De operatie duurt in het algemeen ruim een uur. Na de operatie wordt u weer wakker op de uitslaapkamer. Hier kunt u bijkomen voordat u teruggaat naar de afdeling.
Verwijdering via de schede
Er bestaat echter altijd de kans dat dit tijdens de operatie niet lukt en er dan toch voor wordt gekozen om de baarmoeder via de buik te verwijderen. Na een baarmoederverwijdering via de schede, verblijft u in principe één nacht in het ziekenhuis en mag u de volgende dag naar huis.
Zoals eerder genoemd is een baarmoederverwijdering een zware ingreep. Een groot en belangrijk deel van je lichaam wordt immers verwijderd. Helaas bestaan er, zoals bij elke chirurgische ingreep, een aantal complicaties of bijwerkingen die tijdens of na een hysterectomie kunnen optreden.
Ook als de baarmoeder via de vagina of laparoscopisch verwijderd is, is de buik de eerste dagen pijnlijk. Langzamerhand wordt de pijn minder. Als u moet hoesten, niezen of lachen kunt u de buik het beste met uw handen ondersteunen; dat voorkomt pijn. Na een dag wordt een eventuele gaastampon verwijderd.
Bij deze operatie wordt eerst vaginaal de baarmoederhals losgemaakt en wordt er toegang verkregen tot de buikholte via de vagina. Na het bereiken van de buikholte wordt overgaan op een vaginale kijkoperatie, waarna de baarmoeder wordt losgemaakt en verwijderd. De buik wordt opgeblazen met CO2 gas.
Uw herstel duurt 4 tot 6 weken. Wanneer u weer thuis bent, bent u natuurlijk nog niet genezen. Het lichaam heeft een aantal weken nodig om te herstellen. Het is erg moeilijk om algemene leefregels te geven die gelden voor iedereen maar globaal mag u de eerste 2 weken na de operatie zo goed als niets doen.
Door verandering van de plaats van de urinebuis of door vernauwing is het soms moeilijk om na de operatie goed te kunnen plassen. In dat geval krijgt u opnieuw een katheter.
Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.
Wij adviseren u niet zwaar te tillen of te sporten, totdat de wond is genezen. Dit duurt 2 tot 4 weken. Probeer daarna uw activiteiten rustig op te bouwen, iedere dag iets meer.
Over het algemeen liggen de kosten van een baarmoederverwijdering tussen de €200 en €800. De prijs van de operatie omvat meestal de chirurgische ingreep zelf, de anesthesie, de nazorg en de eventuele medicijnen die nodig zijn tijdens het herstel.
Na de ingreep kunt u nog enkele weken last houden van bloedverlies. Na verloop van tijd verandert dit in bruine afscheiding.
Na verwijdering van de baarmoeder komen soms plasproblemen voor. U kunt moeite hebben met het ophouden van urine of niet meer spontaan plassen. Deze klachten zijn meestal van voorbijgaande aard. Plasproblemen kunnen ontstaan doordat tijdens de operatie de blaas gedeeltelijk wordt losgemaakt.
Voor een abdominale hysterectomie blijft u gemiddeld vijf dagen in het ziekenhuis. Na de ingreep raden we u een zestal weken rust aan. Daarna kan u terug gaan werken. U mag wel in bad en douche, wandelen en licht huishoudelijk werk doen.
Als de baarmoeder laparoscopisch (via een kijkoperatie) verwijderd werd, vergt het herstel gemiddeld drie tot vier weken. De eerste weken kunt u nog wat bloed of bruinige afscheiding verliezen. Als het meer is dan bij een normale menstruatie, moet u contact opnemen met uw arts.
Wat doet je baarmoeder? De baarmoeder is een klein orgaan in je buikholte. De baarmoeder is zo groot als je vuist en heeft de vorm van een peer. Het uiteinde van de baarmoeder ligt diep achterin de vagina, dit wordt ook wel de baarmoederhals genoemd.
De baarmoeder situeert zich in de onderbuik van de vrouw en is een peervormig orgaan tussen 7 en 10 cm lang.
Na 6 weken, als u bij de gynaecoloog bent geweest, hoort u of u meer mag tillen. Meestal is dit de eerste 3 maanden niet meer dan 10 kilo.Wat mag u nietDe eerste zes weken na de operatie mag u niet meer dan 2 kilogram tillen.
Het verwijderen van de katheter
De katheter zit vast met een ballonnetje. De verpleegkundige haalt het ballonnetje leeg en verwijdert de katheter. Dit doet meestal geen pijn.
Vermijd de eerste vier weken zwaar tillen en/of bukken. Na ongeveer vier weken mag u ongeveer 10 kg tillen. Tillen en bukken zijn bewegingen waarbij u de bekkenbodemspieren of buikspieren flink aanspant. De eerste vier tot zes weken mag u niet fietsen.
Na de operatie helpt een compressiebroek om het lichaam mooi te vormen en draagt het bij aan het genezingsproces. Met compressiekleding bent u verzekerd van het mooiste resultaat. Het dragen van compressiekleding na de operatie helpt daarnaast om spieren op hun plaats te houden.
Huishoudelijk werk: zwaar huishoudelijk werk (stofzuigen, ramen lappen, dweilen etc.) niet doen tot 6 weken na de ingreep. Licht huishoudelijk werk (bijvoorbeeld stof afnemen) mag u na de eerste week weer doen.
De steunkousen die u gedurende het verblijf in het ziekenhuis kreeg, draagt u best tot twee weken na de operatie. Bij een goede mobilisatie is dit thuis niet noodzakelijk. Douchen kan geen kwaad voor de wond of het litteken, ook met een buik- litteken.