Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Medicatie bij een maag-darmontsteking
Je kunt een pijnstiller (bijvoorbeeld paracetamol) nemen tegen eventuele buikpijn en hoofdpijn. Paracetamol drukt ook de koorts. Wanneer het braken en de diarree langer dan 48 uur aanhouden of samengaan met hevige pijn, neem dan contact op met je huisarts.
Oorzaak van maag-darmontsteking
Een maag-darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus (zoals het norovirus) of een bacterie (zoals de salmonellabacterie of de stafylokokken-bacterie). Wordt de ontsteking veroorzaakt door een virus of bacterie in voedsel, dan spreken we van een voedselvergiftiging.
De klachten houden meestal enkele dagen aan. De MDL-arts is gespecialiseerd in diagnose en behandeling van darmontsteking. Behandeling is echter veelal niet nodig, de klachten gaan veelal vanzelf over. Mensen met een heel ernstige ontsteking en mensen met een verminderde afweer worden meestal wel behandeld.
Bij een infectie van het maagdarmkanaal heeft u diarree of moet u vaak overgeven. Andere klachten zijn buikkrampen, buikpijn, misselijkheid, koorts, bloed of slijm bij de ontlasting en algehele vermoeidheid.
Een maagontsteking ontstaat als het slijmvlies van de maag ontstoken of geïrriteerd raakt. Vaak is het maagslijmvlies ook opgezwollen. Bij de acute vorm kan de maagontsteking een korte tijd duren. Een chronische maagontsteking kan maanden tot jaren duren.
Hoe lang duurt een darmontsteking? Een darminfectie duurt enkele dagen tot enkele maanden. Soms gaat een infectie vanzelf over, maar in andere gevallen is een behandeling nodig, bijvoorbeeld met antibiotica. Een darminfectie kan ook enkele maanden aanhouden, zelfs zonder dat u het doorheeft.
Bij een chronische darmontsteking krijgt u een of meer van de volgende medicijnen: Aminosalicylaten zoals mesalazine en sulfasalazine. Deze medicijnen zijn er in tabletten, capsules, zetpillen en vloeistof die u via de anus in moet spuiten (klysma's). Ze remmen de darmontsteking.
Een acute ontsteking treedt meteen na de weefselbeschadiging op en duurt meestal niet langer dan enkele dagen. Van een chronische ontsteking is sprake als deze langer dan drie maanden aanhoudt.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Met name lange draderige vezels die voorkomen in zuurkool en asperges, de vliezen van citrusfruit en peulvruchten, zaden en noten in brood kunnen dan obstructie geven. In melk en melkproducten komt lactose (melksuiker) voor. Melksuiker wordt in de dunne darm afgebroken door lactase (enzym).
Duur. Buikgriep duurt gemiddeld twee tot drie dagen. Daarna vermindert de diarree en maak je minder vaak stoelgang. Meestal verdwijnen de symptomen vanzelf na tien dagen.
Bij pijn kunt u paracetamol gebruiken. Gebruik niet de pijnstillers diclofenac, naproxen of ibuprofen. Deze kunnen de darmwand extra irriteren.
Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress of ongesteld zijn. Meestal gaat buikpijn vanzelf over binnen een paar dagen.
Ontlastingsonderzoek. Om ziekteactiviteit in de darmen vast te stellen, kunnen we onderzoeken of het ontstekingseiwit calprotectine in uw darmen zit. In uw ontlasting kunnen we ook zien of u een bacteriële infectie of darmparasiet heeft.
Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol. Andere pijnstillers kunnen de maag irriteren, waardoor de pijn verergert.
Dit antibioticum werkt alleen in de darmen en doodt de Clostridium-bacterie. De andere darmbacteriën worden niet gedood. Zo kan de darmflora zich herstellen. De bacteriedodende werking begint ongeveer na 2 uur.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Bij het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) heeft u regelmatig buikpijn en problemen met de ontlasting. Meer beweging en minder stress kunnen de klachten verminderen. Gezond eten is ook bij PDS belangrijk. Zo nodig kunt u medicijnen gebruiken om de klachten tijdelijk te verminderen.
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Een chronische gastritis treedt op wanneer de maagwand ontstoken raakt. Bacteriën, te veel alcohol of andere irriterende voedingsmiddelen consumeren, bepaalde medicijnen, chronische stress of andere problemen met het immuunsysteem kunnen leiden tot ontstekingen.
Als u de maagbacterie heeft, krijgt u medicijnen: 2 soorten medicijnen tegen de bacterie (antibiotica), meestal amoxicilline en claritromycine. Deze neemt u 1 week lang.
Drink genoeg: minstens 1,5 liter per dag. Bijvoorbeeld water en thee. Neem geen eten of drinken waar u klachten van krijgt. Bijvoorbeeld alcohol, pepermunt, vet eten, eten met veel kruiden, ui, chocola, zure dranken of frisdrank.