Handdoeken worden bovendien lekker zacht wanneer je ze in de droger doet. Zo voorkom je dat ruwe gevoel van een aan de waslijn gedroogde handdoek. Katoenen sokken of ondergoed kunnen meestal ook, vooral als ze al wat ouder zijn, maar wees voorzichtig met ondergoed van zijde of kant.
Handdoeken, sokken en onderbroeken op katoen programma.
Wol zorgt ervoor dat zweet wordt opgevangen waardoor je voeten droger blijven. Kun je niet tegen wol, probeer dan eens Merinowol en anders katoen. Sokken van kunstvezels mag je gewoon op 40 graden wassen. Wollen of katoenen sokken kun je beter op maximaal 30 graden wassen.
Stop de onderbroeken van ongeveer dezelfde kleur en dezelfde temperatuur in de wasmachine, en vul aan met ander wasgoed: onderbroeken en sokken wassen kan bijvoorbeeld prima.
De algemene regel is: sokken hang je bij voorkeur te drogen aan de lijn. Ze drogen toch vrij snel, en droogtrommels en sokken zijn nu eenmaal niet de beste maatjes. Vooral wollen exemplaren worden er niet blij van. In plaats van de waslijn kun je ze ook over het randje van de centrale verwarming hangen.
Ondergoed in de droger of op een rek drogen
Maar het meeste ondergoed heeft een deel elastaan in de stof, waardoor een droger al snel te heet is en het elastaan te warm kan worden. Het ondergoed verliest hierdoor sneller zijn rek. Wij raden dus altijd aan ondergoed op een rek te droger.
Witte natuurlijke materialen kunnen op maximaal 60 graden gewassen worden (Sokken van zuiver katoen mogen zelfs op een temperatuur van 90 graden worden gewassen). Maak bij sokken van natuurlijke materialen geen gebruik van de droger.
Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken. Een nieuwe wasmachine kopen is doorgaans niet goedkoop, daarom moet je deze goed onderhouden.
Waarschijnlijk mag je het op 40 graden wassen. Dat is voldoende voor nieuw ondergoed. Maar ondergoed met gebruikerssporen was je liever op 60 graden. Wassen op 60 graden wil zeggen dat je was 'hygiënisch schoon' wordt.
Deze stoffen verdragen warmte slecht. Hoewel 40 graden voldoende is om je ondergoed schoon te krijgen doodt deze temperatuur de bacteriën in je ondergoed niet. Het is dus aan te raden om je ondergoed eens in de zoveel tijd op 60 graden te wassen.
In principe geldt dat je alles wat je op 60 graden kunt wassen ook veilig kunt drogen in de droger. Daarnaast hebben drogers vaak een programma voor synthetische was en soms zelfs voor kleding van wol of zijde.
In de regel mag alle was dat op 60 graden gewassen mag worden in de droger worden gedroogd. Het is vrij veilig om te zeggen dat al het beddengoed, keukentextiel en handdoeken in de droger mag.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Voor het drogen van handdoeken, jeans en beddengoed kies je het katoenprogramma. Heeft je wasdroger speciale droogprogramma's voor deze soorten wasgoed? Dan kies je die. Voor de dikke stoffen van jeans en handdoeken, gebruik je de droogtegraad 'extra droog'.
Om dat te voorkomen kan je beter kiezen voor een wasprogramma van maximaal 40 graden. Hetzelfde geldt voor ondergoed met een print of kleur, 40 graden is hierbij zeker de max, mede ook om de kleuren langer te behouden!
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Over het algemeen is het beste er na 1 jaar er wel vanaf. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat dit onderschrijft, maar iedereen die ondergoed draagt weet dat dit zo is. Elastiek begint te lubberen, de vorm is niet meer wat het geweest is en misschien is er wel hier en daar een klein gaatje ontstaan.
Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden. Katoen kan veilig op 1400 of 1600 toeren worden gecentrifugeerd zodat het sneller droogt.
Vaak is 30 graden warm genoeg. Kies alleen voor 40 graden als de was flink vuil is. Een voorwas is niet nodig. Bad- en keukenhanddoeken, theedoeken, washandjes, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleertjes: voor was die hygiënisch schoon moet worden, is 60 graden de beste temperatuur.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
Na het wassen van je sokken, moeten ze natuurlijk nog drogen. De droger heeft vaak hoge temperaturen, waardoor de sokken vrijwel altijd krimpen. Zonde, en daarom adviseren wij om al onze producten natuurlijk te laten drogen door de zon. Het geeft naast de frisse lucht en geur, ook een langere levensloop van je sokken.
Doe een een half kopje zuiveringszout in een wasbak of halve emmer warm water. Laat de sokken hier een paar uur in weken voordat je ze in de wasmachine wast. De sokken worden hierdoor meteen ook weer mooi wit. Trek iedere dag schone sokken aan en na het sporten altijd.
* Doe de fietssokken in een voorwas met biotex blauw. * Voeg Soda toe bij je waspoeder. * Of voeg een kopje azijn aan je wasmiddel toe.