Broccoli is ook een goede bron van kalium, magnesium, en foliumzuur. Rauwe broccoli is gezond en voedzaam, je kunt rauwe broccoli verwerken in een salade of ermee kaasfonduen. Velen vinden rauwe broccoli heerlijk in combinatie met een dipsaus. Chinese kool – is een groentesoort die vaak rauw gegeten wordt.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Rauwe broccoli is dat gezond? Broccoli is ook één van de populairste groenten in Nederland. Broccoli is rijk aan vitamine C, bevat belangrijke mineralen als foliumzuur, ijzer, calcium en magnesium. Broccoli is ook relatief rijk aan betacaroteen en luteïne en aan zwavelverbindingen (glucosinolaten).
Hoe minder je groenten bewerkt is, hoe meer gezonde stoffen het over het algemeen bevat. Dit komt omdat er bij elke vorm van bewerking voedingsstoffen verloren gaan. Groenten die beter zijn om rauw te eten zijn: paprika, sla, komkommer, bietjes en broccoli.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Als je kijkt naar wat er allemaal aan voedingsstoffen in broccoli zit, kom je er eigenlijk niet onderuit: je zou 'm elke dag moeten eten. Uit 1 cup broccoli (dat is ongeveer 90 gram) haal je: 20 calorieën. 3.6 gram koolhydraten.
Tip. Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
Daarnaast is broccoli ook rijk aan de mineralen kalium, ijzer en magnesium. Zo helpt broccoli je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en blijft je huid er langer jong en stralend uitzien!
Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K. Een extra voordeel van broccoli is dat het goed is voor het geheugen.
Broccoli is een gezonde groente, zoals zovele andere. In gezonde eet- en leefgewoonten hoort broccoli zeker thuis, maar het de gezondste groente noemen lijkt toch wat overdreven. Een goede gezondheid hangt nooit af van één product. Bovendien is het gezond om voldoende te variëren.
Om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden bij het bereiden, kun je broccoli het best stomen of roerbakken. Als je het kookt, doe dit dan maar kort en voeg de groente pas aan het water toe als dit kookt. De roosjes van broccoli lijken niet alleen op kleine borsteltjes, ze werken ook zo!
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.
Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.
Broccoliroosjes kook je in 3-5 minuten beetgaar in een pan kokend water. Hoelang moet broccoli stomen? Ongeveer 6-8 minuten in de stomer of Air Cooker. Roerbakken: rauwe broccoli is na 7-8 minuten wokken beetgaar.
Broccoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) is een groente die verwant is aan bloemkool.
Broccoli is licht verteerbaar en heeft waardevolle voedingsstoffen. Broccoli is namelijk rijk aan vitamine C en ijzer.
Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken. Ze geven het geheel een romige smaak.
Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons. Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Tomaten kunnen bijdragen aan een sterk immuunsysteem
Daarnaast helpt het ook bij het opruimen van afvalstoffen in je lichaam. Verder kan vitamine C bijdragen aan het behoud van een gezonde huid, de opname van plantaardig ijzer en het behoud van sterke botten en tanden.