WhatsApp is de meest gebruikte app om berichten te sturen en ontvangen. Een stuk populairder dan sms'jes (in ons land). De berichten zijn versleuteld, dus alleen u en de ontvanger kunnen ze lezen. Er zijn ook andere apps om mee te chatten.
Ja! WhatsApp maakt gebruik van end-to-end-encryptie waardoor je berichten veilig worden verzonden. Anderen kunnen dus niet zomaar zien wat jij naar mensen stuurt. Daarmee maken we in Nederland gebruik van een veilige app om dagelijks mee te communiceren.
Telegram is het meest bekende alternatief van WhatsApp. De dienst heeft wereldwijd inmiddels 550 miljoen actieve gebruikers. Telegram was de eerste chatdienst met end-to-end encryptie. Deze app maakt gebruik van een AES-256-bit symmetrische encryptie.
' Simpel gezegd betekent dit dat alle aanvullende gegevens die iMessage verzamelt om het platform en het gebruik ervan te controleren, niet aan individuen worden gekoppeld, terwijl bij WhatsApp alles teruglinkt. Volgens Doffman is iMessage daarom beter dan WhatsApp, als het op privacy aankomt.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Sms-berichten zijn niet specifiek beveiligd. Ze worden wel verzonden en ontvangen via een afgeschermd netwerk. Het betekent niet dat jan en alleman uw berichtjes kan aftappen, maar wel dat er geen speciale techniek wordt gebruikt om het sms-verkeer te versleutelen. Voor normaal gebruik is sms prima geschikt.
Bijvoorbeeld via Google of op consumentenwebsites. Als een app 150.000 keer gedownload is, is de kans groot dat de app veilig en betrouwbaar is. Wees voorzichtiger als een app slechts 15 keer gedownload is. Lees goed de voorwaarden van de app om te kijken tot welke informatie en functionaliteit je de app toegang geeft.
Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
WhatsApp is in 2021 niet meer veilig te noemen als het gaat om privacy. Ze delen jouw gegevens met Facebook en hun betaalde services in alle landen behalve de EU. Wij raden daarom veiligere alternatieven aan.
Android: Tik op Meer opties > Instellingen > Account > Privacy. iPhone: Tik op Instellingen > Account > Privacy.
Ga daarom nooit zomaar in op berichten waarvan u niet weet van wie ze zijn of waar het over gaat. Open dan ook geen links en download geen bestanden. WhatsApp geeft een waarschuwing als iemand een bericht van een onbekend nummer krijgt.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Elke bank app, van iedere Nederlandse bank, is onder andere beveiligd met een unieke verificatiecode. Alleen met die persoonlijke code is de betaalrekening toegankelijk. Er is dan ook geen enkel geval bekend van fraude als gevolg van het gebruik van een bankapp.
Laten we meteen vaststellen dat Android, als besturingssysteem, zeer veilig is. Het beschikt over meerdere beveiligingslagen om malware op afstand te houden en zaken die je gegevens of het systeem zelf in gevaar zouden kunnen brengen zijn alleen uitvoerbaar na je specifieke toestemming.
Rare sms'jes verwijderen
Je kunt natuurlijk elk raar sms-bericht verwijderen zonder het te beantwoorden. Dat is sowieso goed om te doen. Als je het wel zou beantwoorden, kunnen kosten in rekening worden gebracht. Klik ook niet op een linkje in zo'n bericht, want dan kan een virus worden geïnstalleerd.
Let bij sms'jes vooral op de linkjes waar je op moet klikken. Bevat het linkje niet het echte webadres van een bedrijf of de organisatie, klik dan niet zomaar. Een valse of nagemaakte website herken je aan het nep-webadres (ook wel nep-url) in de sms. In een sms'je staat altijd de volledige url.
Eens dat gebeurt, gaat de oplichter vliegensvlug te werk om je bankrekening te plunderen. Een derde vorm van phishing gebeurt via sms. In de sms krijgt u bv. de raad om uw gegevens te updaten via de link in het document. De sms'en komen meestal toe op een smartphone die verbinding met het internet kan maken.
Telegram is op het gebied van privacy wel degelijk veiliger dan WhatsApp, maar niet zo veilig als het zichzelf voordoet. Zoals je hierboven kunt lezen worden er nog steeds veel gegevens verzameld en heeft het platform een aantal keer per jaar te maken met cyberattacks.
WhatsApp zonder telefoon
WhatsApp rolt de ondersteuning voor meerdere apparaten uit naar iedereen. Om WhatsApp Web of WhatsApp Desktop te gebruiken, is het niet langer meer nodig om je telefoon in verbinding met het internet te houden.
WhatsApp is en blijft gratis. Onder WhatsApp-gebruikers gaat een bericht rond waarin staat dat je het appje moet doorsturen om te voorkomen dat je moet betalen voor WhatsApp.