Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
Hoe lang een procedure duurt is dus van veel factoren afhankelijk. In een eenvoudige kort geding procedure is er vaak al binnen enkele weken een uitspraak, terwijl het in ingewikkelde procedures tot wel meer dan twee jaar kan duren.
binnen 3 maanden na een uitspraak in een bodemprocedure, of. binnen 4 weken na een uitspraak in een kort geding.
De rechtbank is in zekere zin vrij om te bepalen wanneer het vonnis wordt uitgesproken. Er zijn wel richtlijnen voor. Vaak is bepaald dat binnen zes weken na de laatste proceshandeling het vonnis moet zijn uitgesproken. Die richtlijnen zijn echter niet bindend.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Als de veroordeelde partij het niet eens is met het vonnis, kan deze in verzet gaan, hoger beroep instellen of cassatieberoep aantekenen. In de meeste gevallen zijn vonnissen van de kantonrechter en de civiele rechter 'uitvoerbaar bij voorraad'.
Het uitstellen kan verschillende redenen hebben. Het is aan de rechter om te bepalen hoe lang de zaak wordt aangehouden. De rechter moet een redelijke termijn voor het vonnis hanteren. Er zijn geen regels hoe vaak een rechter een zaak mag aanhouden.
Meestal is dat 14 dagen na de uitspraak. In bepaalde uitzonderingen gaat de termijn van 14 dagen niet direct na de uitspraak in, maar pas nadat u voor de eerste keer kennis heeft genomen van de uitspraak. Bij de griffie van het gerecht dat uw zaak behandelde, kunt u vragen wat voor u de exacte beroepstermijn is.
In hoger beroep gaan
Op de beslissing staat bij welke hogere rechter dit kan. In hoger beroep gebeurt de behandeling van uw zaak meestal in een openbare zitting. U ontvangt een uitnodiging voor deze zitting. Op de zitting kunt u de zaak toelichten.
De doorlooptijd van een strafzaak hangt af van meerdere factoren: de soort zaak: gaat het om een simpele winkeldiefstal of een meervoudige moord? de omvang van de zaak, bijvoorbeeld: hoeveel verdachten en getuigen zijn er? complexiteit: waar moet de rechter allemaal rekening mee houden?
Iedereen is voor de wet gelijk. Bij het doen van een uitspraak kijkt de rechter naar de wet, de feiten (wat is er precies aan de hand), persoonlijke omstandigheden en verklaringen van deskundigen en getuigen.
Jurist met twee tot zes jaar juridische werkervaring
Heb je twee tot zes jaar relevante werkervaring als jurist, waarvan minstens twee jaar buiten de rechterlijke organisatie? Dan kun je meedoen aan de selectieprocedure voor rechter in opleiding (rio). Je volgt dan de volledige opleiding, die vier jaar duurt.
De politierechter of kantonrechter doet meestal onmiddellijk na de zitting mondeling uitspraak. De rechtbank doet meestal niet direct uitspraak, maar uiterlijk 14 dagen na de zitting. U bent niet verplicht om bij de uitspraak aanwezig te zijn.
Rechtszaak verloren: niet automatisch kosten voor u
Verliest u een rechtszaak? Dit betekent niet automatisch dat u de kosten van de tegenpartij moet betalen. De rechter bekijkt per geval of de verliezende partij de kosten van de winnende partij moet betalen.
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om op uw beroep te beslissen. Deze termijn gaat in één dag nadat u voor het laatst in beroep kon gaan.
Gemiddelde doorlooptijd. De gemiddelde doorlooptijd in civiele zaken is ongeveer 360 kalenderdagen. Dat is de tijd die verstrijkt tussen de datum van het instellen van cassatie en de datum van uitspraak. Informatie over het jaarlijks aantal ingekomen en afgedane zaken kunt u vinden in het Jaarverslag van de Hoge Raad.
U bent in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof, maar bent het ook niet eens met die uitspraak. Dan kunt u in cassatie na hoger beroep bij de Hoge Raad. Deze hoogste rechter oordeelt of het recht en de procesregels correct zijn toegepast door het gerechtshof.
Verzet of beroep: als je niet akkoord gaat met het vonnis kan je ertegen in verzet of beroep gaan. Dit moet wel binnen een bepaalde termijn na betekening van het vonnis. Als je in verzet of beroep wil gaan, zoek je dus best zo snel mogelijk juridische bijstand.
Als u niet vrijwillig aan het vonnis van de rechter en het bevel van de gerechtsdeurwaarder voldoet, biedt de wet uw schuldeiser de mogelijkheid om nakoming van de veroordeling af te dwingen. Als het gaat om een geldschuld kan er bijvoorbeeld beslag worden gelegd op uw inkomen of bezittingen.
Tip: Spreek de rechter op de zitting aan met mijnheer/mevrouw, dan zit je eigenlijk altijd goed. En een hand geven bij het binnen en buiten gaan van de rechtszaal hoeft niet. Een vriendelijk knikje en een welgemeend 'goedemorgen' of 'goedemiddag' volstaat.
De herziening in strafzaken is een buitengewoon rechtsmiddel dat kan worden aangewend om rechterlijke dwalingen, meer bepaald een veroordeling die een vergissing blijkt te zijn, te vernietigen. 1 De herziening is mogelijk voor in kracht van gewijsde gegane veroordelingen in correctionele of criminele zaken.
Uitspraak van een gerechtshof of Hoge Raad. Een uitspraak van een rechtbank of kantonrechter heet vonnis.
Een uitspraak van de rechter is in principe bindend. Dit betekent dat u en de wederpartij zich aan de uitspraak moeten houden.
Na het verstrijken van de termijn, is het vonnis onherroepelijk en kan het ten uitvoer worden gelegd. Na een uitspraak in hoger beroep, heeft de verdachte twee weken de tijd om cassatieberoep in te stellen bij de Hoge Raad.