De leefloonbedragen zijn met ingang van 1 juli 2023 : Samenwonend: 825,61 euro per maand ( 9.907,30 euro per jaar) Alleenstaand: 1.238,41 euro per maand (14.860,96 euro per jaar)
Het bedrag dat je maandelijks ontvangt hangt af van je (leef)situatie. Er zijn drie verschillende situaties mogelijk : 544,91 euro als je samenwoont met een andere meerderjarige persoon. Het is hierbij niet van belang of je met deze persoon al dan niet een relatie hebt.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 januari 2023: 809,42 euro voor een samenwonende persoon. 1.214,13 euro voor een alleenstaande persoon. 1.640,83 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon, kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.
Ja, als je inkomsten lager zijn dan het bedrag van het leefloon voor de categorie waarin je je bevindt (alleenstaande, samenwonende of met personen ten laste).
Welke inkomsten tellen mee? Het bruto belastbaar inkomen van werknemers, dat is het bruto inkomen na aftrek van de RSZ-bijdrage. De inkomsten van zelfstandigen, na aftrek van de beroepskosten x 100/80. De uitkeringen voor ziekte, werkloosheid, pensioen.
Om aanspraak te kunnen maken op het recht op maatschappelijke integratie moet de steunaanvrager in principe meerderjarig zijn. Pas vanaf de leeftijd van 18 jaar kunnen er rechten worden geopend en is dus een effectieve aanvraag mogelijk.
Bereidheid tot werken
Het OCMW kan vragen dat je werkt. Dat kan zowel gaan over vakantiewerk als over een job tijdens het academiejaar. Je mag € 291,63 netto bovenop je leefloon verdienen. Hetgeen je meer verdient, wordt van je leefloon afgetrokken.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
De betaling van het leefloon gebeurt per week, per veertien dagen of per maand naar keuze van het OCMW, steeds op een vaste datum of dag, door middel van een postassignatie, een circulaire cheque of een overschrijving. Uitzonderlijk kan de betaling ook rechtstreeks aan de betrokkene gebeuren.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 juli 2023: 825,61 euro voor een samenwonende persoon. 1.238,41 euro voor een alleenstaande persoon. 1.673,65 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
Bijna 41.400 personen ontvangen leefloon of equivalent leefloon. Begin 2022 ontvingen bijna 37.700 inwoners van het Vlaamse Gewest een leefloon en iets meer dan 3.700 personen een equivalent leefloon. Het leefloon vormt een minimuminkomen voor mensen die niet over voldoende bestaansmiddelen beschikken.
Wie kan een beroep doen op de diensten van een OCMW? Heel wat mensen in België hebben onvoldoende bestaansmiddelenof zelfs geen vaste woonplaats. Al deze mensen kunnen sociale bijstand krijgen van het OCMW. Iedereen die op legale wijze in België verblijft, heeft recht op sociale bijstand.
het OCMW kan slechts in 2 gevallen aan de gerechtigde een sanctie opleggen, namelijk wanneer: hij verzuimt bestaansmiddelen aan te geven waarvan hij het bestaan kent of hij legt onjuiste of onvolledige verklaringen af die een invloed hebben op het bedrag van het leefloon.
Het OCMW kan het leefloon kan niet weigeren op basis van gebrekkige medewerking door de hulpvrager indien het inlichtingen betreft waartoe het OCMW toegang heeft (Arbh. Brussel 21 april 2010). Soms laat de (fysieke) toestand van de hulpvrager niet toe om medewerking te verlenen aan het onderzoek.
Indien u bij de Gemeente een aan- vraag indient voor een bijstandsuitke- ring, zal de Gemeente deze aanvraag beoordelen. In het kader van die beoordeling kan de Gemeente u vragen extra inlich- tingen te verstrekken, waaronder het verstrekken van bankafschriften of transactieoverzichten van uw bank- rekening.
Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget. Of jij recht hebt op deze toeslagen hangt af van je persoonlijke omstandigheden.
'De meeste huisvrouwen en -mannen zijn niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt', zegt Petra Foubert, professor arbeidsrecht aan de UHasselt. 'Dat is hun eigen keuze. Ze ontvangen ook geen uitkering en zijn niet ten laste van de maatschappij.
Sommige gemeenten geven nog extra voordelen voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, bijvoorbeeld korting op je gemeentebelasting, korting op je afvalfactuur, gratis vuilzakken of korting op vrijetijdsactiviteiten, sport- en speelpleinen en buitenschoolse opvang.
Neen. Alhoewel het onderzoek naar de bestaansmiddelen van betrokkene een onmiskenbaar onderdeel uitmaakt van het sociaal onderzoek is het centrum niet toegelaten om systematisch alle rekeninguittreksels van betrokkene van de afgelopen 3 maanden op te vragen.
Kan ik geld lenen of krijgen van het OCMW wanneer ik in de schulden zit? Neen, want de dienst voor Schuldbemiddeling is een dienst voor schuldbemiddeling, geen dienst voor het lenen of voorschieten van geld.
Je kunt in een situatie terechtkomen waarin je medische kosten hoger zijn dan je zelf kan dragen. In zo'n geval kan je ziekenfonds of het OCMW tussenbeide komen en je een tegemoetkoming bieden. Er zijn verschillende maatregelen waarvan je kunt genieten.
Sociale bijstand kan een van de volgende vormen aannemen: uitkeringen aan personen met een handicap,leefloon, of. inkomensgarantie voor ouderen.