Lavendel verspreidt een heerlijke geur, en laat deze nou ook nog eens de muggen verdrijven. Een goed idee dus om bij je terras lavendel in de border of in plantenbakken te planten. Lavendel schijnt ook goed te werken tegen wespen. De lavendel kan best wat hebben, maar staat wel graag in de zon.
Hoewel de meeste mensen dol zijn op de geur van lavendel, vermijden muggen, vliegen en motten dit paarse plantje liever. Plaats daarom wat van deze planten in je tuin om een muggeninvasie te voorkomen. Ook het wrijven van lavendelolie op je huid werkt als een natuurlijke insectenspray.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt! Heb je geen lavendel in huis, maar wel muntblaadjes of kattenkruid?
Mensen houden ontzettend van deze geur, maar muggen niet. Lavendel is dan ook een goede plant tegen muggen. Het zijn echter niet alleen muggen die op afstand blijven door Lavendel. Ook vliegen, mieren, motten en slakken zijn namelijk niet gediend van de geur van deze plant.
Lavendelolie werkt perfect tegen muggen. Muggen hebben namelijk een hekel aan de geur van lavendel. U kunt een aantal druppels lavendelolie in de ruimte laten verdampen doormiddel van een geurbrander of diffuser. Of u weert de muggen doormiddel van een klein aantal druppels te sprenkelen op uw hoofdkussen of kleding.
Lavendel (Lavandula)
We kennen hem van de velden in Zuid-Frankrijk, maar jawel, ook binnen doet deze plant het goed. Zijn geur wordt een ontspannende werking toegeschreven. Veel verzorging heeft hij hier niet voor nodig. Het enige wat hij verlangt is zon.
Muggen in de val lokken met geuren
De muggen kiezen nog steeds liever menselijk zweet. Daarnaast zijn er onderzoekers die zich richten op geurstoffen die niet aantrekkelijk zijn voor muggen om zo een spray te maken die ervoor zorgt dat je onzichtbaar bent voor muggen.
Lavendel (Lavandula)
Dat is vanwege de (heerlijke) geur, die ook muggen afschrikt. Er wordt zelfs beweerd dat lavendel het reukvermogen van een mug belemmert. Dat vermogen heeft hij hard nodig om jouw bloed te vinden. Vandaar dat de essentiële olie van lavendel ook met regelmaat wordt gebruikt als anti-muggenmiddel.
Om dat ook te voorkomen kun je gebruik maken van een klamboe. De muggen kunnen dan niet dichtbij komen. Je hoort ze niet vliegen en ze kunnen je niet steken. Het zijn de beste anti muggen tips indien je er niet in slaagt om ze buiten de deur of slaapkamer te houden.
Vooral in landen zoals Spanje zie je regelmatig bosjes lavendel of potjes geraniumolie in tuinen en op terrassen staan. Beide oliën bevatten stofjes waar muggen een hekel aan hebben. Zo bestaat geraniumolie voor een deel uit citronellol, een natuurlijke muggenverdrijver die ook in citronella voorkomt.
Het zoemende geluid van steekmuggen komt van hun vleugels die heel snel op en neer bewegen. Hoe groter de vleugels, hoe harder het gezoem (en hoe meer ze je nachtrust verstoren). Steekmuggen zijn nachtblind en daarom is het zoemgeluid voor hen erg nuttig. Mannetjes kunnen zo goed horen waar de vrouwtjes zich bevinden.
Muggen komen af op geur. In de eerste plaats op CO2, want dat ademen we allemaal uit en dat ruiken ze op grote afstand. Maar als ze dichterbij zijn, wordt het persoonlijker. Dan kiezen ze het lekkerste mensengeurtje uit.
De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.
Mannetjesmuggen doen een paringsdans
Op warme zomeravonden kun je soms enorme zwermen boven struiken of bomen op en neer zien dansen. Want dat is de plek waar de vrouwtjes zich bevinden. De mannetjesmuggen scheiden feromonen af. Een geurstof die de vrouwtjes woest aantrekkelijk vinden.
Lavendelolie is een populaire, veelzijdige en heerlijk kalmerend geurende essentiële olie. Het staat bekend om zijn rustgevende werking, hierdoor kan lavendelolie helpen kalmeren. Smeer je het op de huid dan kan lavendelolie helpen bij het verzachten van zonnebrand of kleine huidirritaties.
Hoe vaak bijt een mug? Als een mug de kans krijgt om haar buikje rond te eten, bijt ze niet meer dan één keer. Maar als je een mug halverwege haar maaltijd stoort, dan zal ze proberen om je nog een keer te bijten om haar honger te stillen.
De onderzoekers ontdekten echter een subtiel verschil. Als muggen namelijk in een slaaptoestand komen, hangen hun achterpoten, waardoor hun lichaam dichter bij het oppervlak komt.
Fruitvliegjes, vliegen, mieren, muggen, spinnen en zelfs schimmels kunnen bestreden worden met azijn als bestrijdingsmiddel. Hoewel het ongedierte hiermee bestreden kan worden, betekent het niet dat ze voor altijd weg blijven.
Ook je bloedgroep bepaalt of een mug zich tot je aangetrokken voelt of niet. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Het onderzoek wees uit dat muggen experts zijn in 'stiekem opstijgen'. Amerikaanse onderzoekers tonen aan dat in reactie op muggenbeten immuunreacties ontstaan die tot wel zeven dagen op rij standhouden.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Bij de kalmerende en slaap voorbereidende werking van lavendel wordt de echte lavendel (Lavandula angustifolia) bedoeld. Er zijn namelijk meer dan 40 verschillende soorten en kruisingen van lavendelsoorten die allemaal lavendel worden genoemd.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.