Een hamster leeft onder/in de grond en komt alleen buiten om te voer te zoeken. Het is een nachtdier, maw hij leeft snachts en slaapt overdag ; dus ga zelf maar te raden.
Je kan hem heel even mee naar buiten nemen om een leuke foto te maken ofzo als het niet of nauwelijks waait, uiteraard niet regent ofzo, en zo ongeveer tussen de 20 en 23 graden is zeg maar. Ik heb mijn hamsters in de schuur staan en dan kan ik dmv. kacheltje en ventilator de temperatuur regelen.
De hamster leeft met name in graanakkers of percelen met luzerne. Soms worden hamsters ook aangetroffen in bietenvelden, akkers met mosterd, boomgaarden, tuinen of bermen, maar ook in tuinen en gebouwen. In graslanden, op maïsakkers en in bossen ontbreekt de hamster.
Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Kamertemperaturen tussen 18 en 23 °C zijn ideaal. Bij temperaturen lager dan 15 °C wordt de hamster minder actief. Bij een temperatuur lager dan 8 tot 10 °C gaan ze effectief in winterrust.
Dwerghamsters kunnen zeer goed tegen kou, maar ook voor hun is het niet prettig als het te koud wordt. Syrische hamsters moeten altijd een temperatuur hebben die minimaal boven de 10 graden ligt. Anders loop je het risico dat ze in winterslaap gaan.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Als een hamster echter hyperactief is en repetitief gedrag vertoont kan dit ook duiden op stress. Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Voedsel. Hamsters eten vooral zaden en andere plantaardige voedingsstoffen, maar ook dierlijke eiwitten. In de natuur worden hamsters vaak door vossen, marters en uilen opgegeten.
Over het algemeen leven wilde hamsters van zaden en andere delen van planten. Hamsters zijn omnivoren, wat inhoudt dat ze zowel plantaardige als dierlijke producten eten. Een wilde hamster eet graag een insect, een hamster die in gevangenschap leeft zal een klein stukje ei zeker waarderen.
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
Een hamster kan wel tegen autorijden maar je kan hem beter laten staan bij je moeder als je bijvoorbeeld 2 dagen bij je vader blijft. Dat is uiteindelijk minder stressvol, dan de hamster heen en weer brengen.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Ze hebben behoefte aan spelen, bewegen en ontdekken, maar wel in een omgeving die veilig voelt. Hamsters die hun energie niet kwijt kunnen en van wie het brein niet geprikkeld wordt, gaan zich zelfs vervelen. En die inactiviteit kan ook stress opleveren. Geef je knagertje daarom voldoende te doen in zijn verblijf.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Aai je hamster voorzichtig.
Wanneer je hamster zich genoeg op zijn gemak voelt om naar je toe te komen kun je hem gaan aaien. Til je hand langzaam op wanneer hij naar je toe loopt en aai hem. Begin met een vinger en gebruik de rest van je hand wanneer hij zich op zijn gemak voelt.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
De syren hebben me eigenlijk nooit gebeten, maar de rusjes wel. Hierbij moet ik wel zeggen dat ze niet doorbijten, dus ik heb er nooit problemen mee gehad. De rusjes die ik nu heb, die bijten gelukkig niet meer. Ik heb het ze afgeleerd door ze een tijd niet te pakken en ze te laten wennen aan mijn hand in de kooi.