB-C-radio-ontvanger nodig. Vind je dat omslachtig? Dan kun je nog op een andere manier naar digitale radio luisteren. Veel hedendaagse receivers, autoradio's en portable radio's ondersteunen DAB+.
In de auto is het niet anders. Sinds december 2020 is elke nieuwe auto voorzien van DAB+, een verplichting die de automerken door het Europees Parlement opgelegd kregen. Op die manier wordt de luisteraar natuurlijk vanzelf gedwongen om afscheid te nemen van de traditionele FM-zenders.
Vorige maand werd bekend dat Slam zijn landelijke dekking op FM gaat verliezen. Eigenaar Mediahuis was het niet gelukt om bij de veiling een derde FM-kavel te bemachtigen, waardoor Slam zich op ging maken voor een digitale toekomst.