De natuur doet er miljoenen jaren over om olie te vormen. De oudste olie, gevonden in West-Australië, is wel 3,2 miljard jaar oud. Voor de vorming van olie moet organisch materiaal – meestal dode algen of bacteriën – worden blootgesteld aan een veel hogere druk en temperatuur dan aan het aardoppervlak.
Fossiele brandstoffen zullen helaas niet eeuwig beschikbaar blijven. De verwachting is dat we nog voor 125 jaar aardolie reserves hebben, van aardgas kunnen we nog ongeveer 60 jaar genieten.
Aardolie is ontstaan uit dode resten van organismen (planten en plankton) op de zeebodem. In de loop van de tijd kwamen grote hoeveelheden zand, grind en klei over deze resten te liggen. Aardlaag over aardlaag. Door de druk van deze aardlagen steeg de temperatuur in de laag met de dode organismen.
In 2014 schreef Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO: “Bij een olieprijs van rond de 100 dollar per vat en de nu bekende voorraden is de olie over circa tachtig jaar op, maar dat kan twintig jaar meer of minder zijn.
Dagelijks worden ongeveer 100 miljoen vaten olie opgepompt, zo'n 15,9 miljard liter. De VS is dankzij schalie-olie uitgegroeid tot 's werelds grootste olieproducent met 13 miljoen vaten per dag, gevolgd door Saudi-Arabië met 12 miljoen vaten. Rusland is de nummer drie met 11,3 miljoen vaten.
Volgens Campbell resten ons vandaag nog om en bij de 925 miljard vaten. Met de huidige consumptiegraad betekent dat nog 31 jaar olie. Maar door de stijgende vraag naar olie zal die periode dus korter uitvallen.
Saoedi-Arabië: 11,81 miljoen bpd
Voordat de VS de grootste olieproducent ter wereld werd, had Saoedi-Arabië een paar jaar lang de toppositie. Het is de zesde grootste verbruiker van het product, met een gemiddelde van 3,78 miljoen vaten per dag.
De grootste olievelden liggen in het Midden-Oosten en het grootste gasveld in Rusland.
Wanneer u het oliepeil dan wel kunt checken? Wacht tien minuten tot een kwartiertje tot de motor wat is afgekoeld en alle olie weer naar beneden is gezakt.
In juli dit jaar houdt de Geological Society in Londen een conferentie over de zoektocht naar deze 'gratis' waterstof, die volgens het wetenschappelijk instituut de groene opvolger van olie kan worden.
Een olie- of gasveld ligt gemiddeld op een diepte van 3 kilometer. Als een mijnbouwonderneming op zoek is naar olie of gas, wordt allereerst de ondergrond in kaart gebracht onder andere door middel van seismiek. Seismiek is een onderzoek naar aardlagen in de diepe ondergrond met behulp van geluidsgolven.
De meeste Nederlandse olie bevindt zich in het Schoonebeek-veld in Drenthe. De NAM gebruikt hier hoogrendementspompen om de olie te winnen.
In 1859 bedacht de Amerikaan Drake hoe je aardolie uit de bodem kon halen. Hij haalde elke dag 1500 liter aardolie naar boven. Dat zijn ongeveer tien vaten olie. Nu komen er over de hele wereld elke dag meer dan 84 miljoen vaten olie omhoog.
Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) stijgt ook de wereldwijde olieconsumptie onmiskenbaar. Die bereikte in 2019 100,3 miljoen vaten per dag, hetzij een miljoen vaten meer dan vorig jaar.
Een verschil tussen de vele verschillende koolwaterstoffen in aardolie is hun kookpunt. Daarom kan worden gekozen voor indampen of destilleren. Dé scheidingsmethode voor het scheiden van aardolie is destillatie. Men maakt gebruik van destillatietorens (van tientallen meters hoog).
Bij koud weer zal olie niet bevriezen, maar dikker en minder vloeibaar worden zoals stroop. Dikke, zware olie belast de accu en startmotor meer, waardoor de wagen ook minder vlot zal starten. Lichte en vloeibare olie bereikt ook vlotter alle zones van de motor, waardoor deze minder snel zullen slijten.
Olijfolie bevriest bij -6 °C en het kookpunt is 300 °C. Olijfolie wordt als een gezond voedingsbestanddeel beschouwd. Ten eerste is de olie rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, welke de neiging hebben de kwalijker vetten in het menselijk lichaam te vervangen.
De gemiddelde inhoud olie is 4 tot 6 liter variërend per type auto en motor. Op de peilstok staan meestal 2 strepen met daarop een minimale- en maximale inhoud. Het verschil tussen beide is vaak 1 liter motorolie. Zorg er altijd voor dat de oliepeil boven het streepje minimaal staat.
Olie- en gasconcern Saudi Aramco heeft afgelopen jaar een recordwinst van 161 miljard dollar geboekt. Omgerekend is dat ruim 151 miljard euro. De winst, die zondag bekend werd gemaakt, is duizelingwekkend. Per uur vloeide er ruim 17 miljoen euro in de bedrijfskas, per seconde 4788 euro.
Reserves en productie
Venezuela heeft de grootste oliereserves in de wereld. Per jaareinde 2020 werden ze getaxeerd op 304 miljard vaten ofwel 17,5% van het wereldwijde totaal. Saoedi-Arabië staat op de tweede plaats met een aandeel van 17,2%.
Saudi Aramco is als enige maatschappij actief met de olieproductie in het land. Buitenlandse oliemaatschappijen zijn wel actief in de Neutrale Zone tussen Koeweit en Saoedi-Arabië, een gebied met een oppervlakte van ongeveer 3500 km². De onderneming heeft oliereserves gerapporteerd van 260 miljard vaten.
Over Dubai / Emiraten
De staten van de Emiraten zijn rijk door de aanwezigheid van olie en door de ligging aan de Perzische Golf vormen zij een belangrijke handelspost. VAE als land omvat 7 sjeikdommen: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al Khaimah en Fujairah.
Saudi Aramco is het zoveelste olieconcern dat recordwinsten heeft gehaald in 2022. Ook BP, Shell, ExxonMobil en Chevron meldden een explosieve stijging in hun winst in het jaar waarin olieprijzen stegen door de oorlog in Oekraïne en Westerse sancties tegen Rusland.
De wereld consumeerde in juli 102,5 miljoen vaten per dag, wat meer is dan het vorige record van 102,3 miljoen vaten, dat dateert van augustus 2019. Dat het telkens om vakantiemaanden gaat, is geen toeval. Het is de periode waarin wereldwijd het meeste olie wordt verbruikt.