Doordat de darmen voor de geboorte vrij in het vruchtwater liggen in plaats van beschermd in de buik, ontstaat er een verdikking van de darmwand waardoor deze na de bevalling een langere tijd niet werkzaam zal zijn. Het kan lang duren voordat de darmpassage op gang komt.
Gastroschisis is een aandoening waarbij de darmen voor de geboorte niet in de buikholte, maar in het vruchtwater liggen. Gastroschisis is tijdens de zwangerschap vast te stellen door middel van echografisch onderzoek.
Er kan een baby in de buik van de moeder groeien als een eicel (een heel klein eitje) en een zaadcel (een heel klein zaadje) bij elkaar komen. Een vrouw heeft een eicel in haar buik. De man heeft zaadcellen in zijn lichaam, in de balzak om precies te zijn. De zaadcellen zwemmen naar de eicel van de vrouw.
Ongeveer 1 op de 5000 baby's heeft een kleine navelstrengbreuk (een cèle kleiner dan 5 cm). 1 op de 10.000 baby's wordt geboren met een grote of giant omfalocèle (een cèle groter dan 5 cm).
Een omphalocèle is een ernstige aangeboren afwijking. Het wordt ook wel een buikwanddefect genoemd. Hierbij is de buik van het kind niet goed gesloten. Er zit dan een opening bij de navel waardoor de organen (in een vlies) naar buiten komen.
Als ouder hoef je eigenlijk niets te doen. Bij de meeste kinderen verdwijnt de navelbreuk vanzelf voor ze 7 jaar zijn. Vroeger werden navelbreuken nog wel eens met pleisters afgeplakt, maar daarvan is nooit bewezen dat het hielp.
Volgens onderzoekers is het erfelijk bepaald hoeveel X- en Y-chromosomen mannen aanmaken, en dus hoe groot de kans is op een bepaald geslacht. Mannen die dus meer X-chromosomen aanmaken, hebben meer kans op een dochter. Heeft je man dus alleen maar zussen? Dan is de kans wat groter dat jullie een dochter krijgen!
De zaadcel bevat een X-chromosoom of een Y-chromosoom. Dat chromosoom bepaalt het geslacht van het kind. De vrouw kan in de eicel alleen een X-chromosoom kwijt, omdat vrouwen alleen maar X-chromosomen hebben. Afhankelijk van welke zaadcel de eicel bevrucht, wordt het dus een jongen (XY) of een meisje (XX).”
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Hoe ontstaat een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk kan aangeboren zijn. Het kan ook komen doordat de buikwand is uitgerekt. De buikwand kan uitrekken in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaarder te worden, zwangerschappen, persen, veel hoesten of zwaar lichamelijk werk, zoals vaak zwaar tillen.
De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren afwijking waarbij een klein of groter deel van de dikke darm geen zenuwcellen bevat. In dat gedeelte van de darm kunnen de darmspieren zich dan niet ontspannen en veroorzaken als het ware een krampachtige vernauwing.
Een malrotatie is een aangeboren afwijking van de darm waarbij een deel van de darm niet volledig naar de normale positie is gedraaid. De afwijking kan op verschillende plaatsen in de darm zitten. Meestal zit de afwijking ter hoogte van de blinde darm, ook wel het coecum genoemd.
Aan het einde van de zwangerschap is hij wel 50 centimeter lang en 2 centimeter dik. Door de navelstreng lopen twee slagaders en één gewone ader. Een navelstreng kan dik en rubberachtig aanvoelen. Je zult zien dat de navelstreng bij de geboorte een dikke substantie om zich heen heeft, die de bloedvaten beschermt.
Doet de navelbreuk pijn of raakt deze makkelijk bekneld, dan moet de navelbreuk geopereerd worden. Een kleine opening wordt gewoon gehecht. Is de opening groter dan kan een kunststofmatje worden gebruikt om de buikwand steviger te maken.
Het hoofdje van de baby duwt de vagina open zodat deze vanzelf wijder wordt, de moeder moet hier bij helpen door heel hard te persen. Als het hoofdje er uit komt moet de moeder nog een keer flink persen zodat de baby er helemaal uit kan komen.
Zwanger worden terwijl je al zwanger bent wordt ook wel superfoetatie of superimpregnatie genoemd. Het overkwam Kate en Peter Hill uit Australië in 2016, die vlak na elkaar twee dochters kreeg.
Uit de structuurtellingen van het CBS blijkt echter dat bij een gezin met 0, 1, of 2 jongens en geen meisjes de kans op een volgend meisje 48,0%, 47,3% en 46,2% is. Een vrouw met twee zoons heeft dus 54% kans op weer een zoon en 46% kans op een dochter. Omgekeerd geldt dit ook voor moeders met veel dochters.
Tekenen van hoogbegaafdheid bij baby's
Karakteristieken van hoogbegaafde baby's: Extreem waakzaam – altijd aan het observeren, al kort na de geboorte. Er is al snel sprake van oogcontact. Heeft minder slaap nodig dan de meeste baby's.
Het DNA van een mens is verdeeld over 23 paar chromosomen. Van elk paar krijg je er 1 van je vader (via de zaadcel) en 1 van je moeder (via de eicel). Het geslacht wordt ook door chromosomen bepaald: het X- en Y-chromosoom. Vrouwen hebben 2 X-chromosomen, mannen hebben 1 X-chromosoom en 1 Y-chromosoom.
Het gen wat overheersend is bepaald of bij het kind de eigenschap van dit gen ook zichtbaar is. Zo overheerst het gen voor bruine ogen over het gen voor blauwe ogen. Als jij bruine ogen hebt dan kan het zijn dat je 2 genen hebt voor bruine ogen, maar ook dat je 1 gen hebt voor bruin en 1 voor blauw.
Wetenschappers van de UNC School of Medicine hebben aangetoond dat er evenveel DNA van vaders als moeders in kinderen belandt, maar dat de genen van de vader dominant zijn.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Na uw operatie is het operatiegebied pijnlijk. In de twee weken na de operatie neemt de pijn af. Vooraf wordt pijnstilling met u afgesproken, ook voor thuis. Vlak na de operatie ondersteunt u het wondgebied met uw hand, vooral bij drukverhoging bij hoesten en persen.
U hoeft geen klachten te hebben, maar soms is er sprake van een pijnlijk, branderig gevoel. Wanneer de breuk bekneld raakt, verergert de pijn. Daarnaast ziet u een bult of zwelling bij uw navel.