Omdat u na de operatie niet meteen via de mond kunt eten, krijgt u voeding via de bloedbaan of via een sonde. Na een aantal dagen mag u langzaam meer gaan drinken en eten.
Een PEG-sonde is bedoeld om langere tijd sondevoeding of medicijnen doorheen te geven. U krijgt een PEG-sonde als u langere tijd sondevoeding nodig heeft omdat u niet genoeg normaal kunt eten. Bijvoorbeeld: door darmfalen.
Een maagsonde is een slangetje dat via de neus of de mond door de slokdarm in de maag wordt ingebracht en dient meestal om sondevoeding te kunnen toedienen. Dit geldt vooral voor patiënten aan de beademing die vanwege het beademingsbuisje (tube) niet normaal kunnen eten en drinken.
Laat de zorgvrager nu slikken, eventueel met water indien toegestaan (zo nodig met een rietje), en breng de sonde verder in tot de vastgestelde lengte is bereikt. Als de zorgvrager niet kan slikken, laat dan het hoofd naar voren buigen. In deze houding is de kans kleiner dat de sonde in de luchtpijp belandt.
Contra-indicaties
Obstructie in het traject van de neus-maagsonde; • Anatomische afwijkingen, een trauma, (verdenking op) schedelbasisfractuur of een recente chirurgische ingreep in het neus-keel-slokdarm gebied.
Het inbrengen van de endoscoop doet geen pijn, maar kan wel als onprettig worden ervaren. Sommige mensen moeten kokhalzen. Boeren. Na de ingreep kun je hier mogelijk last van krijgen.
Indicaties voor het plaatsen van een neusmaagsonde
Een neusmaagsonde wordt geplaatst wanneer de patiënt niet of niet voldoende kan of wil eten via de mond.
Een neussonde is meestal voor tijdelijke sondevoeding. Voor langdurige sondevoeding wordt een slang gebruikt die via de buikwand rechtstreeks in de maag wordt ingebracht (een PEG-sonde). Een maaghevel is een speciale neussonde. Door deze slang worden maagsappen afgevoerd.
Een maag darm en leverarts plaatst die via de neus en slokdarm in de maag. Het materiaal van de sonde heet polyurethaan (PUR) en kan ongeveer 6 tot 8 weken blijven zitten.
De sonde wordt via de neus en de keelholte ingebracht en komt uit in de maag. Aan het uiteinde zitten gaatjes waardoor de voeding in de maag stroomt. Na het inbrengen kan de sonde meestal zes weken blijven zitten.
Het inbrengen van de sonde kunt u voelen in de keel, maar is niet pijnlijk. De sonde gaat via uw neus naar uw slokdarm en vervolgens naar uw maag.
Het voordeel van een PEG-sonde ten opzichte van een sonde door de neus, is dat deze onder de kleding zit en dus niet zichtbaar is. Verder is de sonde dikker, waardoor hij minder snel verstopt raakt.
Wat is Voedingssonde: Percutane Gastrostomie (PEG of PRG)?
PRG is de afkorting van Percutane Radiologische Gastrostomie-sonde. De letters PEG staan voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. In beide gevallen is de sonde hetzelfde, maar de manier van plaatsing verschilt.
Het inbrengen van maagsonde mag alleen door een arts of verpleegkundige gedaan worden die daarvoor bevoegd en bekwaam is: dit is namelijk een voorbehouden handeling.
Het gebruik van sondevoeding kan complicaties met zich meebrengen. Misselijkheid en diarree zijn de meest voorkomende complicaties. Daarna volgen ongemakken veroorzaakt door een verstopte sonde.
Toelichting • Bepaal hoe diep de sonde ingebracht gaat worden volgens de NEX methode (nose, earlobe, xiphoïd): meet met de punt van de sonde vanaf de neuspunt, onder de oorlel langs, naar het punt van borstbeen=maagkuiltje van de patiënt (gemiddeld 50 - 70 cm).
Sondevoeding geeft weinig ontlasting dus u kunt een ander ontlastingspatroon verwachten dan u gewend was. Voor een goede stoelgang en om verstopping te voorkomen is het belangrijk dat u per dag minimaal twee liter vocht gebruikt. U kunt dit voor uzelf nagaan door de hoeveelheid vocht van één dag bij te houden.
Als de sonde alleen gebruikt wordt om vocht aan te vullen, wordt meestal drie tot vier keer per dag een hoeveelheid water gegeven van 250 tot 300 ml. Zolang het slikken veilig is, kunt u naast de sondevoeding nog eten of drinken wat u lekker vindt. De sondevoeding wordt dan aanvullend gegeven op wat u eet en drinkt.
Sondevoeding is een oplossing als u niet kunt of mag eten of als u niet genoeg voeding binnenkrijgt met normaal eten. Sondevoeding kan tijdelijk, maar ook blijvend zijn. We voorkomen zo dat uw lichaam verzwakt door een tekort aan voedingsstoffen. Soms kan en mag u naast sondevoeding gewoon eten.
Doorspoelen is belangrijk om verstoppingen te voorkomen. U moet de sonde minimaal vier tot zes keer per dag doorspoelen met 20 cc lauwwarm water. Doe dit in ieder geval voor en na het toedienen van sondevoeding en medicatie.
De sonde wordt geplaatst met behulp van een endoscoop. Dit is een flexibele slang die via de mond in de maag wordt gebracht. De arts brengt via uw mond de gastroscoop naar de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Op het moment dat de gastroscoop naar binnengaat, kan een kokhalsneiging ontstaan.
De neussonde:
Wanneer u niet via de orale weg kunt eten en/of drinken maar uw maag wel het voedsel kan verwerken, wordt de sonde in de maag gelegd. Dit noemen we een neus-maagsonde. Indien uw maag niet voldoende functioneert, wordt de sonde geplaatst in de dunne darm.
De verpleegkundige zal een kleine hoeveelheid van de opgetrokken vloeistof op het pH-indicatiepapier druppelen. Als de pH-waarde 5,5 of lager is, ligt de sonde op de juiste positie in de maag. Als dit het geval is, wordt de sonde doorgespoeld met 20-50 ml lauw water en het dopje wordt weer teruggeplaatst op de sonde.
Er zijn verschillende sondes die bruikbaar zijn voor het toedienen van enterale voeding: neus-, gastrostomie- en jejunostomiesondes.