Een inbraak is zo gepleegd (een gemiddelde inbraak duurt dertig seconden), maar in veel gevallen ook eenvoudig te voorkomen. Negen van de tien inbraken vallen onder het begrip gelegenheidsinbraak. Geef inbrekers geen kans! Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt?
Desondanks slaan de meeste inbrekers overdag hun slag in plaats van in de avonduren. De exacte tijden kunnen natuurlijk wel behoorlijk verschillen van elkaar. Veel inbrekers slaan toe tussen 10.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags. Over het algemeen geven inbrekers de voorkeur aan overdag een woning leeg te roven.
Een inbreker wil er maximaal drie minuten over doen om binnen te raken. Eenmaal binnen is een inbreker gemiddeld vijf minuten bezig, voordat hij met buit weer vertrekt. Bij één op de vijf inbraken was een raam of deur niet goed afgesloten.
Inbraken overdag en 's nachts
En dan vooral tussen 15.00 en 19.00 uur. Rond deze tijd zijn we niet op een inbraak voorbereid en stappen we vaak nog even kort de deur uit voor een boodschap of om de hond uit te laten.
Populaire dagen van het jaar om in te breken
Het derde misverstand is dat tijdens feestdagen relatief weinig wordt ingebroken. Niets is minder waar. Kerst, Oudejaarsdag en Koningsdag zijn juist de populairste dagen van het jaar om in te breken.
De meeste inbraken vinden plaats in dure huizen
De meeste inbraken vinden juist plaats in goedkopere (huur)woningen. Het hang- en sluitwerk is hier vaak matig. Inbrekers zijn zich daar zeer bewust van. Bovendien gaan inbrekers het liefst bij hen in de buurt te werk.
Waar u op kunt letten zijn takjes die tegen de voordeur of achterdeur worden gezet, stukjes papier tussen de deur of op folders die al meerdere dagen uit de brievenbus steken. Dit zijn mogelijke aanwijzingen die een inbreker achterlaat bij u om te bepalen of er iemand wel of niet thuis is.
Zo'n inbreker maakt gebruik van zwakke plekken in de beveiliging van een huis, zoals een raam dat openstaat of een zwak slot op de deur. Beveiligingscamera's en stevig hang- en sluitwerk schrikken inbrekers af.
Inbrekers hebben een hekel aan licht, lawaai en lang werken. Zo jaag je met een felle buitenlamp met bewegingssensor bij je voor- en achterdeur inbrekers snel weg. Of je zet met een timer de radio of televisie aan. Zien of horen je buren toch iets verdachts bij je thuis terwijl je er niet bent?
Kleine raampjes boven een deur of raam zijn ideale plekken voor inbrekers om toe te slaan, omdat deze vaak op een kier staan of slecht beveiligd zijn. Met een ladder werken ze zich dan in een mum van tijd naar binnen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat elk raam in huis een goed slot heeft.
Bewaar je sieraden of juwelen dan niet in de slaap- of badkamer. Dit zijn de eerste plaatsen waar inbrekers zoeken. Andere waardevolle spullen zoals je telefoon of iPad leg je overigens ook best uit het zicht.
Elke inbreker kan voor zichzelf een andere “taal” verzinnen.Andere markeringen kunnen bijvoorbeeld wat zeggen over:Of er iets te halen valt in dit pand. Of een pand extra of niet beveiligd is.
136 keer per dag een inbraak
Sterker nog, uit onderzoek van de stichting blijkt dat dit geldt voor twee op de vijf Nederlanders. “Als je het slot of cylinder de afgelopen vijf jaar niet hebt vervangen, dan is er een grote kans dat een inbreker binnen drie minuten bij je binnen staat”, aldus Staal.
Er wordt steeds minder vaak ingebroken in huizen. Vorig jaar gebeurde dit gemiddeld zo'n 62 keer per dag, terwijl dit in 2022 zo'n 67 keer was. In 2019, voor corona, was het gemiddeld 108 keer per dag raak.
De politie komt bij u thuis onderzoek doen en probeert sporen veilig te stellen.Ook neemt zij uw aangifte op.Als dat nodig is, voert de politie ook een buurtonderzoek uit. Misschien heeft iemand iets verdachts gezien?
Gewoon aanbellen
Om erachter te komen of er iemand thuis is zijn sommige inbrekers zelfs zo uitgekookt om eerst gewoon aan te bellen en te kijken of iemand open doet.
De inbrekers hebben tijdens de eerste inbraak spullen gezien die ze niet meer mee konden nemen, maar wel wilden hebben. Als die spullen waardevol genoeg zijn, kunnen ze besluiten om terug te komen om die alsnog te stelen. In andere gevallen wachten de criminelen een tijdje voor ze weer terugkomen.
Inbrekers komen in de meeste gevallen het liefst aan de achterzijde een woning binnen. Op zich logisch, want dat is minder in het zicht, en over het algemeen minder goed beveiligd dan de voorzijde. Bij woninginbraken zijn dit de meest voorkomende plekken waar een inbreker naar binnenkomt: Achterdeur (36%)
Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
“Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen.
Een inbreker kijkt altijd eerst naar de sloten als hij ergens zijn slag wil slaan. Zodra hij ziet dat die sloten niet zo gemakkelijk open te breken zijn, sluipt hij waarschijnlijk liever door naar een ander huis.
Ze zijn meestal jong en hebben weinig ervaring met inbreken.Ze hebben snel geld nodig, omdat ze verslaafd zijn aan drugs of alcohol. Ze breken in in buurten die ze goed kennen, zodat ze snel kunnen vluchten. Professionele inbrekers werken vooral buiten hun woonplaats.
In Midden-Nederland relatief veel inbraken
In Harlingen en Dinkelland werd het minst vaak ingebroken (0,5 keer per 1 000 huishoudens). Van de vier grote steden werd het vaakst ingebroken in Utrecht (3,8 keer per 1 000 huishoudens) en het minst vaak in Rotterdam (3,1 keer).
Een inbreker kan anders een raam inslaan en zo de deur openen of binnenkomen via de methode van gaatjes boren (zie inbraakmethodes). Sluit altijd alle deuren en ramen. Denk ook aan wc-raampjes, de tuindeur en de ramen en deuren van een garage. Verstop geen sleutels buiten de deur.
De beste plek voor het bewaren van contant geld in huis is natuurlijk een kluis. Door het geld in een goed verankerde kluis te bewaren is het zelfs na het vinden van de kluis, erg lastig voor de inbreker om het te kunnen stelen. Daarnaast hebben we een breed assortiment inbraak en brandwerende kluizen.