Om te voorkomen dat de pasta aan elkaar gaat plakken, is het slim om de verse pasta te laten drogen.En dat kun je het beste doen met een pasta droogrek. Daarmee blijft de pasta lekker luchtig én plakt die niet.
Het drogen van pasta is geweldig voor lang bewaren. Deze methode bespaart ook ruimte in je koelkast of diepvries. Gedroogde pasta hoeft niet gekoeld te worden en kan in de kast worden bewaard in een luchtdichte verpakking. Handig!
Een pastadroogrek is niet per se noodzakelijk als u thuis pasta wilt maken .
Het drogen van zelfgemaakte pasta zorgt ervoor dat het zijn vorm beter behoudt wanneer het wordt gekookt en langer houdbaar is. Om het te drogen, snijd je de pasta in reepjes en leg ze op een bakplaat of een met bloem bestoven oppervlak.
Een pasta die de tijd krijgt om langzaam te drogen, tot wel 24 uur, krijgt kleine gaatjes in het oppervlak. Hierdoor blijft de saus veel beter aan de pasta plakken. Pasta die langzaam gedroogd is, moet langer koken maar je proeft echt het verschil.
“Final drying” verwijdert het meeste vocht en geeft de pasta een stevige vorm . Deze fase bestaat uit twee fasen: in de eerste fase wordt het product blootgesteld aan hoge temperaturen en vochtigheid en in de tweede fase wordt de temperatuur snel verlaagd en wordt er koude lucht aangevoerd voor stabilisatie.
Het bewaren van droge pasta doe je het best in een goed afgesloten, droge en koele omgeving om de kwaliteit te behouden. De luchtdichte vershoudbakjes van LocknLock zijn hiervoor ideaal! Ze zorgen ervoor dat je pasta vers blijft door het te beschermen tegen vocht en lucht.
Je hebt de noedels te lang of te kort gekookt .
Kook het langer dan de voorgestelde tijd als er meer tijd nodig is. De enige manier om het echt te weten is door de pasta regelmatig te proeven. Wat moet de textuur van perfect gekookte pasta zijn? "Vaak wordt pasta ten onrechte geserveerd met een stevige droge kern of een volledig papperige textuur.
Spaghetti Garofalo wordt door een bronzen mal getrokken en voelt daarom ruw aan. Zo houdt de pasta de saus goed vast. Gezien de veelzijdigheid van dit type Pasta uit Gragnano BGA zijn met deze lange, dunne, ronde pasta eindeloos veel combinaties mogelijk.
Pastadeeg dat je niet laat rusten zal veel te elastisch zijn, laat pastadeeg minstens een halfuurtje rusten na het kneden, zodat de gluten kunnen ontspannen en je een stevig deeg bekomt.
Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus.
Als je je afvraagt 'is een droogrek handig,' dan is het antwoord absoluut ja!Het is een duurzame en energiezuinige manier om je was te drogen. Bovendien biedt het voordelen voor je kleding en portemonnee en is het ideaal voor huishoudens die ruimte willen besparen.
Giet je pasta af en voeg wat olie toe
Dit doe je het makkelijkst door de gekookte pasta in een vergiet te storten. Hierna kan je de pasta terug in de pan doe. Voeg een scheutje olijfolie toe en hussel dit goed door de pasta heen, zodat de olie goed verdeeld is tussen de pasta. Zo plakken ze niet tegen elkaar.
Onze top 3 droogrekken zijn: Brabantia Droogrek T model, Leifheit droogrek Pegasus 180 Solid, en Leifheit droogrek Pegasus 150 solid slim. Deze modellen bieden uitstekende stabiliteit, veel droogruimte en gebruiksgemak.
Om te vermijden dat je pastawater overkookt, leg je een houten lepel over de kookpot heen terwijl het water kookt. Ja, zo simpel is het! Hout is namelijk een materiaal dat warmte niet goed geleidt waardoor de bubbels kokend water die het hout raken, barsten.
De pasta drogen
Dehydrator instellen: Als u een dehydrator gebruikt, stelt u deze in op 135°F (57°C) en laat u deze 2-4 uur draaien, waarbij u af en toe controleert tot de pasta helemaal droog is . Als u een oven gebruikt, stelt u deze in op de laagst mogelijke temperatuur en houdt u de deur iets open zodat vocht kan ontsnappen.
Ben je laat thuisgekomen, is de supermarkt dicht en is zoals gewoonlijk de koelkast leeg? Geen nood: De Cecco's lange, dunne Spaghetti nr. 12 zijn perfect om de smaak te versterken, zelfs van de eenvoudigste saus!
roeren. Dus: fabel. Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
De spaghetti di Gragnano BGA werd bijna de winnaar van de test met 78 punten. Het huismerk Italiamo zien we geregeld staan bij deze supermarkt maar de meeste pasta is in Nederland van het merk Combino.
Gedroogde pasta koken is iets vergevingsgezinder omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat het blijft plakken , en je hoeft het ook niet continu te testen om de perfecte textuur te vinden. Als je daarnaast van een al dente textuur houdt (wat betekent dat het stevig is om te bijten), dan moet je gedroogde pasta gebruiken omdat verse pasta zo mals is.
Zout geef de pasta namelijk enorm veel meer smaak. Alle smaken in het pastagerecht komen door het zout extra naar voren. Het maakt je gerecht daarom nog veel lekkerder. Toevoegen van zout aan het pasta water is dus erg belangrijk.
Naast een aantrekkelijkere smaak, biedt het koken van pasta "al dente" inherente voedingswaarde. Rauwe of onvoldoende gekookte pasta is moeilijk te verteren voor het lichaam, omdat spijsverteringsenzymen moeite hebben om zich aan de pasta te hechten. Bij te lang gekookte pasta wordt de pasta te plakkerig en kan de spijsvertering worden geblokkeerd.
Pasta afspoelen na het koken
Het afspoelen van de pasta kan de smaak en textuur verminderen en de saus hecht zich niet zo goed aan de pasta. Als je de pasta niet meteen gaat serveren, voeg dan een beetje olijfolie toe om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Het is belangrijk dat je mie niet te plakkerig wordt, maar ook niet te hard blijft. Om dit te kunnen bereiken moet je de mie eigenlijk altijd koud afspoelen. Daarnaast bestaat er ook een Eiermie, deze mie is gemaakt van tarwe en eieren. Dit geeft deze Mie een fijne en zachte smaak.