Typische Zuid-Afrikaanse gerechten
Hoofdgerechten bestaan uit vlees of vis, met friet of aardappels en gekookte groenten of salade. Een nagerecht is meestal ijs of zoet gebak, vers fruit, eventueel gevolgd door kaas. Zuid-Afrika kent ook een aantal typische gerechten, zoals bijvoorbeeld 'potjiekos'.
Een ander voedingsonderzoek van Knorr en Nielson wees uit dat 84% van de Zuid-Afrikaanse bevolking vlees eet. Sterker nog, 90% van de Zuid-Afrikanen eet meer dan twee keer per week vlees en eet zes keer per week zetmeelrijke voeding. Over het algemeen eten mensen meer brood met eieren, pap (maïspap) en vlees dan welke andere maaltijd dan ook .
Hoewel we in Nederland pap vooral als ontbijt eten, staat het in Zuid-Afrika de hele dag door op het menu. De basis van gekookt maïsmeel wordt 's ochtends en 's middags met suiker en melk verrijkt en avonds als bijgerecht met een smakelijke saus of - hoe kan het ook anders – bij een mals stuk vleis gegeten.
Eten en drinken
De lunch wordt gegeten tussen 12.00 en 14.00 uur, maar is vaak niet inbegrepen bij u reis. Het diner wordt geserveerd tussen 19.00 en 22.00 uur en bestaat vaak uit een buffet.
Het is een thee-en-koffiecultuur, dus ontbijt is vaak een kop van iets warms (met veel toegevoegde suiker) geserveerd met iets broodachtigs . Dat kan een stuk toast met jam of kaas zijn, een beschuit (een dikke en tandbrekende harde koek), geboterd brood of zelfs een hotdogbroodje.
"Het Zuid-Afrikaanse dieet is verrijkt met vezels en heeft een lager vlees- en vetgehalte ," zegt O'Keefe. Een typische maaltijd in landelijk Zuid-Afrika bestaat uit een pap — een soort maïspap, vergelijkbaar met grits — geserveerd met groenten, bonen of een vleesstoofpot. Wat geweldig is voor de dikke darm.
Ga vleesloos : Vergeet eieren, groenten, linzen en rijst niet. Deze ingrediënten zijn relatief goedkoop en kunnen worden gebruikt om maaltijden lang te rekken. Als er elke avond vlees op het menu staat, kan het duur worden. Laat het gezin zien dat ze het een nacht of twee zonder kunnen en verlaag uw voedselrekeningen.
De Zuid-Afrikaanse keuken is dus geen uniform geheel en weerspiegelt de rijke culinaire tradities van de verschillende gemeenschappen die in het land wonen. Vlees, pap en kruiden spelen een belangrijke rol in de lokale keuken, waarbij lamsvlees het populairst is, gevolgd door rundvlees.
Chakalaka en pap zijn vaste prik op elke Zuid-Afrikaanse eettafel. Chakalaka is een groentegerecht gemaakt van uien, tomaten, paprika's, wortels, bonen en kruiden, en wordt vaak koud geserveerd. Pap, wat 'pap' betekent, lijkt op Amerikaanse grits en is een zetmeelrijk gerecht gemaakt van witte maïs.
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon. Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15. Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 – 2,50. De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.
Leidingwater is drinkbaar in Zuid-Afrika, echter niet in Mozambique. De ijsblokjes zijn in de lodges in Mozambique en in de grote steden in Zuid-Afrika zeker betrouwbaar, let er wel op dat het geen afgehakte stukken zijn maar mooie ronde of vierkante blokjes.
Rijst . Van de prachtige vlaktes van Mwea, Kenia, tot de prachtige terrassen van de Kano in Nigeria, rijst is een basisvoedsel in Afrika en over de hele wereld. Het is een hoofdbestanddeel van het dieet voor families en gemeenschappen in veel gebieden.
Zuid-Afrika is niet alleen het land van olifanten en fuvuzela's, maar ook van een grote verscheidenheid aan fruit. Nederland is al vele jaren de grootste importeur van citrus, tafeldruiven, appels, mango's en avocado' s in het Europese tegenseizoen.
De kosten van accommodaties, restaurants, levensmiddelen en ook benzine zijn lager dan in Nederland. Tevens is de koers van de Zuid-Afrikaanse Rand al een tijd lang gunstig in vergelijking met de Euro. Al met al dus ook voor reizigers met een kleinere beurs een fijne reisbestemming!
Dat koolhydraatrijk voedsel dagelijks wordt gegeten, waarbij geraffineerde basisproducten zoals brood, witte rijst, aardappelen en mielie pap het populairst zijn. Dat de meest geconsumeerde groenten tomaten, uien en kool zijn, gevolgd door wortels.
Vlees wordt in Zuid-Afrika niet alleen gezien als een statussymbool, maar ook als essentieel voor bepaalde vormen van socialisatie. Om te beginnen zagen veel deelnemers aan het onderzoek het als een teken van welvaart .
Wild en vlees
Hoewel het vlees dat het meest wordt gebruikt meestal rundvlees is, bestaan er ook verschillende varianten met springbok, koedoe, eland, kip en struisvogel . Boerewors - een worst die traditioneel wordt gebraaid (gebarbecued). Droëwors - vertaalt zich naar gedroogde worst en wordt gemaakt als boerewors, maar parkvlees wordt weggelaten.
Veel gebruikte voedingsmiddelen in de West-Afrikaanse keuken zijn bakbananen, rode palmolie, maniokbladeren (saka saka), okra, pindanoten, cassave en yam, tilapia, katvis, tomaten, uien, geitenvlees, rijst, granen en gierst. De West-Afrikaanse gerechten zijn best pittig.
Naast toast hebben accommodaties vaak yoghurt met muesli/cruesli en vers fruit staan. Als je geluk hebt krijg je wat extra's, zoals een mandje met muffins of afgebakken broodjes. Mijn ervaring is dat er altijd wel iets tussen zit wat je lekker vindt.
Enkele soorten ontbijt die je in Zuid-Afrika kunt vinden, zijn onder andere putupap (een maïspap die erg lijkt op grits), maïsbrood of beskuit, een knapperig, zoet brood dat erg lijkt op beschuit.
In het land wonen meer dan 56 miljoen inwoners waarvan de meeste in Johannesburg en Kaapstad wonen. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies andersom dan in Nederland, in onze winter is het daar zomer. Januari is de warmste maand in Zuid-Afrika terwijl juli de koudste maand is.
Het geven van fooien is gebruikelijk in Zuid-Afrika en vormt een aanvulling op het inkomen van de medewerkers. Een fooi van ongeveer 10 tot 12 procent van de bar- en restaurantrekening is normaal. Veel inwoners van Zuid-Afrika werken in de informele sector, zoals parkeerwachters en pompbedienden.